Mats Nilsson, L

Bakverk och imperiedrömmar

Så var det alltså ”fössta tossdan i mass”. En dag då det tydligen ska serveras prinsesstårta i de delar av landet där man uttalar dagen på det här angivna sättet. För egen del, blir det nog inget sådant idag, även om just detta bakverk tillhör mina favoriter.

Ute är det vårvinter, även om det drog förbi en snöby i förmiddags. Det var nog kallare denna dag 1808 då en rysk styrka anföll och intog Helsingfors genom att gå över isen i Finska viken. Kriget skulle sluta med att Finland blev ryskt och att imperiet nådde så långt västerut som det någonsin kom att sträcka sig.

Putin har inte gett upp sina bisarra föreställningar om ett ryskt imperium av dåtida snitt. Det visar överfallet på Ukraina. Och han är inte ensam om den saken. Nyligen fanns en intressant artikel om Ungern och de strömningar som eftersträvar ett Storungern inom vars gränser alla ungrare ska samlas. De har på något sätt hållit fast vid att en dag få tillbaka det som de anser gick förlorat efter första världskriget.

Gemensamt för allt sådant är populism, felriktad nationalism och (van)föreställningar om det egna folkets absoluta samhörighet. Vare sig folket önskar det eller inte. Alltså precis samma hållning som präglar Åkessons gäng.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.