Till minne av Kristallnatten – Hägglunds mail avslöjar hans avsikter

9 november för tyskland

Den 9 november 2019 är det exakt 30 år sedan Berlinmuren föll. Nu firas det runtom i Tyskland för denna händelse som var så symbolisk och så avgörande för Tysklands framtid.

Egentligen skulle jag vilja ägna hela mitt inlägg åt det så spännande, viktiga och avgörande skedet när gränskontrollerna till slut öppnade upp – och hundratusentals Berlinbor för första gången på över 40 år kunde vandra fritt över gränsen mellan öst och väst.

Men den 9 november blev aldrig årsminnesdagen av Tysklands återförening –  Tag der deutschen einheit. För samma datum i Tyskland – men 51 år tidigare – ägde något annat hemskt och brutalt rum: Kristallnatten. Nazisternas grymhet slog till med full kraft i Tysklands alla städer. Därför kunde man inte i Tyskland låta detta datum bli en dag av nationell högtid. Så man valde ett annat datum för att fira Tysklands återförening och den 9 november har nu ett annat namn i Tyskland: ”Schicksalstag” – Ödets dag.

Jag hade så önskat att mänskligheten inte behövde påminna sig om det avskyvärda som ägde rum mot judarna i Tredje Riket – 1938. Men sorgligt nog kan jag konstatera att antisemitismen är lika levande idag.

Fullständigt ofattbart men tyvärr sant. Konspirationsteorier om judisk maktkoncentration – som sprids för fullt för att måla upp en fiktiv hotbild. Groteska fördomar och kränkningar med allt ifrån nedlåtande kommentarer till hatiska budskap. Hot, våld, skadegörelse – rentav mord. Allt detta drabbar än idag oskyldiga individer av en enda anledning: Deras judiska påbrå.

Tyvärr är det inte bara judar idag som drabbas av en växande extremism och radikalisering utan även andra grupper hängs ut. Oskyldiga individer drabbas av fördomar och misstänksamhet , kränkningar, hot, misshandel och mord på – grund av deras religiösa tro, etniska bakgrund eller sexuella läggning.

Därför välkomnar jag att det idag organiserats en manifestation till minne av Kristallnatten. Här har Jan Hägglund och Arbetarpartiet arbetat hårt för manifestationen. Officiellt är det precis som sig bör – manifestationen till minne av Kristallnatten organiseras både med målet att minnas det hemska som ägde rum – samtidigt som man vill belysa att antisemitismen än idag är levande – att den rent faktiskt växer och drabbar allt fler, runtom i vår omvärld.

Vi i Miljöpartiet har tyvärr under det senaste året blivit uthängda, anklagade och påhoppade av Arbetarpartiet på ett väldigt osmakligt sätt. Det känns olustigt att just de får hålla i manifestationen till minne av kristallnatten. Men jag valde än en gång – för andra året i rad – att lägga detta åt sidan och delta som en av talarna. Jag gjorde det för att visa min avsky mot antisemitismen och de grova brott som begåtts över tid mot judar – även efter förintelsen. Men jag gjorde det även för att visa att jag tagit lärdom av mänsklighetens förflutna och insett hur kapabla vi är till att eskalera från fördomar och misstänksamhet mot en viss specifik grupp –  till fysiskt hänsynslöst våld.

Men när jag får ta del av inofficiell information som Jan Hägglund och Arbetarpartiet spridit inför manifestationen – till ledande politiker i alliansens partier – då blir jag milt sagt riktigt besviken…

Bild 1 (3)Bild 2 (3)

Detta tre sidor långa mail är både en inbjudan och ett planeringsdokument för kristallnattens upplägg. I det här mailet föreslår Hägglund vem som ska bjudas in och vem som inte ska få delta. Låt oss börja med vem som initialt var tänkt att inte bjudas in och varför:

Bild 4 (2)

Suck.

Sedan mailet skrevs har arrangörerna uppenbarligen ändrat uppfattning, Jag blev tillfrågad om jag ville tala som gruppledare för Miljöpartiet. Men det var viktigt att det var just jag personligen som talade. För V och SD förblev dörren stängd.

Så här kan vi inte fortsätta. Jag deltar mer än gärna på manifestationen till minne av kristallnatten framöver – men då måste det organiseras på ett helt annat sätt. För vi kan inte låta Arbetarpartiet diktera villkoren. Jannes retorik – anklagande, fördomsfull och misstänkliggörande rimmar illa med manifestationens andemening.

Och vad var egentligen andemeningen med manifestationen?

bild 3 (3)

Ta vara på denna chans? Kristallnatten? För att prata om islamism?

Det här är så smaklöst och hade manifestationen tagit den riktningen så hade jag sagt ifrån i talarstolen. Men nu blev det inte så utan istället så höll man sig till det som man officiellt, formellt beskrivit, vilket är bra. Här vill jag ge en eloge till samtliga närvarande partiföreträdare – i synnerhet de som tagit del av Hägglunds ytterst anmärkningsvärda mail – för att ingen av er valde att lyssna på Hägglunds förslag. Det var mycket bra tal, med rätt fokus på talen.

Så en del har uppenbarligen hänt sedan Hägglunds inofficiella mail inför Kristallnatten. Tonläget förändrades och jag tilläts tala. Ska man då helt glömma bort vad som skrevs i detta mail? Sopa det under mattan och gå vidare? Rycka på axlarna, sucka och säga ”Alltså Janne – igen…”? Som vi gjort så många gånger förut – för ni ska veta hur många gånger jag fått följande råd:

”Ignorera honom!”

”Bry dig inte om honom, han håller på så här..”

”Han är helt sjuk, jag vet! Vi har också blivit påhoppade av honom. Men du vinner inget på att ta debatten…”

”Det bästa man kan göra är att behandla honom som luft, låtsas som om att han inte finns. Till slut ger han sig…”

Allt detta rimmar så otroligt illa med alla de tydliga uppmaningarna i talarstolen igår – Att våga säga ifrån. Våga agera. Våga ta avstånd.

Nu var det några som inte fick tala. Några partier som inte fick närvara. Och en partiföreträdare som valde att inte tala – Centerpartiets Anna-Karin Kajsa Sjölander – vilket hon motiverade på sin blogg igår.

Nästa år står hela denna viktiga manifestation på spel. Vi kommer inte heller delta – så länge evenemanget är i händerna på det extremistiska partiet Arbetarpartiet. Och det finns en risk att fler partier följer efter.

 

Jag har hela mailet till förfogande och publicerar det gärna om så önskas.