Mats Nilsson, L

Diplomati

Precis i dessa dagar finner jag att två av mina gamla kumpaner i ungdomsförbundet har tillträtt som ambassadörer. Staffan Herrström, på den tiden förbundssekreterare, och Janne Björklund, som krönte sin bana med partiledarskapet, i Italien. Inte dåligt. Grattis till detta.
 
Det har, med rätta, sagts att engagemang i ett politiskt ungdomsförbund utgör en ”samhällsutbildning”. Man lär sig förvisso att hitta i själva politikens irrgångar men också en hel del om hur samhället är uppbyggt och faktiskt fungerar. Något som åtminstone jag själv har upptäckt att man har stor nytta av här i livet. Oavsett vilken position man nu hamnar på.
 
De som bemannade fästningen Bomarsund på Åland den 2 september 1854 önskade dock antagligen att de hade innehaft en annan position. Britter och fransmän anföll fästningen och sprängde den i luften. Det här var under Krimkriget. Namnet till trots utkämpades en del av det i Östersjön.
 
1800 – talets andra hälft var en orolig tid i Norden. Tio år senare utkämpades krig mellan Preussen och Danmark. Diplomater jobbade för högtryck, men det räckte inte. Krig blev det, och 1900 – talet skulle inte bli bättre i det avseendet.
 
Diplomater, både dessa mina gamla FPU – polare och alla andra kommer inte att sakna uppgifter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.