Mats Nilsson, L

Vaksamhet behövs

Den som såg inslaget på de lokala nyheterna där herrarna Ågren och Lindberg framträdde för att ge sin syn på hur de ville säkerställa tryggheten i ett samhälle som Umeå, torde ha upptäckt samma sak som jag: de lär intill förväxling lika.

På senare år har S triangulerat sig så nära högern att de två partierna fått igång en i mitt tycke osund tävling om hur hårda straffen ska vara. Något som i sin tur fått Åkessons gäng att ta i ännu hårdare med krav om livstid för våldtäkt och liknande.

Både S och M fokuserar mest på yttre åtgärder, som väktare, mer belysning och kameror i stort sett överallt. Inget direkt fel i det. Dessa ting är åtgärder som ter sig nödvändiga. Samtidigt är det frapperande att ingen av de två med ett ord nämnde ett område som ter sig minst lika viktigt, kanske mer. Jag tänker då på skolan.

Skolan är Sveriges utan jämförelse största arbetsplats om man räknar alla som har sin dagliga vistelse där. Det är i skolan man får de kunskaper som ska utgöra den grund man ska stå på när livsresan inleds och fortsätter. Är kunskaperna bristfälliga och man kanske rentav har blivit hackkyckling och fasat för vad varje ny dag skulle föra med sig, då är det nära till hands att man stämplas som förlorare.

För liberaler har skolan spelat en central roll i utformningen av det samhälle vi vill se. Och årets val är inget undantag. Tvärtom.

En bra och välkomnande skola betyder så enormt mycket. Inte minst för demokratins framtid. I det avseendet är diktaturer på det klara med vad som krävs för att forma unga människor till deras lydiga kreatur.

Den 15 juni 1940 intog tyskarna Verdun efter att dagen innan ha intagit Paris. Hitler hade under sju års tid målmedvetet framställt kanonmat genom att inympa sin vidriga ideologi i landets unga. Resultatet såg vi när kriget bröt ut även om inte hela vidden stod klar förrän 1945.

Demokratin i Tyskland gick under eftersom inte minst högern trodde sig kunna samarbeta med nazisterna för att hålla vänstern, som i sin tur var upptagen av att slåss inbördes. Det vore minst sagt tragiskt om vi inte är vaksamma mot sådana tendenser idag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.