Mats Nilsson, L

Lärdomar

Den 8 februari 1904 genomförde japanerna ett överraskande anfall på den ryska flottan vid Port Arthur. Kriget som följde blev ett ryskt nederlag.

Kriget var olycksbådande på flera sätt. 1800 – talet hade varit en period då det föreföll som om världen höll på att bli fredligare. Århundradet hade visserligen inletts med Napoleonkrigen, och det hade varit andra militära kraftmätningar som de två krigen mellan Preussen och Danmark, Krimkriget, ett krig som namnet till trots utkämpades även i Östersjön, och så det fransk – tyska kriget 1870 – 71. Men när seklet gick mot sitt slut verkade det ändå som om världen rörde sig mot fred.

Så kom alltså det japanska anfallet. Och det visade sig förebåda en hel del annat. Och allt i namn av en urspårad nationalism. Det skulle dröja drygt ett halvt sekel innan åtminstone västvärlden visade att man dragit lärdomar av det som skett. Det europeiska samarbetet, det som skulle bli EU inleddes. Säkerheten blev det Natos uppgift att sköta.

En del vill dock inte ta lärdom eller varning. Ryssland och Kina är de tydligaste exemplen. Så arbetet fortsätter. Och där är Sverige numera med fullt ut vad än Erdogan vill få sig själv och andra att tro.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.