Mats Nilsson, L

Laddat datum

Så är då hösten verkligen här med både regn och blåst. Då behövs det kanske en kanelbulle till fikat. Vilket ju är lämpligt eftersom det är kanelbullens dag,
 
4 oktober var annars tidigare dagen då det demonstrerades mot löntagarfonderna. Om det nu är någon som fortfarande minns detta. Och det var ingen liten grej. Om man bortser från striden om kärnkraften, som dessutom till stor del skedde parallellt, var det nog den som var mest intensiv under den perioden.
 
Bakgrunden var att LO hade lagt fram ett förslag där fackligt styrda fonder, som skulle få sitt kapital dels genom vinstdelning och dels genom framtvingade aktieemissioner från företagen. På så sätt skulle näringslivet på litet sikt bli ägt av löntagarna, som det hette. I praktiken alltså styrt av LO.
 
Det är nog svårt att idag föreställa sig vilken stämning som rådde i politiken på den tiden, alltså 70 – talet. Det ansågs allmänt att det var givet att politiken hela tiden skulle flytta fram sina positioner på i stort sett alla områden, men viktigast var förstås i det ekonomiska livet. Det var här förslaget till löntagarfonder, framtaget av LO – ekonomen Rudolf Meidner, kom in i bilden. ”Med fonderna tar vi över”, hette det.
 
Men inom näringslivet ville man inte ge upp utan strid. Organisationer som SAF och Industriförbundet gick till motoffensiv. Ett verktyg blev förlaget Timbro som gav ut en strid ström av skrifter och böcker i en ideologisk offensiv.
 
Striden blev tidvis rentav oförsonlig. Palme, som själv inte kände någon entusiasm inför fondförslaget, kallade motståndarna för ”hatets och illviljans kolportörer”.
 
Resultatet blev ändå att ett i hög grad reviderat fondförslag drevs igenom i Riksdagen. Något övertagande av näringslivet var det dock inte tal om. ”Det här är steget”, svarade Palme på en fråga om det här bara var första steget. Och så blev det. Efter maktskiftet 1991 avskaffades fonderna och kapitalet anslogs till forskningsändamål. När S återkom till makten 1994 var allt vad fonder hette ett minne blott. Inget som helst förslag har lagts för att återinföra dem. Så den seger som det hävdades att man vunnit 1984 i och med beslutet var egentligen ingen sådan.
 
I samma veva, kan man säga, vann USA en pyrrhusseger över somalisk milis i slaget om huvudstaden Mogadishu den 4 oktober 1993. Den ”segern” var inte heller den mycket att bygga på.
 
Det är nog bättre att ta sig en kopp kaffe och en kanelbulle till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.