Enskilda utfartsvägar hotas

På dagens arbetsutskott handlade ett ärende om bidraget till enskilda utfartsvägar. I kommunen handlar det om 81 utfartsvägar som berörs. Vägar där sommar- och vintervägsunderhållet sköts och bekostas av boende längs vägen. Det handlar om vägsträckor mellan 300 m och dryga kilometern. För dessa har bidraget från kommunen varit ett välkommet tillskott för att täcka en liten del av kostnaden för att ha en farbar väg.

Mitt och Centerpartiets föreslag var ett bibehållande av bidraget. Tyvärr föreslog en majoritet av utskottet att bidraget ska upphöra från och med 2014. Jag reserverade mig mot beslutet. Frågan avgörs slutligen av kommunstyrelsen den 9 december.

Min argumentering för ett bibehållande är att här handlar det också om vägar där viktiga samhällsfunktioner påverkas om framkomligheten försämras. Dessutom är det en rättvisefråga. Är det rättvist att vissa drabbas av hela kostnaden för farbara anslutningsvägar till och från sina fastigheter medan flertalet av medborgarna får det finansierat av kommunen eller Trafikverket?

Centerpartiet kommer i kommunstyrelsen att på nytt lägg förslaget om ett bibehållande av bidraget. Det blir intressant att se vad kommunstyrelsen fattar för beslut. Kommer det återigen en kovändning från Socialdemokraterna även i detta ärende och kommer i så fall moderaterna att haka på?

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Karin

    tack till Centerpartiet för att ni vill behålla möjligheten att bo utanför centrum. Det skulle vara intressant att höra hur många kronor kommunen beräknar att ”spara” på denna försämrade service. fortsätt kämpa så håller vi tummarna att fler partier inser vad detta innebär. Lycka till

  2. Ulf Eriksson (inläggsförfattare)

    Tack för det. Vi försöker se ”hela Vännäs kommun” i det politiska arbetet. Om människor ska kunna bo utanför tätorten ska det också finnas en samhällsservice på landsbygden. I den ingår bl.a. vinterväghållning på enskilda vägar och att stötta de som bor efter och sköter utfartsvägarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier