Mats Nilsson, L

Inte liberalt

Jag tillhör inte de morgonpigga, men när jag fick höra nu på morgonen att Liberala Kvinnor tänker sig att agera på Liberalernas Landsmöte för ett förbud mot slöjor på småtjejer när de är i skolan, spärrade jag upp ögonen. Jag vill hävda att det här inte är förenligt med liberalt tänkande. Av flera skäl.
Till och börja med: vad är egentligen en slöja? Hur definierar man det? Är det tillräckligt om man har en bit tyg högst upp på huvudet? Eller hur ska man se på det?
Vidare, hur ska ett sådant förbud formuleras? Det finns, vad jag vet, inga som helst lagar och regler om vad man ska på sig eller inte. Förutom då uniformer i en del yrken, men det kan man knappast hävda ska gälla barn i åldrarna 7 – 9 år. Sannolikt skulle ett sådant förbud strida mot flera konventioner Sverige faktiskt har förbundit sig att följa.
Förutom alla praktiska invändningar, är väl ändå det värsta att det här agerandet påminner om iransk moralpolis. Om än med omvända förtecken. Ska verkligen liberaler ha synpunkter på människors klädsel? Och vad händer om de små liven trotsar förbudet? Ska lärarna slita av dem slöjan?
Om någon lärare skulle ge sig på någon av mina döttrar med något i den vägen, även om det ter sig rent akademiskt eftersom de aldrig behövt ha någon slöja, skulle jag nog göra något åtalbart mot den personen.
Men, invänder väl en del, är då inte det här kvinnoförtryck? Att tvinga på småbarn en tygbit på huvudet? Jo, det kan det mycket väl vara. Men den som tror att det verkligen är vettigt att ingripa mot ett förtryck genom att tillämpa ett annat, måste nog sägas ha drabbat av något som liknar hjärnsläpp.
Tänk bara på hur reaktionerna skulle bli på en del håll. Om en del nättroll redan nu piskar upp ett hat mot Sverige för påstådda kidnappningar utförda av det sociala av barn till invandrare, hur skulle det låta på den kanten om något sådant här blev verklighet? Och det värsta är att de skulle ha rätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.