Mats Nilsson, L

Svenskt?

Den 20 september besegrade svenska trupper polackerna i slaget vid Nowy Dwor. Karl X Gustaf var relativt ny som svensk kung, Hans kusin Kristina, hade abdikerat året innan och han hade utsetts till hennes efterträdare.

Han visade sig vara en verklig krigarkung. I själva verket gjorde han inte mycket annat. När han fem år senare gick ur tiden, hade Sverige blivit Nordens verkliga stormakt.

Sverige? Ja, så där verkligt svenskt var ju inte riket. Här talades det finska, tyska och danska. Någon verklig svensk identitet fanns inte. Folk såg sig mer som hemmahörande i det landskap de råkade bo i. Själv lärde sig heller aldrig kungen tala svenska. Uppvuxen i Tyskland som han ju var. Så riket var synnerligen mångkulturellt. Blekinge, som nu blivit en del av riket, hade en helt egen identitet. Något att tänka på för alla som verkar tro på att blekingen och nykomlingen Åkesson är bärare av något slags svenskhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.