Mats Nilsson, L

Valår

Det drar ihop sig till val snart. Kyrkoval, väl att märka. Då jag gick ur kyrkan samma dag jag var gammal nog att göra det, är det för min del mest av akademiskt intresse.
 
Noterar dock att Åkessons gäng vill ha en ”Kyrka för Sverige”. Med tanke på att Svenska kyrkan i allt väsentligt fortfarande har samma struktur som när den var svensk statskyrka, vanvördigt kallad ”Kungliga salighetsverket”, kan man ju undra om det här inte är som att uppfinna hjulet på nytt.
 
Hela rasket kommer sig ju i grunden av en församling grundad av en sekt bestående av anhängare av en judisk predikant för inemot 2000 år sedan. En predikant som gick ett sorgligt öde till mötes. Så mot den bakgrunden kan man ju undra vad det här har med Sverige att göra så här två millenier senare.
 
Den 3 september 1939 förklarade Frankrike och Storbritannien krig mot Tyskland. Hitler greps av panik och fick ett vredesutbrott riktat mot hans lismande utrikesminister von Ribbentrop. Denne hade insmickrande instämt i Hitlers egen bedömning att västmakterna inte skulle göra något trots invasionen av Polen. ”Vad gör vi nu??!!” skrek han åt sina underhuggare.
 
I Tyskland fanns och finns både protestantiska och katolska kyrkor. Dessa förföljdes av nazisterna, särskilt om de predikade humanism och fred eller liknande. Enligt Hitler fanns nämligen bara en ledstjärna att följa och det var – Hitler. Sedan må kyrkorna ha varit aldrig så tyska.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.