Mats Nilsson, L

Perspektiv

Läser om möjliga planeter där det inte bara skulle vara möjligt för oss människor att se om det kan finnas liv på dem, utan också sådana där utvecklade kulturer skulle kunna spana ut i rymden och kanske vända blickarna mot jorden och konstatera att, jo det kan finnas något slags liv på det där klotet som snurrar runt den stjärna vi kallar solen.
 
Tanken svindlar litet. Eller också är det reaktionen på den andra vaccinomgången jag har klarat av på förmiddagen just idag. Ett gott bevis på mänskliga framsteg när vi verkligen vill.
 
Annars verkar ju inte just vår art, Homo Sapiens, tillhöra de mer fridsälla här på jorden. I en annan intressant artikel står det om att forskare har hittat DNA i själva jordlagren i en grotta där både neandertalare och denisovamänniskor bott. Där fanns rentav lämningar av ett barn vars mamma var neandertalare och pappan denisova. Människoarter som nu är försvunna. Kvar finns dock inslag från just neandertalare i en del av vårt eget DNA.
 
Om den tidens människor hade följt den uppmaning som åtminstone sådana som Åkesson verkar vara inne på, att stanna där man är, hade de kanske funnits kvar. Men nu är det ju inte så. Tvärtom har både vi och våra föregångare oavbrutet rört oss över det här klotets yta.
 
Det vore kanske inte fel om de som nu är inblandade i talmansrundorna kunde lyfta blicken en aning och undra vilket perspektiv man egentligen borde ha. Det gäller inte minst inom Liberalerna.
 
Istället för att komma med motbjudande floskler om att inte ta hit hela världen, borde man givetvis bejaka dessa strävanden och säga, att ja, självfallet måste vi först som sist och sist begripa att denna mänskliga tendens finns där och det är ingenting att vara rädd för.
 
Just där har man svikit å det grövsta. Ty precis som det står att läsa i en krönika i söndagens DN, är det ju som så att ”Ett av de partier som var med om att driva igenom demokratin i Sverige tigger nu närmast om att få göra drängtjänst åt de högerpopulister som öppet föraktar den socialliberala tradition som partiet bygger på.”
 
Så, min uppmaning till de som vill se sig som liberaler men som likväl envisas med att sluta upp kring den hittillsvarande partiledningen blir: LYFT BLICKEN!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.