Petter Nilsson(SD)

Nationaldagsfirande och Black Lives Matter i Umeå

Idag firar vi nationaldagen i Sverige, och i Umeå.
Många ägnar en tanke åt de generationerna innan. Det blod, svett och de tårar som byggt vårt land.
Nationaldagen är den dag vi alla firar att vi tillsammans utgör en demokratisk nation.

Firandet i år blir kanhända en aning mer begränsat till följd av corona, och kanske får man önska varandra ett grattis eller en trevlig nationaldag över telefonen för att undvika riskera närståendes eller ens egna hälsa.

Nu har förvisso betydelsen av nationaldagen vattnats ut en aning, och ofta finner sig många svenskar mer patriotiska under en landskamp än under nationaldagen.
Man kan absolut önska att vi vore bättre på att ordentligt fira nationaldagen. Att tillsammans fira Sveriges nationaldag.

Samtidigt har bland annat Mahmoud Chninou (S), valt att ha en demonstration för att protestera mot – vad jag förstår – polisens rasism i Umeå.
Dödsskjutningar i Sverige över huvud är en förhållandevis sällsynt företeelse med genomsnittligt 6 personer som dödas årligen av polis.
Förvisso är det väl sällan någon nyhet att socialdemokrati protesterar mot sig själva, exempelvis under första maj när man sitter i regering.

Demonstrationen står i skarp kontrast till nationaldagsfirandet som annars firar vår allas nations dag. Istället riskerar den öka polariseringen.
Det mest bekymmersamma är emellertid att man riskerar sin egna, och samhällets hälsa under pågående coronapandemi.

”Black lives matter”, kan således medföra den ytterst olyckliga konsekvensen att folk i större omfattning dör.

9 kommentarer

 1. Darek

  Instead of focusing ’black lives matter’ we should instead notice that demonstration organised in the name of american accident, is violeting the other principle: ALL LIVES MATTER. Any massive demonstration is putting innocent lives at risk.

 2. Brorson

  I Spanien har man utlyst nationalsorg under tio dagar över alla som dött i coronan. I Sverige har ”vi” denna dag glömt de döda och firat nationaldag med flaggan i topp. Idag har Jimmie Åkesson krävt Tegnells avgång. Inte en dag för tidigt. Oavsett vad man tycker om Åkesson och SD måste man instämma i det kravet. På samma sätt som jag instämde i vikarierande centerledaren Anders W Jonssons krav för någon vecka sedan att Sverige måste byta strategi. Det måste man instämma i, oavsett vad man i övrigt tycker om Jonsson och Centerpartiet.

  Och oavsett vad man tycker om invandringen, så måste man fördöma offrandet av både etniska svenskars och invandrares liv. Därför kan även jag instämma i parollen ”black lives matter”, när jag tänker på hur Tegnell o. Co låtit coronan härja fritt under de flera veckor i de invandrartäta förorterna runt Stockholm. Vad tänkte de mörkhyade unga flickorna, som iförda munskydd arrangerade demonstrationen på Sergels torg? Var det deras fel att demonstrationen togs över av huliganer och urartade?

  Kanske tänkte de på farbror Muhammad, som dött en kvalfull död i ett experiment, som iscensatts av en svensk myndighet, var uppgift är att skydda befolkningen mot smitta? Stödde de verkligen huliganernas påståenden att polisen trackasserar invånarna i förorterna genom sin blotta närvaro där? Mig veterligt vill alla hederliga och laglydiga invånare, som kommit dit från andra länder, ha dit fler poliser. Ja, tycka vad man vill om invandringen. Men de, som sökt skydd i Sverige och beviljats uppehållstillstånd har rätt till skydd av svenska myndigheter.

  Tegnells mumlande på svenska, utan översättning till arabiska och somaliska och att dessa invandrare nåddes av budskapet om händelseutvecklingen i Sverige via nyhetskanaler i hemländerna och från oroliga släktingar där, som skickat munskydd. En skyddsutrustning som Tegnell kämpat mot. När förvaltningsrätten i Stockholm upphävde ett beslut om både visir och munskydd för personal på äldreboendet Serafen, hänvisade rätten till FHM:s föreskrifter. Eftersom arrangörerna av demonstrationen ”Black lives matter” uppmanade deltagarna att bära munskydd undrar jag om demonstrationen var riktad mot den amerikanska polisen. mot den svenska polisen eller mot den svenska Folkhälsomyndigheten.

  Sverige är ett av de få länder, som länge saknat nationaldag. Efter ett antal försök, som aldrig fick något folkligt stöd, att upphöja Svenska flaggans dag, den 6 juni, till nationaldag genomfördes detta först 2005, när denna dag blev helgdag med stängda arbetsplatser. Därför avskaffades annandag pingst, som varit en av svenska löntagare uppskattad långhelg. Detta var ett beslut över svenska folkets huvud. Vi borde ha fått välja mellan olika alternativ i en folkomröstning.

  Själv har jag föreslagit att ”annandag midsommar”, den 22 juni, borde firas som Sveriges nationaldag, samt att årets kortaste natt, natten mellan den 20:e och 21:a juni åter blir midsommarnatt, utom under skottår, då midsommarnatten infaller mellan den 19:e och 20:e juni. Midsommarhelgen har starkt folkligt stöd som helgdag i Sverige. Anledningen till att 6 juni har firats som Svenska flaggans dag var ursprungligen att svenska flaggans utseende fastställdes denna dag efter upplösningen av unionen med Norge.

 3. Brorson

  ”Folkhälsomyndighetens generaldirektör, Johan Carlson, reagerar nu starkt på SD-ledaren Jimmie Åkessons krav på Anders Tegnells avgång.
  – Det är inget som han har att göra med. Det är varken regeringen eller han som anställer tjänstemän, säger Johan Carlson. ”(SVT)

  Det har han i.o.f.s. rätt i. Men det är hans skyldighet som gd att sparka en topptjänsteman, som har vållat tusentals människors död. Vägrar han göra sin plikt, och det har han ju vägrat, är det regeringens skyldighet att sparka denne gd. Det var ju inget problem, när regeringen Löfvén sparkade Försäkringskassans gd för en betydligt mindre förseelse – om det ens var en förseelse.

  Det är däremot inte en gd:s uppgift att recensera politiken. Carlssons höga svansföring är obehaglig och oacceptabel. Det linar militärdiktatur, med skillnaden att Carlsson och Tegnell inte är militärer. Rätta ordet är kanske ”civildiktatur”? Jag har skrivit en kommentar på förre Umeå-kommunalrådet Lennart Holmlunds blogg, som återges här:

  >Även om det fanns en underliggande sjukdom ska terminal dödsorsak rapporteras till dödsorsaksregistret, som förs av Socialstyrelsen och inte av Folkhälsomyndigheten. Med vilken rätt har en statlig myndighet (FHM) bestämt att det är ”jättebra” om den som förväntats dö om ett halvår, redan har dött. När Tegnell säger att det är ”jättebra” att dödstalen minskat något under de senaste veckorna, syftar han på att de, som redan har dött, inte har dött en gång till.

  Och hur läser du statistik, för resten? Eftersom många vill bo kvar hemma i det längsta är det många som kommer till vård- och omsorgsboende först i livets absoluta slutskede, vilket givetvis drar ner genomsnittet för återstående livslängd, trots att andra (som också har dött av covid -19) har bott där i flera år. Är det ”jättebra” om de också har dött?

  Vad skulle du själv tycka om du – utan att ens ha begärt det själv – skulle få ditt liv förkortat med ett halvår, ett år, fem år eller tio år. eftersom någon cyniker på en statlig myndighet har valt en helt annan strategi än andra länder? Även när du bara har ett halvår kvar, finns kanske saker du vill göra innan du lämnar denna jord? Jag har åtminstone elementära kunskaper om smittskydd, vilket du tycks helt sakna. Kan man säga det, och ändå få kommentaren publicerad?<

  Holmlund driver en konspirationsteori, som säger att alla som kritiserar en statlig myndighet, har en "politisk agenda". Att stödja SD och skada S? Jag kan försäkra denna bloggs läsare att jag inte alls stödjer SD, men förbehåller mig den demokratiska rätten att berömma partier, oavsett vilka de är, som har gjort någonting riktigt bra. Och det har SD gjort, när partiledaren kräver Tegnells avgång. Jag lovar att ösa beröm även över S, om Löfvén ser till att Carlsson och Tegnell illa kvickt försvinner från FHM och ställs inför rätta för vållande till tusentals människors död.

 4. majorn

  ber om ursäkt till journalisterna på vk trodde aldrig att min insändare skulle publiceras eftersom jag var kritisk till dessa, men fel hade jag.

 5. Brorson

  Jag har skrivit nedanstående kommentar på Holmlunds blogg till inlägget ”Åkesson SD är ute på mycket svag is och vet inte att äldreomsorgen är ett helt kommunalt ansvar,” Få se nu, om han publicerar inlägget.

  Och vad är det som du inte vet? Jo att det är riksdagen, och inte kommuner och regioner, som stiftar lagar vilket föregås av en proposition från regeringen, samt att riksdagen har givit regeringen unika möjligheter att styra genom kungörelser som har samma verkan som en lag. Ändå har regeringen suttit i förhandlingar i två veckor med SKR om regionerna ska följa regeringens uppmaning att utföra minst 100.000 tester i veckan. Resultatet blev att regeringen har backat från det kravet, bl.a. med hänvisning till risken att för många covid-fall skulle upptäckas. SKR är samma intresseorganisation, som förmådde Arbetsmiljöverket att backa från sitt krav på skyddsutrustning för äldreomsorgspersonalen – utan att ens Kommunal fick vara med.

  >Visserligen är ”massaker” fel ord, eftersom det enligt Wikipedia avser dödandet av flera personer vid ett och samma tillfälle, medan det här handlar om att över 4.000 personer har dött i onödan, jämfört med om Sverige hade vidtagit effektiva åtgärder mot smittspridningen redan från början. Ebba Busch har sagt att regeringen har ”tillåtit” denna smittspridning, vilket är ett korrekt ordval. Detta strider mot allt, som svensk arbetarrörelse har stått för hittills. Har arbetarrörelsen också gått i graven?<

  Visserligen kan Åkesson kritiseras för fel ordval, men är det verkligen allt sossarna har att komma med, när det handlar om en i tid utdragen händelse, som hittills har krävt fler liv än mången massaker? Jag förstår att Holmlund vill ha en socialdemokratisk valseger 2022, men är det verkligen rätta sättet att låta ett experiment, som kostat så många människor livet?

  Idag på morgonen avslöjade SVT, som om det vore en nyhet, att munskydd är det mest effektiva sättet att stoppa smittspridningen. Tegnell är inte dummare än att han har förstått detta hela tiden, men regeringen har tillåtit honom att fortsätta sina kampanjer mot munskydden. Varför? Därför att det aldrig har varit Tegnells och FHM:s mål att hejda smittspridningen så mycket det bara går. Det har de ju sagt öppet, och det stöddes av Löfvén i partiledardebatten.

  Om det fortfarande finns några socialdemokrater kvar i S-partiet, borde de kräva partiledningens avgång.

 6. Brorson

  Holmlund brukar vara väldigt snabb med att publicera mina kommentarer, när jag håller med honom. För det gör jag ibland, speciellt när drogmissbruket diskuteras. I corona-frågan är vi däremot rejält oense. Jag har skrivit flera kommentarer, som han inte har publicerat. Här kommer en till (Kommentar till inlägget om läkare, som enligt Holmlund har sagt att äldre inte ska ha sjukhusvård)::

  >Det här vet varken du eller jag, vad som är bäst på individnivå. Men du vet tydligen sanningen om läkare är oense. Och vad ska man tro, när man finner två olika rubriker på Vk.se. Den ena rubriken säger ”Läkare: Äldre gagnas ofta inte av IVA-vård”. Den andra rubriken säger ”Läkare: Sköra med covid-19 gagnas inte av sjukhusvård”. Innehållet kan jag inte läsa utan att betala till VK. Men låt oss skärskåda dessa båda påståenden:

  Bevisligen finns det fall, då äldre har gagnats av IVA-vård. Är det Umeå-sossarnas linje att alla äldre ska nekas IVA-vård, för att det finns de, som inte gagnas av sådan vård? Och hur ska man göra med de tveksamma fallen? Den andra rubriken preciserar att det gäller sköra med covid -19, men preciserar inte vad slags sjukhusvård, det handlar om. Du som upprepade gånger har hävdat att alla, som uppges ha dött av covid – 19, inte alls har dött av denna sjukdom, utan av någon annan, anser du att de inte skulle ha fått sjukhusvård för denna andra sjukdom?

  Hur många onödiga dödsfall har ni egentligen haft i Umeå? Men så blir det kanske, när kommunen har prioriterat utrikes sjöfart framför äldreomsorg även för dem, som inte ligger för döden.Nej. så illa, som det är i Umeå, är det verkligen inte i Sveriges alla kommuner.

  Ska inte ens en patient, som är vid medvetande och vill komma till sjukhus, inte få som han vill? Ska inte heller din vilja respekteras, om du skulle hamna i den situationen, att behövlig livräddande vård inte kan ges i hemmet? Ska man visa ålders legitimation för att få åka med ambulansen?

  Du försöker bara bortförklara det som sker i Sverige idag. Som gammal S-veteran borde du ryta ifrån mot partiledningen, som uppenbarligen har tillåtit detta experiment som FHM håller på med.. <

 7. Bergis

  Att gå ut på stan och slå sönder saker för att bevisa andras världen är vansinnigt. Att folk köper det är ännu mer vansinnigt.

 8. Per

  Lennart H är bara en bitter liten gubbe, han publicerar bara kommentarer som inte ifrågasätter all dynga som han skriver. Han är samma patetiska pajas till Socialdemokrat som Löfven.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.