Peking med stora fötter

I början av nittiotalet befann jag mig i China. Jag hade just anlänt till Peking med SAS mycket lönsamma flyglinje. Mitt bagage var borta. Min väska var på väg till New York enligt mitt medlemskap i EAPA. SAS visste ingenting. Väskan blev borta i fyra dagar. Jag hade endast kläderna jag stod och gick i och åkte till ett varuhus för att köpa lite läder.

Peking är stort det tog sin tid till ett varuhus med kinesisk taxi. Servicen var ytterst magnifik. Ett par kostymer fållades upp till rätt längd på benen. Så var det skorna. Jag hade tänkt köpa några par. Många kineser är små. På skoavdelningen var de största skorna i storlek fyrtiotvå. De tre expediterna hade mungiporna nere när ytterligare en expedit kom tillbaka från de inre lagren och slog ut med armarna och skakade på huvudet. Där stod jag lite lätt uppgiven utan att kanske få tag i några skor. Så plötsligt höjde en av de fyra expediterna handen och log, sade något och försvann återigen in bakom kulisserna. De pratade yvigt och högt. Nu kom ett par till. Runt om mig stod nu sex expediter och pratade animerat på kinesiska. Jag förstod inte ett enda ord. Ingen av dem kunde engelska. Nu kom expedit nummer sju leende tillbaka med ett par skor i storlek fyrtiofyra. Då begrep jag att de pratade högt om mannen med jättelika fötterna som alla måste se.

På eftermiddagen vid tvåtiden gick jag ut från hotellet för att fotografera lite. Jag anade att jag kan ha gjort någon felinställning på kameran en Contax2 som var en proffskamera. Skärpedjupet blev för kort. Jag fick därför inte tillräckligt med ljus i kameran. Åter på hotellet kände jag att det kittlade i halsen. Höll jag på att bli förkylt? Hoppas verkligen inte. Där träffade jag en svensk affärsman från Skellefteå. Han var nästan kinaexpert han kom från ALIMAK med ansvar för den kinesiska marknaden. Av honom fick jag förklaringen till hostan och det svaga ljuset. Det var luftens föroreningar som tilltog varje dag på eftermiddagen. Detta var ett faktum redan för trettio år redan i kina. Det finns naturligtvis mycket mera att berätta om ett besök i kina men det får anstå.

2 kommentarer

  1. erot

    Trevligt reportage! Jag var till ST Petersburg, Moskva samt Anapa nere vid Svarta Havet, 3ggr mellan 2005-2007 och känner inte igen beskrivningen,utvecklingen måste ha gått snabbt efter murens fall, I mina ögon var Ryssland då som vilket modernt land som helst,jag körde faktiskt lite bil inne i Moskva! en modern Volga som hade många likheter med Mercedes, Badorten Anapa kan jämföras med tex Magaluf Beach i Spanien och var en trevlig upplevelse

    • Villy Hansen (inläggsförfattare)

      Tack för din beskrivning. Jag var på besök egentligen på landsbygden. Det fanns inte en enda hiss i någon officiell byggnad där det inte satt en babuschka och tryckte på vånngsknapparna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.