Mats Nilsson, L

Ren kraft?

Fredag och på nytt faller snön här utanför. Någon rekordkyla är det dock inte, några få minusgrader så vädret var perfekt för en skidtur.
 
Snö har vi fått, men vintern har faktiskt inte varit särskilt kall. Under uppväxten i Stockholm på 60 – talet brukade det vara både snö och is, så det gick att åka skidor och skridskor. I det senare fallet på vår egenhändigt spolade isbana och på Mälarens is.
 
På senare år har det varit si och så med just den saken i Syd- och Mellansverige. Men i år blev det alltså minusgrader även söderut. Den lilla köldknäppen räckte dock till att få fart på en i mitt tycke tämligen hysterisk diskussion om energi i allmänhet och kärnkraft i synnerhet. Då kan det vara bra med litet fakta om hur det ser ut i verkligheten.
 
Förra veckan låg effektbehovet på 25 GW. Det är högt, men trots allt inget rekord. För att försäkra sig om att det inte skulle behövas någon avstängning, valde man från Svenska kraftnät att köra igång det oljeeldade kraftverket i Karlshamn. Dock var det tydligen frågan om beredskapsdrift på 40 MW, mest för att kunna skala upp till full effekt om det skulle visa sig vara nödvändigt, vilket inte blev fallet.
 
Men tänk om vi måste koppla bort åtminstone delar av landet och då får sitta och frysa i mörker? Svenska kraftnäts beräkningar visar att risken finns att man under 2021 skulle behöva stänga ner delar av elnätet under 12 minuter i södra och mellersta Sverige. Det verkar inte som om det skulle vara något att trycka på larmknappen för.
 
Debatten har just snöat in (ha ha) på kärnkraft. Hysteriskt skriker man på att vi måste starta upp nedlagda reaktorer igen. Kärnkraften är ju så ”ren”.
 
Jaså?
 
Den 19 februari 1945 landsteg 35 000 man på den japanska ön Iwo Jima. Det skulle krävas en hel del offer för att slå ner det japanska motståndet. Senare skulle proceduren upprepas på Okinawa. Erfarenheterna medförde att USA valde att använda sina två enda kärnvapenbomber på Hiroshima och Nagasaki. Där kan man tala om kärnkraft. Fast särskilt ren var den inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.