Mats Nilsson, L

Enkel logik

På filosofin i skolan fick man lära sig hur enkel logik kan se ut. Som klassikern. ”Rävar är listiga. Olof Palme är listig. Alltså är Palme en räv”.
 
En helt riktig slutsats. Fast inget som har med verkligheten att göra. Vi kan skratta åt detta, men när man tar del av dagens debatt i olika ämnen upptäcker man en hel del liknande slutsatser som dras genom att tänka bort en hel del faktorer för att få logiken att stämma.
 
Ett exempel är den eviga trallen om att om Norge och Finland klarat sig bättre än vi under pandemin kunde vi också ha gjort det om vi agerat som de. Att förutsättningarna inte är desamma, tja, det väljer man att bortse ifrån. Det gäller allt från resemönster till lagar och förordningar.
 
Vart det kan bära hän om man tar i utan större eftertanke har vi redan sett. Det har visat sig att det inte är lagligt att stänga bibliotek. Ska man göra det, måste man ha verkliga skäl till att det skulle vara nödvändigt. Några sådana har inte presenterats. Det räcker inte med vagt tal om att det kan uppstå trängsel. Då får man i så fall hantera den saken.
 
Om inte myndigheterna följer lagar och regler, är det maktmissbruk. Hur det kan bli i slutändan har vi sett i USA där landets ledare vägrar att medge att han har förlorat valet. Och där vill då inte jag att vi ska hamna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.