Mats Nilsson, L

Brott och straff

Den 15 mars 1828 avrättades Johan Erik Lundblad, artillerist vid Svea artilleriregemente och plåtslagare, född 25 maj 1790 i Enköping, genom halshuggning vid Skanstulls avrättningsplats i Stockholm.
 
Han var dömd till döden för att den 6 augusti 1827 ha dräpt sin hyresvärd Anders Holmqwist. Han var förlovad med fabriksarbeterskan Johanna Elisabeth Dorff och hade en dotter, Johanna Gustava, tillsammans med henne. Dottern var sju år fyllda vid faderns avrättning och han hade under sin tid i fängelset ombesörjt att dottern och fästmön skulle få vad dem tillkom som om föräldrarna varit gifta. Någon formell vigsel tilläts dock inte av myndigheterna.
 
En sorglig historia. Någon tvekan om att han hade begått brottet, förelåg inte. Tydligen hade de kommit ihop sig och Erik Lundblad hade blivit så rasande att han drämt en yxa i huvudet på hyresvärden. Vad bråket handlade om, framgår inte.
 
På den här tiden var avrättningar vanliga. Åren 1791 – 1800 avrättades 60 personer. Hundra år senare hade antalet krympt till fyra. Under 1900 – talets första decennium avrättades en person.
 
En del hävdar den dag som idag är att hårda straff är nödvändiga för att avhålla folk från att begå brott. Om så verkligen var fallet borde antalet mord ha ökat något enormt i takt med att tillämpningen av det ultimativa straffet minskade som det gjorde under 1800 – talet.
 
Som tur är, inträffade inte detta. Antalet fall av våldsam död per 100 000 invånare har varierat mellan 0,4 och 1,8 sen 1750. Detta tal brukar kallas mordfrekvensen. Lägst var mordfrekvensen under mellankrigstiden samt under och efter andra världskriget (1920-talet till 1950-talet) då den var 0,3 till 0,7. Det senare har ett direkt samband med lägre bruk av alkohol.
 
Samma samband, eller snarare brist på samband, gäller överlag. Hårdare straff har ingen effekt när det gäller att minska förekomsten av grova brott. Tänker på det när jag i dag hör på nyheterna om planerna på att bygga nya och bygga ut fängelser. En dag kommer våra efterkommande med största säkerhet att undra över hur man kunde tro att det skulle gå att komma till rätta med brottsligheten genom att låsa in folk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.