Fullmäktiges beslut om detaljplan måste omprövas

Centerpartiet vill ompröva kommunfullmäktiges beslut om upphävandet av detaljplan för fritidsområdet i Vännäs som kommer att beröras av Trafikverkets planer på ny sträckning av Umevägen mellan Vännäs och Vännäsby.

 
Vid kommunfullmäktiges beslut i juni ställde vi oss bakom ett upphävande av detaljplan utifrån den information vi fick i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Efter informationsmötet som Trafikverket har hållit i Vännäs och efter egna undersökningar hos de som har kunnandet på det här området konstaterar vi att det finns realistiska alternativ till en ny vägdragning.
 
Vi har också konstaterat att ingen dialog har förts med Vattenfall om alternativet med någon form av strandskoning. En dialog som borde ha initierats av Trafikverket. Oklarheter råder också mellan Vännäs kommun och Trafikverket om ansvaret för den del av Umevägen som Trafikverket har för avsikt att lämna. Ekonomiska kalkyler har inte heller redovisats för ny vägdragning och eventuella alternativ.
 
Utifrån ovanstående känner vi att vi måste backa på tidigare beslut och hos kommunstyrelsen begära en ny beredning av ärendet för att kommunfullmäktige ska kunna fatta ett nytt beslut. Centerpartiets fullmäktigegrupp har lämnat in en skrivelse till kommunen med en sådan begäran.
 
Politiska beslut ska alltid ifrågasättas och kunna omprövas om nya fakta kommer fram eller avsaknad av fakta konstateras i ett ärende. Detta är särskilt viktigt i detta ärende då Trafikverkets förslag berör det rörliga friluftslivet och övriga kommunmedborgarna genom intrånget i ett uppskattat fritidsområde.
 
 
Etiketter: , , ,

4 kommentarer

 1. Krister Andersson

  Fakta är väl att de enda inläggen från Centerpartiets sida i debatten i kommunfullmäktige handlade om möjligheter till ytterligare exploateringar i området, eller har jag fel? Farhågor att någon skulle hitta ”nån groda” som skulle stoppa vägbygget lyftes också från borgarnas ”gröna röst”. Detta ärende är nog det som gett oss Miljöpartister allra mest insikt i hur den kommunala politiska processen fungerar, och vilken viktig roll miljöpartiet har i den.

 2. Ulf Eriksson

  Svar till Krister Andersson (2012-08-09 23:06)
  Viktigt att veta är att Miljöpartiets agerande i ärendet byggde initialt på andra orsaker än ett dåligt beslutsunderlag.

  Vad du åsyftar med exploatering måste vara vårt förslag om att leda trafiken via en ny infart från Umevägen till fritidsområdet. Syftet är att minska trafiken från Vännäsbyområdet genom Vännäs tätort och att korta resvägen för de som väljer infarten till Vännäs via 92:an för att ta sig till fritidsområdet.

  En trafiklösning som både höjer trafiksäkerheten i Vännäs och minskar utsläppen genom att resvägen kortas. En av många åtgärder för ett grönt och tryggt Vännäs som Centerpartiet vill verka för.

 3. Krister Andersson

  Det var just det undermåliga beslutsunderlaget som låg bakom vårt ställningstagande från början (http://blogg.vk.se/Krister_Andersson_MP/2012/06/04/overkorda-barn-799269). Vad är det för ”andra orsaker” du syftar på? Vi blir oerhört glada om denna fråga kan få en saklig genomgång, men är fortfarande lite förfärade över att en så stor majoritet accepterade att fatta ett sånt här beslut med ett så bristfälligt beslutsunderlag.

  Angående ytterligare exploatering så tänkte jag på idéerna om ytterligare tomter längs den nya vägen som er ledamot förde fram.

 4. Ulf Eriksson

  Svar till Krister Andersson (2012-08-16 17:30)
  Jag tänker på diskussionen i kommunstyrelsen då tyngdpunkten. i er argumentering var bevarandet av ”skolskogen” för barnen på Vega och Torpet.

  En en icke oviktig fråga i samanhanget som också måste diskuteras om ny dragning blir den slutgiltiga lösningen på vägproblematiken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier