Kosten inom äldreomsorgen, en fråga på Kommunfullmäktige

Under ledamöternas frågestund i måndags, ställde jag följande frågor till Vård- o Omsorgsnämndens ordförande Sonja Eriksson.

”Maten som kommunen serverar till såväl barn som äldre ska vara av god kvalité med bra näringsinnehåll och smaka gott. Mat handlar inte enbart om att äta sig mätt utan mat är även glädje och njutning och en viktig del av vårt kulturarv.

Med anledning av den uppmärksamhet som kostfrågorna har fått inom äldreomsorgens särskilda boenden vad gäller mängd, kostformer, menyer mm var mina frågor till nämndens ordförande.

Vad är det bakomliggande orsakerna till den uppkomna situationen?

Vilka åtgärder har nämnden vidtagit eller kommer att vidta för att rätta till dessa orsaker?”
 
Det svar jag fick av nämndens ordförande tyder på att nämnden och förvaltningen har tagit upp problematiken med kostleveranserna och måltiden på fullaste allvar.
 
Bakomliggande orsaker är att en uppdatering har skett av det kostsystem som fanns. Orsaken till detta var ambitionen att höja kvalitén och anpassa vårt kostsystem till Livsmedelsverkets och Socialstyrelsens rekommendationer. Nytt kostsystem infördes därför under hösten 2011 med Normal-, A- och E-kost då kosten ska bl.a. vara näringsberäknad och anpassad för äldre med en varierad meny. Trots ett omfattande förberedelsearbete av dietisten har inkörningsproblem uppstått både i köket och ute i boendena.
 
Åtgärder som vidtagits är att förtydliga vikten av att servera maten utifrån den äldres individuella behov, vanor och önskemål. Med andra ord rätt kost, rätt mängd vid rätt tillfälle och att uppläggningen på tallriken är viktig. Att måltiderna ska vara dagens höjdpunkt är en viktig målsättning anser nämnden.
 
En ytterligare åtgärd som nämnden vidtagit är att i februari 2012 följa upp kostleveranserna och att de boende får äta sig mätta. Detta framgår av nämndens protokoll från 2011-11-16.
 
Dessa besked räcker idag för mig men jag kommer att följa upp hur det fortsättningsvis fungerar och vara lyhörd för signaler som tyder på att våra äldre inte får mat av god kvalité med bra näringsinnehåll samt inte får äta sig mätta.
 
 
Etiketter: , , , ,

En kommentar

  1. Kevinbacon

    Det låter väldigt märkvärdigt. Varför inte bara klassisk husmanskost från lokalproducerade råvaror, i önskad mängd på tallriken? Det har ju fungerat förr.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier