Marja

Den långa resan.

Bakat och klart.

Nu har jag bakat ‘kesellakakan’. Det är lite pysslande, för man gör den i tre lager.
Mamma bakade alltid en stor sats på en hel ugnsplåt, men jag har halverat receptet för en mindre form. Tycker man om lite syrliga bakverk, så är denna kaka en dröm.
Här kommer receptet:

Mammas ‘rahkatorttu’. (Stor sats för ugnspanna; halverad för mindre form)

4 (2) glas vetemjöl (1 glas = ca 2,5 dl)
2 (1) glas socker
2 (1) tsk bakpulver
2 (1) tsk bikarbonat
3 (1,5) tsk vaniljsocker
250 (125) gr smält smör

Blanda alla ingredienser väl och dela degen i två lika stora delar.

Tillsätt till den ena delen:

2 (1) ägg
2 (1) dl filmjölk

Det här är botten som breds ut på plåten eller i formen.

Blanda fyllningen:

4 (2) dl kesella eller kvarg (rahkaa)
2 (1) ägg
2 (1) dl socker
saften från 1 (½) citron

Häll fyllningen över botten (den blir ganska lös).

Smula över den andra halvan av degen på ytan.

Grädda i ugn i 200 grader, ca 30 minuter.

Grunddegen blir ganska grynig.

Jag tyckte att min fyrkantiga ugnsform verkade lite för stor, så jag smorde och bröade en rund pajform med höga kanter. Det kanske inte var så smart, för det verkar som att kakan pöst upp för mycket.
 

Den ska få stå i kylskåpet över natten och i morgon ska jag skära små fyrkantiga bitar att ta med till akvarellen. Få se om jag godkänner den eller om det blir att panikhandla något annat.

Ha en trevlig tisdagskväll <3

4 kommentarer

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Låter onekligen gott, jag ska vidarebefodra detta till min mamma, som tycker om att testa på ”nya” saker. Äter man något till den där kakan, som grädde, vaniljsås, eller tar man den bara som den är? //Maria ”frågar” Hällsten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>