Det är vänsterns fel?

Man kanske skulle börja köpa livsmedel (mat) från några andra än de tre stora (Coop, ICA och Willys/Hemköp)? På detta sätt kanske folk kunde få ner matutgifterna. Nej det går naturligtvis inte alls för det finns ingen effektiv konkurrens som kan sänka priserna på livsmedel. Det behöver inte finnas konkurrens med lägre priser när aktörerna är så få och så stora. De kan helt enkelt följa varandra. Det hjälper inte att branschen är av typen lågmarginal för omsättningen i butikerna är förhållandevis hög. Nu gråter livsmedelsbranschen krokodiltårar för de har ökade inköpskostnader och ingående varukostnader. Om det vore så att vi minskade livsmedelsinköpen avsevärt skulle vi svälta. Det vill vi inte. Följden blir att vi måste fortsätta handla mat. Det vet livsmedelsbranschen.

Under pandemin när det gick dålig för de flesta andra branscher det gick bra för livsmedelshandeln. Nu när det är oro i världen stiger inköpskostnader och ingående varukostnader. Då kan livsmedelshandeln parera med prishöjningar. Vi vill inte svälta. Den så kallade priselasticiteten är extremt låg. Blir livsmedel dyrare måste vi ändå handla. Däremot kan inköpsvanor och konsumtionsvanor förändras i en valsituation i butiken.

Antagligen är det sossarnas fel såsom allt annat i det katastrofala Sverige. Kunde ändå inte såssarna, miljöpartisterna och kommunisterna ha förstått problemet tidigare och inte kört livsmedelslandet i botten? Varför kan det inte också vara invandrarnas fel som nästan allt annat?

6 kommentarer

  1. Christer

    Här har bloggförfattaren verkligen slagit huvudet på spiken och har även lyckats finna problemet (även om jag anar att det egentligen är ett försök att vara sarkastisk). Jag delar verkligen den beskrivningen av livsmedelsbranschen han ger.
    Socialistisk politik, i den variant som länge drevs av socialdemokraterna med stödpartier, ÄR till stor del ansvarig för dagens brist på konkurrens, inte bara inom livsmedelsbranschen utan även i många andra branscher.
    Genom att under lång tid (stora delar av 1900-talet) bedriva en politik som till väldigt stor del var företagsfientlig, exempelvis höga pålagor i form av skatter och andra avgifter och en extrem byråkrati. Vidare har det varit förknippat med höga kostnader och stora risker för fåmansbolag svårt att anställa nya medarbetare, vilket gjort att jag och många med mig har dragit oss för vidare expansion. på det viset har de socialistiska partierna en marknad där endast de största kan överleva. Detta i sin tur skapar låg konkurrens vilket vi konsumenter får betala.
    Tittar vi på den nämnda livsmedelsbranschen är det ju inte så enkelt att vem som helst kan öppna en butik, ”Kalles Livs”, och börja sälja knäckebröd, ost och tomater till konkurrensmässiga priser genom eget hårt arbete. Det krävs stora inköp för att hålla ner priserna, en god logistikkedja för att få ut varorna till butik, en bra marknadsföringsavdelning för att sprida budskapet. Allt detta gynnar de stora företagen.
    Så frågorna han måste ställa sig medan han tittar i spegeln är: Varför drevs den politiken av sossarna under så lång tid, och varför gnälla över konsekvenserna av den förda politiken nu när resultatet visar sig?

    • Villy Hansen (inläggsförfattare)

      Din redovisning är naturligtvis svår att bedöma argumentationen för, när dina referenser är generella utan specifika hänvisningar för att kunna avgöra sanningshalten.

      Du blandar ihop flera faktorer och förhållanden. Att livsmedelsbranschen har rationaliserats till stordrift med få aktörer har varit möjlig genom att politiken inte fått styra det privata näringslivet. Du kopplar felaktigt utan hållbara argument samman ett fritt näringsliv med politisk inblandning som faktiskt inte skett. Vad har politiken särskilt gjort för att ICA och DAGAB/Willys skulle bli de andra stora konkurrenterna till COOP.

      • Christer

        Godag yxskaft.
        På intet annat sätt kan man tolka bloggförfattarens svar. Att ge intetsägande svar på kommentarer, eller påstå att svar som kommer in ”blandar ihop flera faktorer och förhållanden” är ju ett bra sätt att tala om att han saknar argument.
        Jag kan inte annat än känna en uppgivenhet för så svaga och intetsägande argument. Då bloggförfattaren uppenbarligen saknar intresse för seriösa dialoger och givande meningsutbyte, utan ständigt fortsätter med sin urvattnade vänsterproganda beslutar jag mig för att upphöra att ta del av, och kommentera hans vidare inlägg. Tråkigt, utan tvekan.
        Vidare noterar jag från annat blogginlägg att författaren upplever problem med ton och språkbruk i många kommentarer. Detta är naturligtvis förkastligt och jag har full förståelse för att det behöver rensas i de kommentarer som kommer in.
        Som ett sista tips, kan man ju dock påpeka vikten av hans eget språkbruk och ständigt återkommande påståenden i fråga om ”nazistiska” beskyllningar och diverse ”smetningar” vilka fullständigt saknar belägg. Tyvärr är även det språkbruket alldeles för lågt för att tas på allvar

        • Villy Hansen (inläggsförfattare)

          Jag håller med dig om att mina svar kan uppfattas som ”intetsägande svar på kommentarer, eller påstå att svar som kommer in ”blandar ihop flera faktorer och förhållanden” är ju ett bra sätt att tala om att han saknar argument. Lyckligt nog har jag då och då så kallade ”argument”. Dessutom har kommentatorn Christer Löfven sannolikt rätt i som han skriver ”Då bloggförfattaren uppenbarligen saknar intresse för seriösa dialoger och givande meningsutbyte, utan ständigt fortsätter med sin urvattnade vänsterproganda beslutar jag mig för att upphöra att ta del av..”. Till sist tar jag tacksamt emot ett tips från Löfven ”Som ett sista tips, kan man ju dock påpeka vikten av hans eget språkbruk och ständigt återkommande påståenden i fråga om ”nazistiska” beskyllningar och diverse ”smetningar” vilka fullständigt saknar belägg. Tyvärr är även det språkbruket alldeles för lågt för att tas på allvar”. Jag satsar på att gå vidare i livet med mitt skriveri som så många andra gjort. Å andra sidan kanske man skulle ägna sig åt något annat. Vad vet jag?

  2. Anders

    Äntligen har begåvningen från Vindeln vaknat och insett att allt helvete i Sverige beror på sosse skiten och deras massimport av än det ena och än det andra. Tänk att väldigt många svenskar insåg detta för länge sedan men inte han som tycks vara så otroligt intellektuell.

    • Villy Hansen (inläggsförfattare)

      Ditt sätt att tala om en meningsmotståndare (”sosseskiten”) och något du inte gillar inger inget förtroende. Jag håller inte med dig om vad du tillskriver mig det skulle varje läsare förstå om de läser vad jag skriver. Visst går det bra att ”inse” en massa saker med att även inte inse konsekvenserna är inte halt ovanligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.