Mats Nilsson, L

Historiens gång

Den 23 februari 1918 sände Sverige trupper till Åland för att se till att de ryska styrkor som fanns där lämnade öarna. Sedan var det tal om att Åland kanske borde tillhöra Sverige eftersom så gott som hela befolkningen talar svenska, men i slutändan förblev det finskt territorium med långtgående självstyrelse. En modell som de flesta verkar vara nöjda med.
 
För ett antal år sedan, gjorde vi en resa genom Finland efter att först ha tagit färjan till Vasa. Från Åbo tog vi sedan återigen en färja till Åland och vidare därifrån tillbaka till Sverige.
 
Färjan gick från Eckerö, och där fanns en ståtlig byggnad från den tid då Finland var ett ryskt storfurstendöme. Just där var den västligaste utposten för den ryska imperiet. Byggnaden hade på sin tid varit poststation. Utan tvivel hade den byggts så stor för att understryka Rysslands makt och storhet. Där fanns också ett museum med föremål från tiden då posten roddes med mindre båtar över Ålands hav.
Där och då rådde sommarfriden, men minnena från förr gjorde sig ändå påminda om hur det hade varit under historiens gång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.