Lage Olovsson

reden

Av , , Bli först att kommentera 23

Satt i solen en stund vid hörnet av uthuset igår.
Det droppade från taket och kändes behagligt sådär i största allmänhet.
Hittade en gammal trasig spark att sitta på som inte såg ut att ta illa upp av att bli utlyft i ljuset. Stod ett par kryckor av äldre snitt därinne i första kammaren också.
Jaja, tingen berätta och sambanden låter sig anas, som man skrev och sa medan verben ännu var vackra.
Idag är det tyvärr lite för kyligt att sitta ute- än så länge iaf. Låt se vad eftermiddagssolen förmår.

På hemväg från promenaden föll blicken på det här redet, iordningsställt ’te rörnan’ bara nån meter upp från marken.
Månne lövsångare?

Bli först att kommentera

morgondisk

Av , , 1 kommentar 26

Har precis diskat i arla morgon. Det ger liksom ett övertag i den eviga könsrollskampen. Ett övertag som varar åtminstone halva dagen.
Vi har ingen diskmaskin och det är ju en förutsättning för utspel av det här slaget.
Tror f.ö. att det är just därför vissa karlar kastar ut diskmaskinen under förevändning att den kan orsaka vattenskador.
Den är en konkurrent helt enkelt.
Att förstrött och håglöst mata en diskmaskin ungefär som man matar grannens hund bara för att bli av med den kan ju annars vem som helst göra utan att det därför framstår som någon anmärkningsvärd prestation.
Men att handdiska halvåtta…oombedd..
Vi har alltså ingen diskmaskin. Men vi har ett gammaldags walk-in-skafferi med en dörr, ungefär som en kista lång och bred.

1 kommentar

bilbesiktning

Av , , Bli först att kommentera 37

Besiktade bilen igår i Vännäsby. Gick bra, kan rekommenderas.
På direkt förfrågan meddelade besiktningsmannen att även motorcyklar kan besiktas där.
Här i Bjurholm har vi tyvärr inte den möjligheten.
Men vi har ett systembolag istället. Mitt i byn.
Och var skulle grytan vara om inte i någorlunda närhet av sleven.
Vill minnas att man på sin tid röstade igenom systembolagsetableringen med s.k. acklamation (sorts möteseufori i stundens rus).
Någon bilprovning har kanske aldrig på samma sätt varit på tapeten.

Bli först att kommentera

Bjurholm

Av , , Bli först att kommentera 39

– Det händer mer nu här i Bjurholm än på 40 år, säger P O Lidestav (enligt VK).
Ja han vet antagligen vad han pratar om. Han har ju varit med nästan hela tiden?
Lyssnar annars med det bättre örat på radion där inlandskommunernas språkrör pratar om dyrtider och dåliga avloppssystem. På det att ingen kommun ska behöva stå där som släktens Slösa så är man noga med att inleda varje anförande med att framhålla att just vad gäller underskotten så är förutsättningarna lika.

Bli först att kommentera

snö

Av , , Bli först att kommentera 43

Kommit nästan decimetern i natt.
”Dom som har några hektar har minsann fått en hel del”, som svärfar lite självironiskt brukade säga när snön som frikostigast vräkt ner.
Han hade 39, och var noga med att påtala att han axlat ansvaret för gården mest bara för att han därtill känt sig nödd och tvungen.
En skida gick (apropå snö) förlorad i hans ungdoms dagar. Det var en sådan där hemtillverkad skida där brättet börjar någon halvmeter in från själva spetsen, men som liksom aldrig blir till något egentligt brätte utan stannar vid att vara en något böjd, spetsig bräda som ständigt måste påminnas om vikten och värdet av det s.k. spannet.
Han eller någon annan i syskonskaran var på väg att trä näbbskorna i ”skiöla” när den ena skidan med accelererande fart gav sig iväg i det fallande landskapet ner mot älven.
En uppgiven gest med öppen hand var troligen allt som hanns med innan skidan försvann neröver nybrytningen.
Som nära pensionär hittade han skidan introcklad i en talltopp i den allra brantaste lutningen ner mot älven. Men då var ju den andra skidan sedan länge borta.

Bli först att kommentera

gräva där man står

Av , , 2 kommentarer 71

Mycket surr om sopsortering, återvinning och brunnsgrävning (avlopp) nu.
Och bara ett fåtal kan väl som en genuin bjurholmare med bondebestörtning gå i taket över överhetens pålagor och nyordningar.
Extra svårt med just de här frågorna förstås, då det ju inte handlar om något yttre hot som skulle kunna samla motkrafter, utan snarare en inre och alldeles för långt framskriden åkomma.
Det är för övrigt lite olika vad som per samhälle mest och bäst förmår engagera och irritera. I Vännäs tycks det (åtminstone på ett ytligare plan) vara lösspringande hundar och borttappade/upphittade cyklar som får folk att agera och reagera. Men så hör ju också trampcykeln intimt samman med det gamla stationssamhället. Det var på cykel stinsen skred till verket.
I Nordmaling är det istället en sorts polarisering de lux som förenar.
Det första man träffar på när man västerifrån låter sig lyftas över E4:an är en spikrak Rue de rost där nästan allt man behöver (och någonsin har behövt) står uppradat på ömse sidor. Fortsätter man rakt fram så sväljs man snart av ett lite gammaldags, om sommaren tjärdoftande och behagligt centrum med affärer och övervägande vackra hus.
En bit bort från själva centrum leder vägen småningom ut till ett relativt nybyggt villaområde som ligger som trutträck på berghällen som långsamt häver sig ur havet. Det är en samling kostbara och knutbygråa villor, liksom på första parkett med hyfsad utsikt över Kvarken.

2 kommentarer

utterlet

Av , , 49

0505

Gick nedåt bäcken idag för att titta efter utterspår.
Den sankare strandkanten på tjärnen är lite lömsk efter tövädret och efterföljande isolerande snöfall. Här och där trampar man som genom klirrande, krasande fönsterglas och väter skon i ett öppet vattenöga.

0506

Av uttern inte ett spår. Men en bit nedströms satt den frackklädde strömstaren tyst. Vickade mekaniskt såsom den gör från vänster till höger liksom till varje pris värnande det vita bröstet innan den svirrade iväg en liten bit. Det förefaller som om strömstaren gärna vänder den mörkare ryggsidan till. Kanske för att på så sätt bli mindre iögonenfallande mot en mörkare bakgrund?
Den är på mer än ett sätt underlig strömstaren. Reser aldrig långt. Och flykten är insektslikt högfrekvent – eller kanske minner flykten än mer om kolibrins.
Nåja, järpen förflyttar sig kanske på någorlunda likartat sätt om man tänker efter.

0510

Middagssolen skjuter långt in i den gamla granskogen.
Värmer bara måttligt förstås, men lyser upp.


kulturmiljövård mm

Av , , Bli först att kommentera 31

Fick med rasande fart hem den nya routern för mobilt internet för några dagar sedan. Den verkar funka helt ok. Telia måste ha suttit med fingret på avtryckaren och bara väntat på att jag skulle höra av mig.
xDSL-et via telefonjacket fungerade däremot inte bra. Ofta nog inte alls.
Det kunde förstås kommunens fiberförfäktare ha upplyst menigheten om redan för tiotalet år sedan. Och kanske i synnerhet för tiotalet år sedan.
Vilket dom ju vid närmare eftertanke också gärna gjorde.
Inbillar mig att jag vet vad problemet med xDSL-et är, men säger man någonting så kommer bara någon från någonannanstans och byter ut nåt helt annat bara för att kunden inte ska få rätt.
Annars av verklig vikt vad jag gjort på senare tid är att laga papptaket i rummet.
Det är fint papptaket. Alla papptak är förresten fina, och jag vill tro att mycket av senare tiders influencer-vita interiörer till syvende och sist är reminiscenser av gamla papptak.
Lyckades sy ihop revan med fogmassa såpass bra att man närapå måste veta var den fanns för att hitta ärret.
Man vet hur det kan se ut därsom vasst och kantigt murverk spränger upp genom papptak.
Det är lite som att kasta sten i kavlugn vattenyta. Där bildas vågor och spänningar som förr eller senare trasar sönder ytspänningen.

Bli först att kommentera

skridskois

Av , , Bli först att kommentera 34

5324

Bra skridskoföre nu. Nätterna klara och kalla.
Orion dröjer en stund mellan fyra och fem i kammarfönstrets norra luft. Tror det är Orion iaf – man får ta igen’en på livremmen.
Isen på tjärnen är ca 10 cm. Lite skrovlig må så vara pga snön som töat och frusit till men den bär gott och väl.

5328

Frosten har monterat blad på vissnat vass och strå.
De liknar i detalj vita fågeldunet.

5330

I strandvidet hänger rester av duniga fröansamlingar kvar som ett slags små flyghundar.

Bli först att kommentera

ljus

Av , , Bli först att kommentera 31

424

Gick oss åt körka igår kväll och tände ljus. Det är en praktfull syn att se alla dessa tända ljus glöda som lysmaskar i mörkan kväll.
Någon sa att den liknar ryska kyrkor, kyrkan.
Nä, det var ingen alarmistisk gammelmoderat som sa det. Det var en besökare från någon av provinserna kring Svarta havet och där bortom.
Och förstås saknar inte heller dem skäl att höja ett varningens finger.
Men, kyrkor är kyrkor och på lite håll alla tämligen lika.

Bli först att kommentera