SD till Vilhelmina

Enligt Göran Jonzon så missar stora delar av det politiska etablissemanget grundorsaken till den s.k främlingsfientligheten. Vad då s.k?

Kalla det vad det ska kallas: Främlingsfientlighet

Nej! Man ska kunna säga att svensk integrationspolitik har misslyckats utan att vara främlingsfientlig. Och anser Jonzon att så är fallet så inte dömer jag honom för det. Hur andra gör vet inte jag.

För min del ska man kunna prata/diskutera/debattera med varandra, men vad som inte verkar gå in hos karln är att det är skillnad på att prata och att samarbeta.

En annan skillnad för mig är på vilka grunder man resonerar om invandring och integration. Då resonemangen INTE utgår från människors lika värde så är gränsen nådd för min del. Med Finlandsresor, järnrör och ständiga utestängningar från partiet tycker jag SD har visat på vilka grunder de står. Vi delar inte samma grundvärderingar och där går gränsen vad mig anbelangar. Att det sedan manifesteras/protesteras runt ikring ett ev. SD-besök. Bra!

I tidigare inlägg har Jonzon öppnat för samverkan med SD men nämner dem samtidigt i senare blogginlägg som ett enfrågeparti. Detta tar han delvis tillbaka i sina kommentarer. För mindre än en vecka sedan så var det partiledardebatt där  Åkesson raspade sitt eviga mantra om att minska invandringen och jag tycker att  han väldigt duktigt visade att SD ÄR ETT ENFRÅGEPARTI. Han pratar även om annat men lösningen på alla bekymmer: Minskad invandring.

 

Låt oss återgå till Jonzon och Vilhelminas Kristdemokrater och leka med tanken att det blir borgerlig valseger i Vilhelmina och att SD tar plats i fullmäktige. Eller ännu värre att SD får en vågmästarroll:

Vilka frågor ska Kristdemokraterna ”samverka” med SD om?

Vad tror Kristdemokraterna att ”priset” för denna samverkan blir? Vad vill SD ha i gengäld?

Vad säger Allianskollegorna om att samverka med SD? Kristdemokraterna ingår ju i ”Allians för Vilhelmina”. Ska även SD ingå där?

Källa:

http://blogg.vk.se/jonzon/2014/03/11/politisk-paria-far-naring-av-isoleringen/

 

10 kommentarer

  1. €dor

    Finns det någon som officiellt företräder Sd i V-mina, med behörighet kanske man skulle tillägga?

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Edor!
      Ingen aning. Det skulle vara intressant att höra vad de säger om samarbete.

      • €dor

        Sd får väl inget säga till om i V-mina men hur går det med centern, vilka tänker de samarbeta med, med Kd och eller Par-Albins parti 🙂 (PA). Politiken för Kd är att minska i alla verksamheter, svångremspolitik. Man ska spara sig till tillväxt hur det nu ska gå till. Människor eller ungdomar som inte uppfyller en kristen lämplighet enligt deras sätt att se på tillvaron är inte välkomna in i samhället. Jag tycker det är sjukt med ett sånt parti i bestämmande. Centern och även Folkpartiet är ju rumsrena vad det gäller synen på människor så i det fallet fruktar jag inte dessa. Detta gäller oppositionen idag enligt mitt sätt att se.

  2. Göran Jonzon

    Magnus Johansson !
    Nog är det märkligt att du säger dig stå för en öppen dialog samtidigt väljer att skriva din kommentar i form av ett helt nytt inlägg på din egen blogg istället för att lägga in dina synpunkter som en kommentar till det inlägg du relaterar till ?!?

    Det du missar är att jag noga försöker skilja på sak och person !
    Att medlemmar i SD beter sig som omogna tonåringar med stål-rör (inte järn- dito) och utagerranden som inte platsar i en seriös debatt är en sak, men frågan de lyfter en helt annan.
    Jag har noterat att det är kutym bland många inom min politiska antipol att skuldbelägga grupper för vad individerna tar sig för, utom när det gäller deras egen grupptillhörighet, men så vill inte jag agera.

    Dessutom är jag lite för mycket filosofiskt lagd för att finna motivation till att ställa mig i grupp och skandera slagord andra har hittat på, eller medverka i spektakulära event som saknar reell påverkanskraft.

    Min tilltro till väljarnas eget förstånd är för stor, för att jag ska kunna övertygas till att medverka i tillrättalagda åsiktsmonopoler, varför jag hellre än att försöka förminska andras budskap, ger min egen syn på saken och vägrar låta SD lägga beslag på problemdefinitionen, så som sker när andra samlar sig till ”motstånd” mot deras förklaringsmodeller.
    Istället försöker jag nå längre och bidra till en mer förankrad och verklighetsrelaterad förklaringsmodell.
    Stör det dig ?
    Känns det ovant och skrämmande ?

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Göran!
      Jag ska ta dina frågor/kommentar i tur och ordning.
      Ang. mina inlägg:
      Jag vänder mig i första hand till mina egna läsare i min blogg, men hänvisar för den mer nyfikne vidare (bl.a till din egna blogg) om de vill bilda sig en egen uppfattning. Var jag väljer att skriva mina inlägg är min ensak. Jag har läst en hel del av dina blogginlägg och du gör på exakt samma vis.
      Ang. sak och person.
      Att stora delar av SD:s ledande politiker figurerat i skandal efter skandal och utesluts en efter en finner jag som ett bevis på att det är si och så med grundläggande värderingar inom SverigeDemokraterna. Att du sedan bortförklarar en del med ”omogna tonåringar” tycker jag är dåligt. De som blir utsatta för dessa håller nog inte med dig.
      Ang. ”event”:
      Jag tycker det är bra om folk vill engagera sig i denna fråga. Huruvida det får effekt eller inte vet inte jag. En sak är dock säker: Det visar att folk bryr sig i frågan.
      Ang ditt sista stycke:
      Du säjer dig ha en tilltro till väljarna och deras förstånd men samtidigt tar du till gammeldags flummig retorik och ordval. Om du är filosofisk eller har en tendens till att svänga dig med fina ord låter jag vara osagt, men du omger dig gärna med ord och uttryck (jag ids inte räkna upp alla ”fina” ord bara i denna kommentar du ger) som visar i mitt tycke på motsatsen. Du skriver aldrig rent ut vilka du åsyftar i dina utsvävningar (”min politiska antipol”???).
      Jag har varit med ett kort tag i Sossarna och politiken (sedan i december – 13) och än har jag inte märkt av de ”tillrättalagda åsiktsmonopoler” (se där, ett uttryck till du myntat)du hänvisar till. Var och en har skyldighet att säga sitt hjärtas mening och ingen har då lagt munkavle på mig än.
      Mitt första blogginlägg ang. SD var om vilka i Vilhelmina som vill SAMARBETA med SD? En viss skillnad mellan att samtala/samarbeta. Håller du inte med?
      Ang. Vad som stör/skrämmer mig?
      Jag förstår inte riktigt vad du menar skulle ”störa mig”. Om du åsyftar debatt och samtal inom invandring/integration så tycker jag att jag varit tämligen klar i mina åsikter och välkomnar debatter och samtal i frågan.
      Det som skrämmer mig är den utbredande främlingsfientligheten i vårt samhälle, men även det faktum att fortfarande så är det inget parti (inkl. ditt egna) som vill svara klart och tydligt på ENKLA raka frågor ang. ev. samarbete med SD. Bevisligen har du läst mitt inlägg, men den frågan berör du inte med en stavelse.
      Jag hoppas att du är nöjd med svaren.

      • Göran Jonzon

        Jag avser inte som politiker att göra skillnad på folk och folk.
        Det finns många som skulle kunna ställa upp i en tävlan om den mest befängda verklighetsuppfattningen, men varje fråga måste prövas var för sig.
        Det finns ingen jag inte kan tänka mig samverka med, bara frågan och den lösning vi kan samverka kring leder till något bättre.
        Sverigedemokrat eller Socialdemokrat spelar samma roll så länge vi kan göra något positivt tillsammans.
        Det är vad jag menar med samverkansförmåga.
        Att det samtidigt kan innebära att jag ställer mig på direkt konfrontationskurs i frågor som ledel oss bakåt är lika naturligt.
        När socialdemokraternas har sin unisona doakör i fullmäktige fungerar jag själv enligt helt andra premisser, genom att jag tänker själv och står upp för min åsikt utan att krusa eller krypa för någon annan.
        Att du uppenbarligen ogilla att jag har ett ordförråd med en spännvidd du känner dig främmande inför, ger jag blanka fan i. Du får väl använda ordboken om de inte förstår allt jag skriver.
        Att vissa ord skulle vara ”finare” än andra begriper jag inte ?
        Varje ord har uppstått därför att det har ett bohov att fylla för de som vill uttrycka sig precist och nyanserat. Har du klagomål därpå föreslår jag att du tillskriver svenska akademin och klargör vilka ord du vill ha strukna ur SAOL.

  3. bruden

    Hej Magnus!
    Det är med stor glädje jag läser Dina inlägg. Inte alltid instämmande men Du för Dina resonemang med ett språk och ett uttryck som tilltalar och tillför. En fråga- varför hör man ständigt att Sveriges flyktingpolitik misslyckats?- Jag tänker, jämfört med vad? Kanske är det en uppgift som aldrig kommer att gå att lösa med perfekt utfall. Man får göra så gott man kan och till sist keep up the good work. Tack!

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej bruden!
      Tack för det. Det är väl ungefär så det ska vara annars skulle livet vara bra trist och mindre färgrikt.
      Och jag håller med dig om din observation. Och bitvis kan även jag hålla med om att den är ”misslyckad”.
      Nationellt – Hur kommer det sig att fattiga norrlandskommuner hjälper fler flyktingar än förmögna Stockholmskommuner? Fick höra igår om ett SVT-inslag där man jämförde Täby med Borlänge och det var tydligen inte vackert (tyvärr strejkade nätet så jag har inte kunnat se det. Bara läsa det var nog för min del( http://www.svt.se/nyheter/val2014/taby-och-borlange-skilda-varldar-for-flyktingar )(jag bifogar en länk men vet inte om det funkar att göra på detta vis i en kommentar). Det fanns mycket intressant på denna sida för den som vill botanisera.
      Internationellt – Liknande situation råder i Europa där Sverige tar ett betydligt större ansvar än våra Europeiska grannar och länder då det gäller invandring och flyktingar.
      Jag tror på att vi solidariskt i Sverige (och Europa) skulle hjälpas åt. Då skulle denna fråga ligga på en helt annan nivå och SD och motsvarande europeiska motsvarigheter skulle inte vara så pass stora som de är idag.

  4. €dor

    Hej Magnus! Det är ju frågan också om man inte vill visa man har rasistiska åsikter (till det räknar jag allt som nedsätter olika människor oavsett rastillhörighet) och därför ”lindar in” orden för att medvetet få det svårbegripligt. Man kanske då tror att de som inte är så belästa som skribenten, i alla fall vill påskina inte ska upptäcka dennes egentliga åsikter.

    Ja tycker ditt sätt skriva bör var enda kotte förstå vilket är meningen också om man inte bara vill vända sig till en mindre grupp av människor. Bra svarat, bra skrivet!

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej och tack Edor!

      Som avslutning på detta (om inte någon annan har något) så glodde jag på text-Tv innan jag la mig igår och vad fick jag se:
      En lokal vice ordförande (SD) i södra Sverige, Michael Hess blev dömd för hets mot folkgrupp. Jo, jo!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.