Rasistiskt statsskick på väg?

Detta handlar om att begränsa yttrandefriheten för en del av befolkningen, nämligen invandrare. Hur svårt kan det vara att förstå att detta är rasistiskt.

”I det här lägen handlar det inte om att censurera personer men indirekt gör det ju så att i vissa yttranden som äventyrar våra grundläggande värden skal kunna utgöra grund för utvisning och då för det ju viss betydelse för hur man yttrar sig och hur man agerar”, Migrationsministern i Rapport 2023-11-21.

Detta är ett skrämmande rättsosäkert sätt att lägga munkavle på människor. Även om det handlar om en utredning att lättare kunna utvisa invandrare är det naturligtvis ett tillfälle att yttra sig och ha åsikter om den sådan kommande möjlig lag.

Grunden i yttrandefriheten är att kunna bli emotsäga och att även säga sådant som inte är populärt hos dem som anser helt annat. Även den som har uppehållstillstånd i Sverige skall kunna säga emot och ha en helt annan åsikt. I annat fall är statsskicket rasistiskt och rättsosäkert. Att alla även invandrare inte får innefattas av yttrandefriheten är att nedvärdera dem som inte är svenskar.

Kritiken mot definition på rasism

Nu är att förvänta sig den vanliga kritiken mot definitioner av rasism. Man kan verkligen undra över varför den ofta är så kompakt och frekvent. Eller som ofta kan läsas. ”Jag är inte rasist men…” Ingen vill vara rasist. I synnerhet inte dem som är rasister eller beter sig rasistiskt.

 

Jan Eliasson skriver på X

Utdrag ur artikel 15 i deklarationen om mänskliga rättigheter 10 december 1948. Alla har rätt till en nationalitet. Ingen skall godtyckligt berövas sin nationalitet (”No one shall be arbritralily deprived of his nationality”.

Definitioner av rasism

Friends säger

2023-11-22, https://friends.se/kunskapsbanken/fakta/vad-ar-rasism/

Vad är rasism?

Det är rasism att bli utsatt för kränkningar och mobbning på grund av sin hudfärg, religion, etnicitet eller kultur. Rasism bygger på fördomar och stereotypa tankar om hur vissa människor och grupper är eller bör vara. Dessa idéer har sin grund i rasbiologi, där människor delas upp i raser och tillskrivs olika egenskaper. Vår historia har bidragit till rasistiska strukturer i samhället som leder till att människor behandlas orättvist.

Rasism och normer

En norm kan förklaras som en osynlig regel eller förväntning på hur vi ska vara, se ut, tycka eller tänka för att passa in. I Sverige har det länge varit en norm att ha vit eller ljus hudfärg. Personer som har vit hudfärg ses som det ”normala”, vilket kan leda till att personer med annan hudfärg kan bli utsatta för rasism.

Hur tar sig rasism uttryck?

Rasism kan ta sig uttryck på många olika sätt. Ofta sker det i form av taskiga kommentarer, till exempel att använda ”n-ordet”, eller att någon anses vara mindre svensk än andra på grund av sin hudfärg. Det kan även ske mer subtilt som till exempel om en lärare återkommande bara ger ordet till elever med ljus hy.

Det kan också handla om förväntningar på att någon ska vara på ett visst sätt eller ha vissa intressen kopplat till vilket land personen eller hens familj kommer ifrån eller vilken religion de har.

Röda Korset säger

2023-11-23, https://www.rodakorset.fi/vart-arbete/verksamhet-som-motarbetar-rasism/vad-ar-rasism/. ”Som begrepp betyder rasism nedvärderande av en grupp människor exempelvis på grund av etnisk härkomst, hudfärg, nationalitet, kultur, modersmål eller religion.”

 

 

Etiketter: , ,

11 kommentarer

 1. Christer

  Intressant.
  Du framför här åsikten att var och en ska ”kunna bli emotsagda och att även säga sådant som inte är populärt hos dem som anser helt annat” Det vill säga att var och en ska kunna kläcka ur sig vad som helst.
  Hur ställer du dig till de demonstranter som under tisdagskvällen terroriserade och störde statsministerns och finansministerns politiska möte i Göteborg genom att aggressivt skrika och överrösta talarna med ett antal glåpord och påhopp.
  Följer det också din syn på demokrati?

  • Villy Hansen (inläggsförfattare)

   Var det så att det inte endast handlade om att emotsäga utan även direkt gav följden av att detta inte kunde genomföra shandlade det i så fall om något annat det vill säga om ytterligare något än att yttra sig om sin mening. Om detta definieras som att terrorisera vilket du angav skulle det i så fall handla om att terrorisera det vll säga en yttarligare handling. Det är möjligt att välja att endast motsäga sig.

   • Christer

    Jag använde ordet ”terrorisera” som ett direkt citat av en reporter på plats (självklart var jag inte själv närvarande). Enligt den video som också finns publicerad på nyhetssidor, framgår det mycket tydligt att dessa individer inte på något sätt är ute efter att ha en dialog i demokratisk mening, utan enbart är ute efter att ”tysta” talarna genom sina odemokratiska utspel. Ett inte helt ovanligt förfaringssätt bland vänsteranhängare. Och innan du sätter kaffet i fel strupe, så ja, det förekommer även bland andra politiska anhängare.
    Min poäng blir dock att vänsteranhängare är långt ifrån de oskyldiga och demokrati verkar dem fjärran.

 2. Mique

  Hej Villy! Tack för ditt mycket välskrivna inlägg angående vad rasism är! Mvh, ”Mique”. PS. Jag kommer aldrig att be någon om lov, att få ringa dennes mobiltelefon! DS.

 3. Anders Bengtsson

  Friends och Röda Korset har minst sagt intressanta definitioner av rasism.

  Ta t.ex. det här med att vara nedsättande mot en kultur. Drar man det till sin extrem skulle det i så fall betyda att det är rasism att vara nedvärderande mot nazistisk kultur.

  Ett annat exempel är religion (som i praktiken är en filosofi eller ideologi). Här är det också problematiskt att det klassas som rasism att vara nedvärderande mot en religion. Vi drar detta till sin extrem igen. Låt säga att den gamla aztekiska religionen blev på modet igen och religiösa grupper började med människooffer. Då skulle det vara rasism att uttala sig nedlåtande om den religionen.

  Jag vet att det är extrema exempel. Men ibland behöver man dra saker till sin extrem för att se om principen håller. Man måste få vara kritisk och till och med nedsättande mot religioner och kulturer som man inte tycker om. T.ex. om religionen uppmanar till fördömande av homosexuella eller om kulturen tillåter att man agar barn.

  • Villy Hansen (inläggsförfattare)

   Jag håller naturligtvis inte med dig i alla stycken oavsett vilket som kan nämnas. Det jag faktiskt kan kostatera är att de olika definitionerna av rasim är utsatta för kritik, detr vill säga att rasimdefinitionen fått så att säga troll isig. Är det några eller många, vilka de än må vara som till skrivs rasistiska så förnekar de inte sällan varja definition som kan ge dem epitetet rasistiska. I enlighet med din definitin av rasism eller din kritik av rasism så fungerar den definition jag använde mig av naturligtvis ändå för att definiera rasism.

 4. kenth

  Är det inte rasism om det sket tvärt om?
  Att en utländsk person säger typ ”Jävla dumma Svenskar”?
  Eller hur.

  • Villy Hansen (inläggsförfattare)

   Där kan jag har förståelse för din tolkning. Om det sker i sverige går dock de omkring tio miljoner innevånarna relativt odrabbade förbi. Man har väl hört Die dumme Schweden, lappjävel (nu senast i Salmindokumentäre och finnjävlar etcetera är ju nedslående och uttryck för missaktning. Men det gör ju ingen skillnad för definionen av rasism är ändå relevant i många stycken. Men som du sannolikt har upptäckt är definitionen av rasism utsatt för mycket kritik och invändningar. Jag tror att det beror på att trots att dem som uttrycker missakting och ger nedslående och kränkande genmällen till människor av annan nationalitet och etnicitet vill naturligtvis inte bli kallade rasister. Men det undkommer dem inte för vilken ställning de tagit.

 5. Olle

  Rasism är aldrig bra men som vi sett i flera år nu har ordet rasism missbrukats i politiken.
  Finns inget parti som erkänt att brottsligheten är kontentan av en oerhört dålig integration av de invandrare som kommit hit.Finns 2 små partier som suttit vid makten som varje gång denna fråga vad gäller den stora brottsligheten i invandrartäta områden kommit upp omedelbart viftat med rasistkortet. Och ingen har vågat ta tag i problemet för rädslan av att stämplas som rasist utan det har fått fortskrida till den nivå den på idag. Parallella samhällen , skjutningar ,narkotika som flödar fritt.

  • Villy Hansen (inläggsförfattare)

   Duskriver, ”Finns inget parti som erkänt att brottsligheten är kontentan av en oerhört dålig integration av de invandrare som kommit hit”. I detta är jag inte övertygad om att du får många anhängare. Brottslighet och speficikt uttryckt gängkriminaliteten är en följd av denna invandring är ett adelsmärke för vad SD står för. Minns gärna Jomshof.

 6. Pingback: Tretton månader tog det | Villy Hansen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.