Mats Nilsson, L

Felriktad nostalgi.

Idag nås vi av nyheten att Al Kaidas ledare är död efter en drönarattack av USA. Samma datum, den 2 augusti, 1980 begicks ett av historiens värre terrordåd i Bologna i Italien.

En bomb på järnvägsstationen dödade och skadade hundratals människor. Dådet utfördes av fascister kopplade till den mystiska logen P 2. En obskyr församling där också populisten Silvio Berlusconi varit med.

Det som slog mig när jag tog del av alt detta var åldern på de inblandade. Al Kaidaledaren var 71 och en som faktiskt helt nyligen dömdes för delaktighet i terrordådet i Bologna var en yrkesmördare på 69 år.

Dessa två figurer är ungefär i samma ålder som jag själv, bara några år äldre. Alltså uppvuxna och formade av det 60 – tal som en del (läs: Åkesson) tycks se i ett nostalgiskt skimmer. Ett decennium som i efterhand ses som en tid av framgång och samtidigt stabilitet.

Så var det förstås inte. det var en tid av vätebombsprov och ett decennium där faran för ett stort kärnvapenkrig nog aldrig varit så stor, i samband med Kubakrisen 1962.

Var tid har sina kriser, den 2 augusti 1990 invaderade Saddam Husseins Irak Kuwait. Gulfkriget var ett faktum. Det förgångna upprepas kanske inte, men har ofta nog efterverkningar långt in i framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.