Mats Nilsson, L

Inga segrar i förskott

Det står alltmer klart att risken att Trump ska sitta kvar som president är försvinnande liten. Runtom i världen, precis som i USA, känner man uppenbarligen lättnad. Han och hans underhuggare lyckades inte att förstöra demokratin. Den här gången, är det bäst att tillägga.
 
Trump har följt i stort sett exakt den mall som auktoritärt sinnade män med maktambitioner alltid har gjort. Först misstänkliggörande av hela den demokratiska samhällsmodellen. Därefter ger man sig på medierna och så rättsväsendet. Exakt så gjorde både Mussolini och Hitler.
 
Den 11 november 1923 arresterades Hitler efter det att den s k ölkällarkuppen hade misslyckats. Han åkte in, men hade ingalunda gett upp sina vidriga ambitioner. Tio år senare satt han vid makten. Det går inte an för demokrater att ta ut några segrar i förskott.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.