Mats Nilsson, L

Varför vilja bli kung?

Så har alltså Storbritannien en ny kung. Charles III. Han är dock inte den förste på de brittiska öarna med just det kunganamnet. En viss Charles Edward Louis John Casimir Sylvester Severino Maria Stuart, som gått till historien som Bonnie Prince Charlie, gjorde 1744 anspråk på Skottlands tron. Landet befann sig då i unionen med England sedan 1707.

Han var dock inte lyckosam i sitt försök. Den 21 september 1745 segrade visserligen hans trupper över engelsmännen i slaget vid Prestonpans. Men redan i april året därpå åkte han på storstryk i slaget vid Culloden, det sista slag som stod på brittisk mark.

Efter att ha varit på flykt i Skottland i fem månader, smugglades han ut till Frankrike, förklädd till tjänsteflicka. Inte så kungligt, kan tyckas. Sedermera återvände han till Rom, där han var född. 1787 gick han bort och var vid det laget gravt alkoholiserad.

Man kan förundra sig över när man tar del av detta och andra historiska skeenden varför folk genom tiderna försökt bli kung. De slut de fick var sannerligen inget eftersträvansvärt i alltför många fall.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.