Rasismens tragiska rotsystem

Rasismens tragiska rotsystem är befäst i samhället både i Sverige och i flera andra länder. Vi ser det bland annat i den för många svårtolkade konflikten mellan Israel (judar) och Palestina (muslimer) där även antisemitismen slagit rot i Sverige. I ett av de tongivande politiska partierna finns flera i riksdagspersoner som tydligt talat om att islam, utan nyansering, är en vedervärdig religion. Vilka följder har det?

Flera politikers övertygelse om att mångkultur är orsaken till betydande problem i samhället eldar på uppfattningen om att vi-gruppen (svenskarna) är bättre än de andra. I detta hänseende går skilda kulturer och olika religioner hand i hand i synen på oss och dom och bra och dåligt.

Det ter sig relativt tydligt att den högra sidan med högernationalister och dess sympatisörer är intensivare och mera frekventa och mer högljudda i sina motsättningar och aversioner till andra kulturer än den vänstra sidan visar upp. Vid varje tillfälle då det ges kritik till högersidan och de kan uppfatta att de inte accepteras blir kritikerna kallade vänsterorienterade. Nu är det kyrkans tur att kallas vänsterorienterad enligt en Umeå-politiker från den yttersta högersidan.

Jag försvarar inte höger eller vänster sida utan jag befinner mig förmodligen i den centrala delen. Men det kostar på när uppfattningen att ”de som inte är med i så fall måste vara emot”. Jag får ofta kritik från höger i mina observationer, frågeställningar och kommentarer. Det tror jag beror på att jag inte är för SD, M, KS och L i den skepnad som M, KS och L nu antagit i sitt samröre och stöd för SD.

När det är även som nu för tiden i Sverige att judar ofta är rädda för att visa tecken på att de är judar och samer ibland får stå ut med rasismens vedervärdiga uttryck har vi hamnat i ett omänskligt träskområde. Etiken och moralen är på undantag. och Det tycks ha blivit normalt för många att vara rasistisk. Den vanligaste repliken från en rasist börjar så här; ”Jag är inte rasist men…”.

Etiketter: ,

5 kommentarer

 1. erot

  rasism mot samer? det måste vara en saga, samer är inte ”utsatta” heller, de har pengar som gräs och egna helikoptrar tex, jag är född i mitten av 50-talet,i norra Sverige, och borde under den långa tiden ha hört någon som snackat skit om och missaktat samerna, men icke det, det är nog media som hittat på det och letar rasister och rasism överallt liksom de som står längre ut mot vänster

  • Villy Hansen (inläggsförfattare)

   Jag anser att du missat rätt mycket. Jag är gift med en samiska och minas bonussöner är bland annat renskötare. Själv är jag född i Danmark men det är naturligtvis ovidkommande. Det är inte ”media som hittat på” utan media har rapporterat. Samerna köper rendrivning för mycket dyra pengar och färdas ibland till sina platser med helikopter. Jag känner endast en same som äger en helikopter men han har drivit verksamhet med den. Ingen behöver ”leta rasister som du påstår” de finns så de syns och märks.

   • erot

    Jag fick inget svar på min fråga: På vilket sätt är samer utsatta för rasism? Var finns rasisterna? ge exempel, hur märks rasisterna? Vad innehåller den rasismen? Ord? tankar? fysiska handlingar? eller vad, ge exempel är du snäll för jag är helt ovetande ,

    • Villy Hansen (inläggsförfattare)

     Jag behöver inte stå till svars just för dig och redogöra för hur samerna diskrimineras. För just dig lägger jag inte ned en minut till. Enkelt va?

 2. Pingback: Rasismens mörka förnekare | Villy Hansen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.