Mats Nilsson, L

Måttstockar

Igår såg jag den andra delen av en TV – dokumentär om Hitlers anfall på västmakterna 1940. En som rentav underlättade det franska nederlaget var förrädaren Petain. Denne spelade under täcket med Hitler medan de franska trupperna, trots hotande nederlag, fortfarande gjorde motstånd där de kunde.
 
Petain betraktades som Frankrikes frälsare sedan slaget vid Verdun under första världskriget. Som ambassadör i Spanien visade han tydligt att han uppskattade fascisten Franco sedan denne tagit makten efter att ha segrat över den lagligt valda regeringen under inbördeskriget.
 
Precis som så många andra auktoritärt sinnade personer, någon demokrat var han inte, var han också antisemit. En utbredd företeelse i Frankrike vid denna tid. Efter nederlaget ledde han Vichyregimen som inte bara följde tyskarnas direktiv om att verkställa den antijudiska politiken, utan rentav skärpte förföljelserna.
 
Efter kriget dömdes han till döden som den landsförrädare han var, men straffet omvandlades av de Gaulle till livstids fängelse.
 
Några år efter krigsslutet grundades så den judiska staten Israel . Utan tvekan spelade förintelsen en avgörande roll i detta. I själva verket skulle det ha skett redan flera årtionden tidigare i och med att FN: s föregångare, Nationernas Förbund, beslöt att det som kallades Palestinamandatet skulle bli en judisk stat.
 
I det territoriet ingick både Gaza och det som brukar kallas Västbanken. Alltså även Jerusalem. Beslutet upphävdes inte av FN – beslutet 1947, och i alla händelser innebar det arabiska anfallet på den nyfödda staten att alla planer på en arabisk stat vid sidan av Israel omintetgjorde. Påståenden om att Israel ockuperar palestinska områden, som Utrikesminister Linde upprepade så sent som idag, är helt enkelt inte riktiga.
 
Antisemitism av det slag som Hitler och Petain finns utan tvekan kvar. Men även bortsett från den saken, mäter omvärlden alltför ofta Israel med annan måttstock än andra länder. Också nu ges Israel skulden för det som just nu händer, trots att det utan tvivel är Hamas och dess vapenleverantör och understödjare i form av prästregimen i Iran, som är de verkliga skurkarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.