Mats Nilsson, L

Tyskland förr och nu

Tyskland deklarerar just nu att man avser att ta ett betydligt större ansvar för försvaret av Europa inom ramen för NATO. Bakgrunden är givetvis den ryska aggressionen och hoten inte bara mot Ukraina utan mot västvärlden överhuvudtaget.

För inte så länge sedan skulle tal om tysk upprustning framkalla skrämselhicka i både Paris och London. Plus ett antal andra platser också. Historien är dessvärre full med exempel på vad tysk upprustning har inneburit.

Den 23 september 1870 inledde tyskarna belägringen av Paris under fransk – tyska kriget. Fransmännen fick stryk och fick bland annat avträda Alsace och Lorraine. Eller Elsass och Lothringen som regionerna benämns på tyska.

Några år innan denna händelse hade Preussen besegrat Österrike i ett slags intern tysk uppgörelse, och redan 1864 hade man i ett krig med Danmark lagt rabarber på delar av Sönderjylland.

Tyskland enades, men inte som en liberal demokrati som den som kom att växa fram hos oss men också i Frankrike och Storbritannien. Demokratin skulle egentligen först befästas efter krigsslutet 1945.

Idag är det väl ingen som betvivlar stabiliteten i den tyska demokratin, så då torde den nu deklarerade viljan att stärka NATO vara välkommen. För just nu finns ingen annan väg än att göra allt för att hjälpa Ukraina att kasta ut ryssarna ur landet. Det ligger i vårt eget intresse att göra det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.