Mats Nilsson, L

Nordiskt

Viruset fortsätter att härja. Inte minst i våra nordiska grannländer. Här slår man gigantiska slag i luften med fortsatta nedstängningar. Det som av somliga, som Kristersson, Busch och Åkesson, tidigare beskrevs som något vi också borde göra.
 
Den kritiken har tystnat. Det visade sig att högergänget ifråga hade precis lika dåligt omdöme när det gällde detta som i åtskilliga andra frågor.
 
Det sorgliga i sammanhanget är dock inte just det som det faktum att den öppenhet och de kontakter vi vant oss vid inom Morden nu har fått sig en rejäl knäck. Den skadan kan ta lång tid att reparera.
 
Den 26 oktober 1905 ingicks konventionen i Karlstad mellan Sverige och Norge. Därmed upplöstes unionen. Oscar den II var numera ”bara” kung över Sverige. Han fick ändra sitt valspråk från ”Brödrafolkens väl”, till ”Sveriges väl”. Något som syns på de mynt från 1906 och 1907 som fortfarande finns i min och min brors myntsamling.
 
Det var säkert inte så kul för honom, men något krig mellan länderna blev det åtminstone inte. Man kom fram till att det var bäst att lösa sina angelägenheter fredligt och tillsammans. Det vore kanske inte fel om man försökte göra samma sak i dag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.