Socialdemokratiska reformer

Maria Kristoffersson ondgör sig över socialismen, men jag tycker att hon ska vara tacksam för att det ”socialistiska” partiet Socialdemokraterna funnits i Sverige.

Som barn född på 60-talet så har hon kunnat åtnjuta ett flertal av de reformer som det ”socialistiska” partiet Socialdemokraterna har genomfört i Sverige (för det mesta mot hennes broderparti högerns, nuvarande Moderaternas vilja). Mina kommentarer bredvid.

Några axplock som kanske Maria Kristoffersson kan vara tacksam över:

1960 Lagen om Allmän Tilläggspension (ATP) trädde i kraft.  – Än har hon ett tag kvar, men de slantarna kan nog komma till pass.

1963 Beslut om fyra veckors semester. – Tänk. Hela FYRA veckor!

1968 Svenska riksdagen säger nej till svenska atomvapen. – Tack för den! Det finns så det räcker (och blir över).

1970   Ny arbetstidslag med 40 timmars arbetsvecka. – Va skönt! När blir det 36 timmar?

1973 Allmän tandvårdsförsäkring och utbyggd folktandvård. – Fast jag begriper inte varför tänderna ska särskiljas från resten av kroppen?
Beslut om allmän förskola för alla sexåringar (med start 1975). – Kunskap är makt!
Lagen om anställningsskydd infördes. Den avskaffade arbetsgivarnas rätt att fritt avskeda arbetstagare. – Fast det kanske inte var så bra?
Ny lagstiftning om arbetarskydd, skyddsombudens ställning förstärktes. – Se kommentaren ovan.

1977 Riksdagen beslutade om fem veckors semester. – Räckte det inte med fyra?

1980 Beslut om avveckling av kärnkraften. – Hm. Ett beslut som dagens Centerparti helst vill glömma.

1995 Sverige blir medlem i EU – Ja, i ärlighetens namn så är jag inte nöjd med detta beslut (men jag är i gott sällskap med en stor del av Sveriges befolkning).

Kuriosa: Den allmänna rösträtten i Sverige kom till med hjälp av Socialdemokrater och liberaler.

Några av de första kvinnorna i riksdagen var Socialdemokrater.

1947 Allmänna barnbidrag införs. 

Men dessa fakta brukar viftas bort med att ”det var då det”.

Men för dig som vill läsa en komplett lista med Socialdemokratiska reformer ända sedan början på 1900-talet går in här. Där kan du själv se hur ”den skadliga socialismen” slagit mot dig 🙂 och fundera på om du känner dig som en medborgare i det forna kommunistdiktaturerna DDR eller Sovjetunionen.

Vad vill jag ha sagt med detta då?

Ja inte känner då jag igen mitt Svenska Socialdemokratiska parti i hennes enögda beskrivning av socialism.

 

5 kommentarer

  1. Göran Jonzon

    ”Allt har sin tid” är ett uttryck med minst 2000 år på nacken.
    ”Allt nytt föds ur vånda” är ett annat.
    ”Det som växer fram måste en gång tyna bort”
    ”Så rätt igår, så fel idag”.

    Dessutom var det väl Tage Erlander som ivirgast förespråkade att Sverige måste bli en kärnvapennation ?
    Minns du vilket parti han tillhörde, ”den siste hederlige sossen” ?

    Jag förnekar inte den nytta arbetarrörelsen gjort för jämlikare utvecklingsmöjligheter för oss arbetar- och torpar-ungar. Men ideologin från slutet av 1800-talet har nte längre samma giltighet på det nya klassamhället som går på tvärs genom samhällsstrukturer som tidiager skiktades i en helt annan riktning.
    Socialdemokratin har otvivelaktigt utvecklats ur den socialism som även födde fram några av världens värsta diktaturer och rövarstater. Kina, Nordkorea, Ryssland, Bolivia, Mexiko, Kambodja och en radda Afrikanska terrorstyrda regimer.
    Kapitalismens skador har aldrig tillnärmelsevis lämnat sociala ärrbildningar i den omfattning som socialismen skapat.
    Att hålla fast vid goda värderingar är en sak, men att låta dessa definieras ensidigt av en viss ideologi håller jag för att vara i det närmaste ointelligent .

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Göran!
      Jag var för trött igår och under dagen har jag arbetet, varav det dröjande svaret/kommentaren. Jag la dock ut din kommentar.

      Jag kan inte finna att Erlander var den ”ivrigaste förespråkaren” av svenska atomvapen, men däremot företrädde han ett parti som till en början var kluvet i frågan. Det hade nyss varit världskrig och nu en början på det kalla kriget och allt måste ses i bakgrund mot detta. Olika förespråkare jobbade mot varandra och ”den svenska linjen” växte fram där både ”nyttan” med atomkraft, såväl för civilt som militärt bruk växte fram. Men som resulterade i det blev ett NEJ till svenska atomvapen och detta under en regering ledd av Socialdemokraterna och Tage Erlander.

      Det ironiska är att det var just det kommunistiska Sovjetunionen (som man från borgerligt håll hela tiden vill ska kampera ihop med svenska socialdemokrater) man var rädd för. Något att tänka på.

      Redan i mitt inledningsinlägg tog jag upp hur de reformer Socialdemokraterna varit med att genomdriva ses på,från borgerligt håll och du bekräftar den bilden.

      Frihet, jämlikhet och rättvisa har alltid varit/kommer alltid att vara honnörsord inom socialdemokratin och beroende på de olika konstellationer man ingår finns alltid olika mån för reformarbete. Om du ids gå in på den lista jag la ut så kommer du att se att i princip alla reformer gynnar den lilla människan. Gör en liknande från de borgerliga regeringsåren och det blir en lista på…. ja vadå?

      Det är möjligt att du tycker att Socialdemokraterna spelat ut sin roll. Jag tycker det är precis tvärtom, och att inte se tillbaka på sin historia och lära av den och inse att även om tiderna förändras så består/ uppkommer nya orättvisor. Det räcker att se på de högerextrema och främlingsfientliga krafter som växer i vårt eget samhälle. Bara i dagarna har det varit minnesceremonier efter Kristallnatten och allt hemskt som följde på det.Vi måste lära av historien. Att påstå något annat är naivt eller som du själv väljer att kalla det, ointelligent.

  2. Eva Fjällström

    Jag känn jag må svara deg, Gøran. Du skriver att sosialismen som utvecklats från några av världens värsta diktaurer och rövarstater, men du glömde å nevne general Franco, Augusto Pinochet,Galtieri,Peron,Videla etc. ja mange var de, men från ett annat politiskt ståsted! Paradoxalt nok så var det Den Røde arme som befridde Kirkenes/Finnmark høsten 1944-45. Partisanerne kjempet en heroisk kamp sammen med russerne, dem låg i huler etter kusten och rapporterte om konvoier. Folket i Finnmark ble tvangsevakuert av tyskerne och allt ble brent. Den ble omtalt som den Brente jords taktik” Dessverre har denne historien från krigens dagar aldrig blitt nevnt i gott sellskap,därför var det på tiden att frigjøringen av Finnmark fick den uppmärksamhet som den har förtjänt. Norge ble aldrig kommunistiskt, men de kämpat sammen med kommunisterne mot en makt som var helt omänsklig. Men alla var ju inte enig i det…..Så vem kan vara den første och kasta sten i glashus?

  3. mexan

    När det gäller skoteranvändning verkar du ha fattat poängen. Synd att du har svårt för att lyfta över det i andra sammanhang=)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.