Mats Nilsson, L

Löjeväckande

Det var ingen fin kväll. Faktum är att det öste ner. Inte optimalt för en debatt på torget. KD – ledaren och Sveriges – dittills – största politiska bluffmakare skulle duellera. Jag och andra från pressen hukade i skydd av taket utanför en varushusentré. Vi undrade hur det skulle gå. En partiledare med vänlig framtoning mot en fullblodspopulist.
 
Platsen var Sundsvall. Året 1993 under den partivecka som anordnades årligen i staden på den tiden. Detta var Ny Demokratis dag. Tidigare på dagen hade vi, alltså pressen, blivit utskällda av Ian Wachtmeister som tillsammans med pajasen Bert Karlsson (greven och betjänten) ledde bluffpartiet. Jag hade dristat mig att fråga var partiets siffror om 300 000 fattigpensionärer egentligen kom ifrån. Det uppskattades inte.
 
Siffrorna visade sig sedermera mycket riktigt vara hämtade helt ur luften. Ny Demokrati stod vid det tillfället egentligen annars på höjden av sin bana för att sedan skrumpna ihop helt och rasa ur Riksdagen i valet påföljande år.
 
På kvällen skulle alltså greve Ian debattera mot Alf Svensson, som då var biståndsminister i regeringen Bildt. Till åtminstone min förvåning skar Alf Svensson greven i strimlor. Han försvarade biståndet på ett både frejdigt och känslomässigt bra sätt. Man njöt verkligen där under taket, trots regnet och kylan.
 
Sedan dess har det runnit en hel del vatten i Selångersån och även i andra vattendrag. Den nuvarande KD – ledningen vill hellre bygga fängelser utomlands för biståndsmedel än att lyfta folk ur fattigdom. Dit ska man tydligen skicka utländska medborgare som har begått brott här. Populisterna som gamle Affe spöade i debatten finns numera i hans eget parti.
 
Det hela är – faktiskt – vidrigt och löjeväckande. De länder som Usch själv har nämnt som sådana man tydligen ska sluta något slags fängelseavtal med, Afghanistan och Somalia, ter sig inte lämpliga för den sortens agerande överhuvudtaget. Frågan är om det ens finns några att sluta avtal med. Någon ”god fångvård”, ter det sig inte troligt att det blir.
 
Det finns exempel på fånganstalter i andra länder än det egna. Theresienstadt är ett. Auschwitz ett annat.
 
Den 7 september 1812 besegrade Napoleon Ryssland i slaget vid Borodino. Segern till trots blev invasionen avRyssland ett nederlag. Mängder med fransmän blev krigsfångar. Men det var nog ingen som föreslog att dessa skulle sättas i fängelser byggda av ryssarna i Frankrike

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.