Mats Nilsson, L

Schweiz och Sverige

Ser på skidloppet, som så många andra. segraren får, enligt uppgift, 50 000 schweizerfranc i prispengar. alltså i runda slängar en halv miljon svenska kronor.
 
1974 stod Sverige och Schweiz på ungefär samma nivå välståndsmässigt. Vi fick då ge 1,25 Skr för en Sfr. Sedan dess har det, som ovanstående visar, hänt en hel del. Kursen ligger alltså nu på 9,94.
 
Hur kunde det gå så här? Jo, det beror – faktiskt – åtminstone till en del på ryssarna.
 
1968 var på flera sätt ett märkligt år. Det var sista gången val hölls till Riksdagen andra kammare. I början av året såg det ut som om regeringen Erlander skulle åka på rejält med stryk. Men tidsandan kom att radikaliseras samtidigt som Sovjetunionen invaderade Tjeckoslovakien i augusti. Litet drygt en månad innan valet i Sverige. Och i tider av oro utomlands tenderar folk att ge stöd åt den sittande regeringen.
 
Samtidigt lyckades man med ett extremt fult knep misstänkliggöra Folkpartiets trovärdighet när det gällde neutralitetspolitiken. Resultatet blev en sällan skådad framgång för S, man nådde drygt 50 procent, samtidigt som Fp åkte på ett dundrande nederlag.
 
Grunden var lagd för 70 – talet med en ny ledare, Palme, som personifierade den radikala tidandan. Tiderna blev samtidigt sämre när högkonjunkturen bröts och oljepriset steg kraftigt. Påminner en del om det som händer nu.
 
Det medel man har använt för att hantera ekonomin har inte varit särskild lyckosamma, för att uttrycka det milt. Att försämra värdet på valutan var ingen framkomlig väg.
 
Den ekonomiska kräftgången som kom att prägla de kommande två decennierna kan sägas ha en parallell i utvecklingen för det liberala partiet. Man förmådde aldrig riktigt hämta sig från de två smällarna, 1958 med ATP – striden och så 1968. Partiet tappade också den profil man hade haft gällande den ekonomiska politiken.
 
Vi borde ha lärt oss av Schweiz.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.