Lage Olovsson

Troll (forskningsstation)

Dimma här på morgonen, gott och väl tio grader varmt och en sol som lyser igenom.
Syns å andra sidan vara runt 32 grader kallt nere vid Troll Forskningsstasjon (Antarktis).
Bara som jämförelse.
Läste medan jag cyklade några sidor ur den eminenta släktkröninkan som framförallt kvinnorna i familjen ska ha äran av. Sorts djupläsning är det, då jag ju bläddrat i den ganska många gånger. Mest anmärkningsvärt är kanske att vi alla elva barn intill vuxen ålder överlevt både svaga isar som diverse sjukdomar. Allt lär ju inte bero på barnbidraget som förresten bara knappt halva kullen fått fara väl av.
Man kan undra hur tillvaron skulle ha tett sig om inte ödet i sin vishet tuttat eld på huset där på Norrnäs och tvingat familjen närmare civilisationen, närmare elektricitet och andra moderniteter.
Allt började av vad jag förstår på Lögdasund, och som inflyttad till Nyby i Bjurholm skulle Lögdasund på nytt dyka upp, fast då i gestalt av ’kapten Jonsson’. Inte som fysisk person förstås, men i form av berättelser, skrönor, om en senare tiders lögdasundsbo som på sina irrfärder då och då lär ha stannat till i Nyby. Som lär ha retats en smula med gårdens gåskarl och hängt in hatten (kaptensmössan?) en stund hos hustruns farmor Jenny medan avkokspannan makades fram på värmen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.