Mats Nilsson, L

Leve republiken

Den 14 september 1706 i Altranstädt slöt Sverige fred med Sachsen. Det var med det fortfarande gick bra i det stora nordiska kriget.
 
Krig och fred bestämdes då av en enväldig kung. Och då den dåvarande monarken, Kalle dussin, inte var mycket för kompromisser utan ville ha allt eller inget, strävade man vidare efter allt för att 15 år senare få – inget.
 
Nästan 200 år senare gjorde en svensk monark ett sista(?) försök att göra sin alltmer kringskurna makt gällande. Gustav V höll tal till det så kallade ”bondetåget” och tog avstånd från Staaffs liberala regering. V – Gurra hade fått förmåtts till detta av drottningen Victoria, högern, en del militärer och en figur som Sven Hedin. Upptäcktsresande och den siste som adlades i Sverige. En heder som han därmed drog ner i dyn.
 
Högern i dag, alltså M, SD opch KD, brukar hänvisa till gamla traditioner och vikten av att bevara dem när monarkins vara eller inte vara kommer på tal.
 
Med tanke på vad dessa traditioner har lett till tidigare, som exempelvis de här nämnda skeendena, finns det inte mycket som är värt att bevara som jag ser det.
 
Leve republiken!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.