Mats Nilsson, L

Ett bättre samhälle

Snöby idag igen. Precis när man var ute och gick. Men så är det att bo strax söder om polcirkeln. Drar mig apropå det till minnes en intervju jag gjorde när jag skrev boken ”Världen i Västerbotten” på uppdrag av Länsstyrelsen.
Alemayehu Dibaba, idag verksam på Statens Servicecenter, kom till Sverige och Skellefteå i januari 2004. Det var vid den tidpunkten 30 grader kallt och han undrade hur det alls var möjligt för människor att leva där. Någon snö hade han aldrig sett, annat än på bild. Han upptäckte dock att även om det var kallt ute, var det både varmt och ljust inomhus.
Han – och andra – kom att delta i ett projekt som gick ut på att integrera nykomna genom att de fick tillägna sig språket genom utbildning i kombination med praktik och jobb. En modell som visat sig framgångsrik.
Ändå var det svårt, berättade han. Sverige var – och är – så annorlunda jämfört med hans hemland Etiopien. Det han sökte var frihet, ordning och stabilitet. Några lockande bidrag nämnde han inte.
Sverige är ett land som ter sig som en möjlighet för de som befinner sig i sådana lägen som Alemayehu gjorde. Det borde vi sannerligen vara glada åt, snarare än att, som Åkesson, se det som ett problem.
Det är nämligen – just det – den socialliberala – vänsterliberala om man så vill – politiken som har gjort Sverige till ett av världens mest framgångsrika länder. Det är när vi har frångått liberalismens kombination av frihet och generell välfärd som det har gått snett.
Man kan säga att det började med ATP – striden i slutet av 50 – talet. Folkpartiet blev stridens stora förlorare och framgångarna för S banade väg för den ”radikalism” på 70 – talet som nära nog sänkte svensk ekonomi. Med tiden skulle S också inse detta. Det har företrädare som Kjell Olof Feldt och Ingvar Carlsson vittnat om. Återhämningen som vi har sett sedan dess har till stor del skett när Liberalerna har stärkt sin position, 1985 och 2002.
Sverige ligger i topp när det gäller de flesta parametrar i mänsklig tillvaro. Det kan vi tacka socialliberalismen för. Och om Åkesson tycker att det är ett ”själlöst och vänsterliberalt” samhälle, ja, då kan han ju lämpligen ge sig iväg till Ungern som flera av hans kumpaner har gjort. Det liberala ”själlösa” samhället är klart bättre än det hjärtlösa fascistanstrukna Åkesson och hans gäng med all önskvärd tydlighet visat hur de har tänkt att det ska ta sig ut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.