Kosten i Vännäs drabbas av besparingar

På veckans kommunstyrelse diskuterades och beslutades steg 1 i budgetbesparingarna för 2018 inom kommunstyrelsens verksamhetsområden.

Steg 1 ingår i den nya budgetprocessen där styrelser och nämnder under mars månad ska besluta om 50 % av den besparing som gäller för 2018. På kommunstyrelsen fick vi ett besparingsförslag för kommunledningskontoret med 1270 tkr och samhällsbyggnadsförvaltningen 1100 tkr.

I förslaget för samhällsbyggnadsförvaltningen ingick en besparing på kostorganisationen med 200 tkr på grund av att man inte får höja portionspriset. En höjning som förorsakas av bl.a. höjda råvarukostnader. Kostorganisationen är ett av samhällsbyggnadsförvaltningens ansvarsområden.

Borgerliga gruppen, C, M och Kd föreslog att ingen besparing ska ske på kostorganisationen utan föreslog att besparingen skulle läggas på samhällsbyggnadsförvaltningens övriga områden.

Majoriteten, S, v och Mp avslog vårt förslag och röstade igenom besparingsförslaget

Bakgrunden till vårt förslag är att vad man äter är mycket viktigt oavsett det handlar om barn, unga eller äldre. En lokalproducerad, allsidig och egentillagad kost är någonting vi måste värna om. Med återkommande besparingar på kökspersonal och kosten riskerar vi att inte kunna leva upp till den målsättningen. Vi satsar stora pengar på våra tillagningskök och att då finansiera dessa med bl.a. besparingar på personal och kosten rimmar illa.

Konsekvenserna av en besparing på 200 tkr blir att en översyn av vilka maträtter som serveras i köken blir nödvändig, liksom livsmedelsval för att hittas prisvärda produkter. Kostpolicyn kommer att kunna hållas men det kan inte uteslutas att några av de populärare maträtterna kan försvinna eller serveras mindre ofta.

En annan konsekvens blir att salladsbuffén på Liljaskolans restaurang inte kommer att serveras varje dag. Salladsbuffén erbjuder varje dag ett antal olika sorter som är en viktig protein- och kolhydratkälla.

Buffén är mycket uppskattad av eleverna. Den kan ses som ett komplement till den ordinarie skolmaten och fångar upp de elever som av olika anledningar inte äter den ordinarie skolmaten. På så sätt får de i sig en fullvärdig måltid. Tas buffén bort finns risk att många elever inte kommer till matsalen för att äta