Mats Nilsson, L

Pandemiskt

Diskussionens vågor kring pandemin går ännu högre än själva sjukdomsutvecklingen. Det är något man kunnat iaktta från början.
 
Hur ska vi egentligen se på allt detta? En möjlighet är att undersöka hur det har sett under historiens gång. Som när den första verkliga pandemin inträffade.
 
År 541 hade börjat så bra. Kejsaren, Justinianus, hade återupprättat Romarriket. Medelhavet var åter ett romerskt innanhav och barbarerna, alltså germanska folk, hade drivits ut ur Italien. Men trots att Rom därmed åter var i kejsarens händer, var det från Konstantinopel som riket styrdes.
 
Men säg den lycka som varar beständigt. Spannmålsskepp från Egypten, av hävd Roms kornbod, förde inte bara med sig säckar med vete utan också råttor som förde med sig pesten. Det blev startskottet för en pandemi som kom att kosta uppskattningsvis 25 miljoner människor livet. Den tidens människor skulle nog ha undrat över hur vi verkar tro att undergången är nära om de hade kunnat se vilka möjligheter vi har för att behandla både Covid och andra sjukdomar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.