Mats Nilsson, L

Regeringsfrågan

Efter de senaste dagarnas bravader (och nu också dagens partiledardebatt) av den samlade högern, alltså KD, M och SD, kan man dra åtminstone en slutsats: Det finns ingen som helst förutsättning för någon alliansregering efter valet om två år. Det går det att se redan nu. Därför finns det bara ett svar på regeringsfrågan för liberalt vidklommande. Det måste bli en regering förankrad i den politiska mitten.
Så det betyder alltså att såväl C som L ska gå djupare in i ett regeringssamarbete med S? Inte nödvändigtvis. Det står ingenstans i grundlagen, eller någon annanstans, att en regering måste innehålla ett av partierna M eller S. Så var det 1979 då FP ensamma bildade regering och så var det 1981 – 82 då C och FP bildade regering sedan M hoppat av. Exakt hur det ska bli efter 2022, ja det återstår förstås att se. Valresultatet kommer givetvis att avgöra den saken.
Skälet till att M och KD inte kan komma ifråga beror på att de vid det här laget har mält sig ur kategorin regeringsdugliga. Det enda de ägnar sig åt är att tävla med Åkesson om vem som kan gå längst i att skylla allt som har gått snett på invandringen. Inte ens pandemin är tydligen så viktig längre. Nu är det bara gängkriminalitet. Något som, enligt Kristersson beror på den stora invandringen.
Den här typen av logik påminner om det klassiska skämtet: Rävar är listiga, Olof Palme är listig. Alltså är Olof Palme en räv. Vi har en omfattande gängkriminalitet. Vi har haft en stor invandring. Alltså beror kriminaliteten på invandringen. Att det skulle kunna ha att göra med brister i såväl arbetsmarknadens som bostadsmarknadens funktioner, eller att högern rentav skulle kunna presentera en politik som kom till rätta med just dessa brister, ja det tycks då inte finnas med i den (mycket) enkla verklighetsbild som högern målar upp. Något förtroende för den egna politiska förmågan att lösa samhällsproblem, när det gäller allt utom batonger och fängelser förstås, tycks man inte ha.
Längst har faktiskt KD – ledaren ha gått. För en liberal är det nu bara att säga usch för Busch. Att använda biståndspegar till att bygga fängelser utomlands ter sig rent ut sagt absurt.
Vi har faktiskt mer än en pandemi. Och då avses här inte gängkriminalitet. Varje år drabbas mer än 200 miljoner människor av malaria. 400 000 dör av sjukdomen. 5000 barn dör varje vecka i sjukdomen. Här finns ganska enkla saker att göra, som att förse alla som lever i de drabbade områdena med myggnät. Myggan är nämligen bara aktiv nattetid. Men se det har vi förstås inte råd med. KD måste ju ha pengar till att bygga fängelser utomlands. Så var det alltså med den kristna etiken.
För att summera. L måste klargöra att någon ny alliansregering inte är aktuell. Och att det faktiskt beror mer på M och KD än L och C.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.