Mats Nilsson, L

Mycket har hänt.

Så var då Finland med i NATO. Vi får vänta litet på vår tur. Det har onekligen hänt en hel del sedan den 4 april 1949. Just den dag då NATO grundades. Då var antalet medlemmar 12. Tio europeiska länder och så USA och Canada.

Läget i världen var spänt. Det kalla kriget var just vid den tidpunkten ganska så hett. Året före hade ryssarna med lock och pock, även politiska mord, lyckats placera en kommunistisk regim i Tjeckoslovakien. Man hade också försökt fördriva västmakterna från Berlin genom en blockad. Denna hade dock misslyckats.

Här i Norden hade försöket från svensk sida att få till en nordisk försvarsunion gått om intet. Norge och Danmark gick med i NATO. Ryssarna hotade Finland och här i Sverige trodde Erlander att ett nytt krig stod för dörren.

Så var det, men det blev i Korea och inte i Europa som kraftmätningen mellan öst och väst skulle stå. Den matchen slutade i princip oavgjort, men Nordkorea hotar ständigt att sätta igång med en andra omgång.

Där står vi alltså idag. Det kan onekligen te sig dystert, men det finns inga skäl att bara passivt vänta på att Stalins efterträdare ska driva igenom det som denne massmördare försökte sig på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.