Populismen vann valet

Populismen blev en valvinnare. Den som kan ge förenklade lösningar på komplicerade frågor vinner. Visserligen finns det enkla frågor och enkla svar men de är få. Vad är det som gör att ett högernationalistiskt parti med konservativ syn blir störst eller bland de större i ett land med goda människor som vill väl? Saken är förmodligen den att politik är riktigt svårt. I demokratins tjänst väljer och röstar människor efter vad de förmår och utifrån detta fattar de beslut. Därför har Wikipedia populismen (vanligen ett förenklat förhållningssätt till politik) vunnit mark i vårt nuvarande samhälle. Att inte anse sig ha tid, vilja eller intresse att söka reda på flera fakta vid val i demokratins tjänst har konsekvenser eller effekter som väljaren kanske ändå inte önskat sig.

I beslut och val av politisk väg har bland annat ideologier kommit på skam genom att de av många överhuvudtaget inte ansetts som intressanta eller ens viktiga. Vad som i grunden styr ett politiskt parti är avgörande. Ideologi, partiprogram, uppgörelser och samarbeten, förslag, utspel etcetera utgör helheten som borde ligga till grund för vägval. Men då krävs ett gediget arbete av väljaren. Förenkling i beslutsprocessen är sannolikt ett nyckelord.

2 kommentarer

  1. Christer

    Bloggförfattaren brukar, helt riktigt, använda sig av argumentet att likväl som man välja något, kan man också välja bort något. Bra ord.
    Sant är då också att svenska väljarna har valt bort förtryck, misskötsel av landet och elitism.
    Vi kan nu välja att gemensamt föra landet och samhället framåt, eller så kan vi välja bort det alternativet.
    Det valet är upp till var och en att ta ställning till.

    • Villy Hansen (inläggsförfattare)

      Tack för de inledande kloka orden. Vad som sedan kommentatorn skriver är naturligtvis en bedömningsfråga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.