Rallkärringar och män utan källkritiskt tänkande

Här i veckan kunde vi läsa om att SD blivit ”Sveriges största parti”. Först studsade jag till, men som vanligt då man läser om detta parti så får man ta på sig sina källkritiska glaasögon (vilket man alltid ska ha på sig, men med SD får man även ha med förstoringsglaset). Detta sensationella resultat visade sig komma från det kritiserade mät/opinionsföretaget Yougov. Varför är det då kritiserat? Jo bl.a så kan man anmäla sig själv och sina kompisar att delta i undersökningarna och redan där blir jag misstänksam. Jag anmäler mig själv och mina polare till att delta i undersökningar? Hm…

Senare bekräftades dock EN DEL av denna sensationella uppgång av SIFO, men dock har SD nästan 10 % innan man är störst och dit är det en dock en bit. Man konstaterar även att detta parti nu är störst bland männen. Inte förvånande då vi ligger i topp på det mesta vad gällande dumheter.

För en tid sedan fick jag se ”ett brev” som spreds via FB om hur invandrare skodde sig via våra pensioner och äldreförsörjningsstöd och fundersam som jag är tyckte jag det såg märkligt ut, googlade och hamnade på pensionsmyndighetens sida som skrev om just dessa MYTER som vandrade runt i höger/högerextrema kretsar.

Döm min förvåning då detta ”brev” dyker upp på vår lokale Kristdemokrat Göran Z blogg. Jag var tvungen att kommentera, och kommentaren jag fick tillbaka från nämnde politiker gör mig bedrövad. Han anser sig få mail av skiftande kvalitet, inte ha kompetens inom området eller tid att kolla upp det, då han har annat att göra. Vidare antyds att jag vill stänga den öppna debatten med div. floskler. Min undran blir om vi ska debattera väsentligheter eller myter och osanningar? Men det kanske är det som skiljer oss i ”PK” och de som vill sprida detta och jag undrar hur många som läser detta ”brev” och funderar över det som skrivs? Var kommer siffrorna ifrån? Källor? Var kommer brevet ifrån? Vem har skrivit det? Vanliga sunda frågor som varje människa borde ställa sig, dock inte Göran Z och en del av hans läsare då man ser kommentarerna. Men det är klart: Ingen rök utan eld…

I skolan är källkritik bland det viktigaste man lär ut, då bristen på detta leder till att myter, lögner och osanningar sprids i alla dess olika sammanhang. Att man sedan som Göran skyller ifrån sig att man är ”fritidspolitiker” och måste ägna sig åt annat är inte annat än ett underkännande från min sida, men det lär han knappast bry sig om. Det är märkligt att vi ska begära mer av en högstadieelev än en vuxen människa och KS-ledamot.

Detta är ett tidens fenomen där dessa myter, osanningar och lögner sprids och slår rot i folks sinnen och till slut är ”en sanning”. En metod utvecklad av Hitlertysklands propagandaminister, Joseph Goebbels.

Då jag var liten på 70-talet spreds dylikt av de sk.  ”rallkärringarna” som ”var ute på byn å ralle”. Idag är det på FB, olika nätsidor och bloggar detta görs. Samma beteende, men idag sprids myterna med blixtens hastighet ut i cyberrymden och runt vårt samhälle.

Jag fick ett tips för ett tag sedan då det gäller dylika ”brev” och texter som sprids: Kolla om det finns någon källhänvisning/bildkällhänvisning. Finns det ingen tycker jag du ska dra öronen åt dig. Om det finns så kolla upp den. Då det gäller dessa ämnen hamnar man ofta på källor med tveksamt värde.

Jag har aldrig påstått att jag har rätt i allting, och även jag har mina fel och brister, men inte lägger jag ograverat ut vad som helst på min blogg. Så pass mycket ansvar anser jag att jag måste ha både som bloggare och ”fritidspolitiker”.

36 kommentarer

 1. Patrik Marthin

  Hej Magnus

  Har försökt att upptäcka de direkta lögnerna i påståendet om ÄFS och garantipensionen. Jag har inte lyckats men vad sidan på pensionsmyndigheten gör för att dementera påståendena i ”brevet” kan jag då inte förstå. Mer än att ÄFS är ca 60% högre än garantipensionen, 36092:- mot 22321:-.
  Det enda svaret som jag fick ut av sidan var att alla kan söka ÄFS inte bara invandrare. Då kommer frågan varför har inte alla med garantipension sökt ÄFS. Brist på information från myndigheten?

  Med vänlig hälsning

  Patrik Marthin

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Patrik!
   Ja det kan man ju undra och varför vill man ge sken av detta?

   Det är möjligt att det finns saker i detta ”brev” som stämmer, men finner det märkligt då detta brev snurrat runt på nätet och nu läggs fram som ett bekymrat inlägg från en anonym ”läsare”. Speciellt med tanke på den debatt som pågått på nämnda blogg under sommaren där anonyma icke göre sig besvär. Helt plötsligt köper Jonzon detta rakt av och lägger ut det på sin blogg. Märkligt.

   Min poäng är att vi som både bloggare och politiker måste ta ett ansvar för att de finns någon trovärdighet i det vi lyfter upp och debatterar. Var hamnar vi annars?
   Ha det gott!

   • edor

    Ja just detta känns märkligt, först uppmana alla att inte vara anonyma och swisch så går det hur bra som helst. Men visst är det märkligt att det fanns en sån regel, det måste jag hålla med om. Sen att försöka vinna politiska poäng om det är det man är ute efter tycker jag är lågt. Det är flera på nätet som verkar tillämpa den metoden, att rida på andras olyckor. Men är det inte så man gör med de ”svaga”, låtsas ta hand om dessa för att vinna röster, i religioner och även utanför. En gammal prövad metod som fortfarande en del verkar gå på.
    Ska vi säga något negativt om själva KD är det väl just detta och om vi håller oss till de mellan 3-5% som har deras sympatier, finner jag mestadels äldre och de som redan har mycket ordnade förhållanden. Grupper utanför som man säger sig värna om finner jag mera bara för att någorlunda behålla sina kärnväljare. Jag tycker själv det är intressant se tillbaka och då om gamla tider, men naturligtvis inget jag vill ha tillbaka. Sen har vi ju åsiktsfrihet vilket en del verkar ha svårt förstå. Övertalningsförmågan och försöken till det, kanske förhoppningsvis de flesta genomskådar i dess metodik.

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

     Hej Edor!
     Ja allt beror nog på vilket syfte man har.
     Det påstås saker i detta ”brev” som onekligen kan vara graverande, men vad ligger till grund för dessa påståenden? Ge mig en möjlighet att kolla upp det isf. Pennans makt är stor och jag undrar hur många av de hundratals läsare vi har som ställer sig lite självkritiska frågor? Även fast jag för det mesta länkar ut mina ”källor” skulle jag tro att storhopen inte ens bryr sig om och kollar upp dem.

   • Göran Jonzon

    Men Magnus, vad har du fått detta ifrån?
    Vem har påstått att den som skickade mig mailet var en anonym person?
    Det var det alltså inte alls, utan det skickades till mig på min privata mailadress och utan önskan om at bli publicerad offentligt. Så länge jag fått ett personligt mail och själv väljer att lägga ut innehållet vore det orätt att tala om för dig och andra vem som var avsändare.
    Det är en helt annan sak om man vill ut i offentligheten via min blogg och inte orkar stå för sin åsikt, då är det stopp.
    Blev detta för komplicerat att förstå skillnaden?

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

     Hej Göran!
     Det lät komplicerat måste jag erkänna. Jag är nog trög så här i värmen.
     Innebär detta att om jag skriver till dig personligen så kan jag vara anonym, men du lägger ändå ut mitt mail och mina åsikter utan att du på något vis kollar upp vad det är jag påstår och som du lägger ut, men om jag skickar till din blogg lägger du ut allt? Då får jag skylla mig själv. Ja, det blev komplicerat.

     Vad jag är kritisk till, är att du inte är det. Och en fråga i förlängningen är varför du inte är det gällande ditt ”brev”, när du är det i alla andra fall. Du är ju en analytisk kille som vänder ut och in på allt. Nyligen var det sjukvården efter din olycka (vilket jag är glad att det inte blev än värre än det blev) och där fick iaf jag intrycket att du skulle kapa kostnader och vårdtider ganska duktigt, trots din ringa kunskap i sjukvården.

     Redan i din första kommentarer började du dra öronen åt dig och var inte lika tvärsäker på detta brev och jag hade nog sett att den tveksamheten kommit INNAN du publicerat det. Jag googlade vidare på en del av de rubriker från ditt personliga ”brev” och dessa sidor kom upp med misstänkt många formuleringar som ditt ”brev” och en sida var 5 år?? gammal. Jag skickar dig länkarna så kan du själv (och våra läsare) jämföra:

     https://janmilld.wordpress.com/2010/01/10/aldreforsorjningsstodet/
     http://www.exponerat.net/nyhitkommen-invandrare-far-full-pension-efter-ett-ar-50-av-svenska-kvinnliga-pensionarer-ligger-under-gransen-for-fattigdom/

     Nä Göran. Nog finns det fattigpensionärer alltid, men din brevskrivare hade nog annat i tankarna än att försvara sina hårt arbetande föräldrar och din roll i det hela blev att förmedla dessa tankar. Avsiktligt eller oavsiktligt? Vad vet jag?

     • Göran Jonzon

      Det var då värst vad du tar i, när det enda saken gällde var att du påstår att det var ett anonymt mail jag hade fått och jag förklarade att du hade helt fel på den punkten, också!

      Beträffande möjligheterna till rationaliseringar inom Lycksele lasarett, har det inget alls att göra med kunskaper inom läkekonsten, utan är ett rent teknisk spörsmål och där har jag ca 30 års arbetslivserfarenhet, så jag känner mig rätt lugn om det jag talar om.

      Men så fort jag svarar dig på det ena påståendet så börjar det pysa i något annat hål. Du har uppenbarligen något personligt emot mig och letar bara efter ett sätt att få diskutera personen Göran Jonzon, istället för de uppgifter jag presenterar.

      Min blogg står fortfarande öppen för sakargument och bestridande av varje enskild faktauppgift. Jag har inget att försvara, mer än kravet att få ställa mig frågande till sådant jag själv inte är påläst om.
      Du vill förneka mig den rätten att nyttja min läsarkrets för att få insikter jag själv saknar. Det tycker jag är särskilt märkligt mot bakgrunden av din proffession som lärare åt våra barn!

     • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Hej Göran!

      Jag tycker det verkar vara du som är fixerad vid att jag vill komma åt din person. För inte så värst länge sedan tog du upp detta även fast det inte var du som åsyftades (eller namngavs för den delen heller) i ett av mina inlägg. Jag har skrivit det förr: Du skriver om kreti och pleti och kan ha en väldigt raljant ton, men då du själv hamnar i hetluften, då ”är man ute efter dig” och du känner dig smått förföljd. Det är ju trots allt DITT blogginlägg jag kritiserat.

      Pyser och pyser. Du har en kritisk inställning till allt och alla, oavsett om det är på din blogg eller ”tyck till” och jag ser inget fel i det, men varför var du inte det till ditt ”brev”? Inte en enda kritisk fråga kunde du prestera. En anomali dök upp då jag läste ditt inlägg, och den fick mig att fundera på varför du köpte detta ”brev” rakt av?

      Var och varannan mening i ditt ”brev” finns med i länkarna (där en är drygt 5 år gammal) som jag skickade dig i förra kommentaren, men de har du antagligen inte bemödat dig att kolla. Det är 2:a gången jag ger dig länktips som borde få ditt kritiska sinne att haja till, men inte ens ett tack får jag då jag hjälpt dig så du kan göra annat med din tid.

      Och du behöver inte vara orolig om min profession. Jag känns lika trygg i den som du inom tekniken. Jag skulle däremot vilja höra vad en Samhällskunskapslärare har att säga till om då det gäller ditt ”brev”.

   • TP

    Gäller inte det samma när sossar och andra kommunister sprider myter och lögner om att Sveriges flyktingpolitik inte kostar något. Enligt vissa gör vi till och med stora vinster på vår extrema massinvandring. Det är väl därför sossarna flaggar för flera stora skattehöjningar. Men det är som vanligt, när kommunister sprider myter och lögner tycker dom själva att det är legalt, för SD kan gynnas om sanningen kommer fram. Och du skriver att man ska kolla upp olika källor innan man påstår något. Men det är inte så lätt när det gäller flyktingar och invandrare. För kommunist politikerna gör allt för att dölja de riktiga kostnaderna för massinvandringen. Men det går bra att påtala vad svenskar som är sjuka och pensionärer kostar. Du har inte heller överbevisat någon att siffrorna i mailet till Göran Jonzon gällande ÄFS är felaktiga. Tänk hemska tanke om uppgifterna skulle stämma. Svenska folket är less på politiker och media som försöker uppfostra väljarna att rösta rätt(rött). Den tiden är nu förbi, och politikerna får äntligen börja inse att dom är till för folket, och inte att folket är till för dom. I och med DÖ så räknar jag hela 7 – klövern som kommunister.

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

     God morgon TP

     Det var värst vad du tog i, och ena stunden är det sossar som blir kommunister och innan slutet är alla partier (tom borgarna) utom SD kommunister? Jag har ingen förhoppning att du själv inser hur dumt det låter, men jag tackar dig för att du TP hjälper till att sprida bilden av en av typerna som verkar bära fram SD.

     Du verkar ha svårt att fatta att det är källorna jag ifrågasätter i första hand och vill avslutningsvis säga att jag har samma åsikt vad gällande källor, oavsett om de kommer från höger eller vänster.

     • TP

      Vart skrev jag att sossar blir kommunister. Jag skrev sossar och andra kommunister. Och in den meningen ingår även de 4 före detta borgerliga partierna. För att använda ditt eget uttryck ” är det så svårt att fatta”. Att du skulle vara lika källkritisk när det gäller uppgifter från vänster eller höger, tror nog ingen på. Och i stället för att vara oförskämd, svara på frågan som ställdes. Förklara för oss som fattar trögt enligt dig, vilka sakfel finns i mailet till Göran Jonzon om ÄFS. Du som är lärare borde väl klara det , annars kanske vi börjar förstå vad dom sjunkande skolresultaten beror på. Inte eleverna utan på lärarna. Och fundera på om du och dina partikamraters överlägsna attityd och fördummande av människor med andra åsikter, har ett samband med det stora tappet av väljare.

     • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      ”I och med DÖ så räknar jag hela 7 – klövern som kommunister.”Skrev du inte så? Ingår inte sossarna, moderater, KD osv i denna ”sjuklöver”?

      Du vill jag ska hitta ”sakfelen” i Görans ”brev”. Det är ju det som är problemet. Det är på ren svenska j-vligt svårt då ingen vet var dessa siffror kommer ifrån och det INTE FINNS KÄLLOR ATT KONTROLLERA MOT. Kanske finns det källor, kanske är det en liten illbatting som sitter och snickrar ihop det hela. Jag vet det inte och inte du heller verkar det som. Ifa tycker jag att din nästa kommentar ska innehålla en del matnyttigt och inte bara en massa lösa påståenden.

      Som lärare har jag ett mycket stort ansvar att lära ut barnen hur källor ska skrivas och anges. Tyvärr verkar inte du mfl ha förstått dessa delar av undervisningen.

      Eftersom du inte verkar kunna ta åt dig sansat av det som skrivs eller ens fundera på det så får du inte mer svar än så. Jag säger som Z: Jag har annat att göra.

 2. Bergis

  de största rallarkärringarna måste väl ändå vara politikerna i 7 klövern som gång på gång försöker basunera ut att SD är rasister. Folk har hört det till leda. Det är därför SD växer så det knakar.

  • edor

   Men duger de till nåt? Jag vet storväxta personer som är värdelösa ha i arbete eller åstadkomma något. Skrämmas och slåss och skapa rädsla kan de var bra på, men vad är det bevisa? Jag brukar torka mig i arslet med allt som innehåller propaganda från SD.

   • TP

    Smart, då du torkar arslet med SD-reklam får du munnen torkad samtidigt, för på dig verkar båda sitta på samma ställe.

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

     Hej TP!
     Jag har nyss skrivit om refuseringar och hade tänkt skriva att jag aldrig behövt göra detta, men du ligger på gränsen och ska du vara med i denna debatt så får du skärpa till dig annars hamnar du i skräpkorgen.

     • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Ok 1-1.
      Nu lämnar vi detta.
      Själv ska jag nu tänka på refrängen och morgondagens första skoldag.

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Bergis!
   De kallades RALLKÄRRINGAR, inget annat.
   Många av dem är ju rasister och fober av alla olika slag för den delen. Har du missat det? Nu senast han som ville avrätta Reinfeldt (Roar ….). Men att de sagts till leda kan jag nog hålla med om. Folk verkar inte bry sig om det då det gäller SD politiker och kan nog vara en del av förklaringen till fenomenet SD. Däremot tro jag just det ämne jag tar upp också kan vara en del av förklaringen. Det sprids, myter, osanningar och rena lögner som folk inte har en aning om /ids inte ta reda på om de är sanna eller ej och det är sorgligt att se att dessa ska ligga till grund för en sund debatt om de utmaningar vi har i dagens samhälle. Därför anser jag att det är min skyldighet att inte sprida sådant vidare, men det är jag det.
   Ha det gott!

 3. edor

  Hej Magnus igen! Jag hade tänkt ta upp några annorlunda saker som kanske inte direkt har att göra med inlägget, men i alla fall. Jag har ofta sett personen ifråga undrat varför KD är så litet i Sverige. Jag har inte bemödat mig svara och göra några närmare granskningar av den saken. För det första har Tyskland genomlevt 2 världskrig som de båda gångerna förlorat och sista gången med den största fanatiker som världen skådat och förhoppningsvis vi aldrig behöver se något liknande.
  Därför är Nu Angela Merkel ytterst försiktig att ens nudda vid det gamla och även befolkningen. Merkel är en bra ledare i jämförelse med personen i fråga inlägget till stor del handlar om. Kniv på bältet i fullmäktige, förespråkare av vapen som självförsvar, jag blir riktigt rädd när denne har så extrema åsikter. Hur kan man ens jämföra(s) med Merkel? En som lyssnar till andra vad de har att säga och ta åt sig. Det kan man inte precis säga med den som förespråkar KD i Vilhelmina. Varje inlägg om det inte går i hans spår ska han till varje pris försöka sig på övertyga både sig själv och andra (ägare av kommentaren) att denne definitivt har fel. Jag tycker bara är tarvligt hålla på sådär. Inriktningen blir ju ändå bara som denne bestämmer. Varför ens försöka påverka och lämna kommentarer?
  Sverige vilar trots allt på demokratiska grunder (sedan 200 år, inget krig) så varför skulle vi behöva KD som nydanare? Man måste skilja på äpplen och päron även inom politiken och om man utger sig vara politiker och stå i bräschen för ett parti. Det klart jag har rätt ställa krav utan att bli oförskämd bemött. Jag vågar inte skriva kommentarer på hans blogg längre, en gång refuserade han bort kommentaren och sa jag varit oförskämd. Det som hände var att han inte lät mig tala till punkt och pricka, det var tänkt det skulle bli en följdkommentar som gjorde klart vad jag menade. Bästa är å hålla sig undan och inte ens kommentera, än hur tokigt man finner en del inlägg. Visst några kan vara bra, men ändå. Ska man tolka KD är ensam i den kalibern inom Vilhlemina?

  Du gör som du vill om du tar in kommentaren eller inte.

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Edor!
   Jo detta är ju ett sidospår, men så pass kan jag dock hålla med om att jag inte ser det nuvarande KD med Ebba BT som nydanare utan som raka motsatsen, men samtidigt har hon inte hunnit med så mycket så jag ska inte vara allt för kritisk mot henne. Dock oroas jag av hennes bakgrund och att man nu återigen är och tafsar på aborträtten, men det kanske är det som är nytt att man gått tillbaka till gammelkristerliga värderingar.Men det är en annan historia

   Jo jag läste den debatt ni hade då du blev refuserad och det är klart att det är svårt att ta ställning då jag inte vet vad du skrev, men är det som du säger är det helt klart åt pipan och gynnar inte det höga tak och transparens som det så ofta talas om.

   Jag förmodar att Göran även läser detta och han får göra som han vill om han vill kommentera det hela. Det lägger jag mig inte i.
   Nåväl. Sköt om dig!

  • Göran Jonzon

   Hej Edor!
   Jag vill absolut inte bli ihågkommen som en som inte besvarar kommentarer eller som en som bara refuserar sådant som motsäger min egen ståndpunkt. Att du tar upp den enstaka gång jag funnit lämpligt att refusera dig, gör att jag därmed ser mig tvungen att förklara varför.
   Jag minns inte innehållet i kommentaren, men däremot min bedömning att den måste ha tillkommit under ett tillstånd av kraftig berusning och att den inte på något plan representerade den bild jag fått av dig som saklig och nykter.
   Att kommentaren saknade faktainnehåll förvånade mig och tidvis minns jag att det slog mig en dejavu-tanke svunnen från identitetsstöldernas tid på gamla Vilhelminabloggen, tills jag övertygats om att det verkligen var från dig som denna märkliga kommentar härstammade.
   Jag tror däremot inte att du förlorade något på att jag helt enkelt strök den kommentaren, då jg därmed hjälpte dig att hålla din egen fana på ett mer repsektabelt plan.

   Har du kvar kommentaren så kan jag givetvis lägga ut den till allmänt påseende, om du nödvändigtvis så önskar, valet är ditt?

   • edor

    Men käre Göran, vad säger du berusad? Det är ju en kränkning och helt i avsaknad av sanning. Det var det oförskämdades jag hört.
    Om nu du vill att jag ska återge kommentaren så var det något i sammanhanget som gällde inkomster/pengar och då sa jag något i stil med: Du tackar väl inte nej till pengar heller och då i samband med hela inlägget och alla övriga kommentarer. Du fick det till att det var dig jag var ute efter i smutskastningssyfte. Så var inte fallet eller meningen, utan det ingick i jämförelsen med sammanhanget. Jag avslutar härmed detta, men kom ihåg jag gillar inte när du far med lögner. Jag har inte ens smakat en (svag)-öl de senaste 6-åren, så kom inte med sånt skitprat om att jag skulle varit berusad. Du verkar inte behöva något berusningsmedel, du uppträder ändå som berusad och okontrollerad.

    • Göran Jonzon

     Nu blev jag osäker Edor!
     Det verkar som att vi talar om två olika kommentarer och jag minns inte ens säkert om den kommentar jag refererade verkligen till kom från dig?
     Det du beskriver får en liten klocka att ringa i mitt minne och jag ber dig uppriktigt om ursäkt om jag blandat ihop de fåtal kommentarer jag refuserat.
     Jag hoppas du godtar min ärligt menade ursäkt, då jag vanligtvis uppskattar mycket av våra debatter.
     Bra att du har minnet i behåll, där jag själv kommer till korta.

     • edor

      Jag godtar ursäkten och jag anade när du sa något om ”Vilhelminabloggen” som jag aldrig ens skrev en rad i.

 4. edor

  Jag skrev en motkommentar till Görans kommentar, jag undrar bara ramlade den bort, eller har du varit busy? Det var nämligen viktigt för mig dementerar han påstående om ”onyktert skrivande” att det skulle vara orsak till hans bortrefuserande. Det är rent fabulerande, ingenting annat.

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Edor!
   Jag har haft fullt upp idag, men la ut den i morse och blev kall då jag nu läste denna kommentar då jag trodde att jag missat den eller ”fipplat” bort den och var tvungen att kolla upp det. Den ligger längst ned i anslutning där den ska vara. Ha det!

 5. Patrik Marthin

  Hej Magnus

  Har varit i kontakt med Pensionsmyndigheten och hon som svarade till stor del bekräftade det som påstods ”ett brev”. Det var några punkter som hon inte kunde bekräfta: Dels de tre tusen i sammanställningen för ÄFS. Sen var hon lite diffus angående utländska tillgångar med personen är tvungen att berätta om sina utländska tillgångar och ersättningar. Hon sammanfattar med att ALLA kan söka ÄFS. Någonting hon inte dementerade eller bekräftade var det här med fri vård och mediciner.
  Vidare hänvisade hon till kommunen angående om ÄFS är avgiftgrundande
  Jag kan vidarebefordra mailet om du vill läsa hennes svar men min tolkning är att det är mer som är korrekt än inkorrekt.

  Med vänlig hälsning.

  Patrik Marthin

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Patrik!
   Du ska ha kredit för att du kontaktade pensionsmyndigheten. Få äro dem som har den uthålligheten. Tänk vad bra om du haft lite källmaterial och vad det hade besparat oss en massa skrivande. Att det sen enligt dig var mer ”korrekt än inkorrekt” gör mig dock fundersam. Det blir ju lite diffust och gör att mina öron dras åt och jag funderar på syftet med brevet. Men det är jag det.
   Du mfl. har skjutit in dig på siffrorna. Jag på hur man som bloggare ansvarar för de inlägg man lägger ut och möjligheten att kontrollera dem.
   Det finns med all sannolikhet grund för en debatt om det hela, men inte utifrån ett hemsnickrat ”brev” är min åsikt.
   Men jag hälsar dig lika vänligt tillbaka och tackar för din saklighet.
   Ha det gott!

 6. Patrik Marthin

  Hej Magnus

  Jag kan vidarebefordra mailet så får du själv läsa svaren. Behöver dock din mailadress.

  Politiker har väl en skyldighet att kontrollera påståenden som de ställs inför. Om de bara tror eller inte tror på olika påståenden utan att själv bilda sig en egen uppfattning så kommer de att i sinom tid att hamna fel. Det gäller oavsett om påståendena kommer från anonyma källor på internet, partiledningen eller tjänstemän.
  Jag visste inte om ”brevet” förrän i helgen och myndigheterna jobbar inte under helgerna så svaret fick jag först måndagkväll. Du hade sett brevet tidigare så varför besparade inte DU oss en massa skrivande med faktagranskat källmaterial?

  Med vänlig hälsning

  Patrik Marthin

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Patrik!

   Menar du på fullaste allvar att jag som politiker måste kontrollera ”alla påståenden” jag ställs inför? Tyvärr har du då missförstått politikerrollen.
   Jag anser att jag måste kolla upp och ha pejl på SÅDANT JAG VÄLJER ATT LÄGGA UT PÅ MIN BLOGG ELLER I ANNAN MEDIA FÖR DEN DELEN. Jag vill INTE medverka till ryktesspridning oavsett vad det gäller.
   Beträffande mejladressen så får du ursäkta mig, men den lämnar jag inte ut. Jag ser inte heller nyttan med det.

   • Patrik Marthin

    Hej Magnus.

    Enligt min uppfattning är det din SKYLDIGHET i din roll som politiker. Gäller alla som tar på sig det ansvaret som det är att vara politiker.
    Hur ska du annars kunna fatta rätt beslut i olika ärenden?
    Eller trovärdigt dementera påståenden i olika ”brev”.

    Ha det gott

    Patrik Marthin

    • Kristina Norman

     Hej Patrik
     Heder åt dig som tar dig tid att kolla fakta innan du ger dig in i debatten.
     Göran på vår exp har också gjort en koll och om den kan man läsa här.

     http://vilhelminasossarna.bloggo.nu/Myter-om-aldreforsorjningsstodet-/

     För övrigt så anser jag att varje människa, inte bara politiker, har en plikt att i möjligaste mån informera sig och vara källkritisk innan man lägger ut diverse påståenden i sociala medier.
     Men att man som politiker/fritidspolitiker skulle ha skyldighet att kolla fakta i varje fråga som florerar i media är inte görligt. Den människan finns inte som skulle hinna /orka med det. I synnerhet inte om man är fritidspolitiker och har ett jobba att sköta.
     Önskar dig en bra dag.
     Kristina

 7. edor

  Jag blev nyfiken över det här med ”ÄFS” och å ringde upp pensionsmyndigheten idag. Det gick förvånansvärt snabbt komma fram, vill säga kort väntetid. En kort sammanfattning skulle bli ett svar som likställer ÄFS med en ansökan om försörjningsstöd (socialbidrag) hos resp kommun. Skulle således lyda under samma premisser/undersökning om man är berättigad (existensminimum)
  Bidraget söks i samband med bostadsbidragsblanketten. Alltså det sker en prövning av boende/kostnad och om man bor tillsammans med någon. I de flesta fall som vi inte tänker på så uppväger bostadsbidraget en låg pension, speciellt för ensamstående. Då är inte ÄFS aktuellt.
  Alla har rätt söka och utbet. sker först vid fyllda 65 och uppåt. Det som gör mig förbryllad är att enda kravet (kopierat): Bor i Sverige och är 65 år (du räknas som boende i Sverige om du planerar att stanna här minst ett år)?
  Planerar stanna här minst ett år, det glömde jag fråga vad som menas med det. Kanske ringer i morron igen.
  Men således kan jag flytta hit vid 64 och börja kvittera ut pension likställd med den den som bott här i hela sitt liv och endast har garantipension och att jag är berättigad till minst ett existensminimum, eller fastställt minsta belopp.

  https://secure.pensionsmyndigheten.se/BeraknaBostadstillagg.html

 8. edor

  OBS! Skilj också på bostadsbidrag och bostadstillägg. Bostadstillägget är till för pensionärer, även sk ”förtidspensionerade”. Bostadsbidraget för övriga.

 9. thedoctor

  Något som förvånar mig är att jag ALDRIG sett en enda SD-representant eller sympatisör yttra tillnärmelsevis så hård kritik mot alla de kändisar, stjärnor, företag, banker och s.k. riskkapitalister som lurar staten på MILJARDER kronor i skatt varje år. Det är alla möjliga uppfinningsrika konstruktioner man använder sig av. En annan viktig och stor skillnad är att dessa till skillnad från människor som flytt till Sverige (oavsett om de sen rent tekniskt eller moraliskt borde ha rätt till vissa bidrag eller inte) inte är en utsatt grupp. De är väldigt väl situerade personer som vill ha mer och som av någon anledning anser sig ha rätt till det oavsett hur de kommer över sina tillgångar.

  Viktigt att förtydliga här är att jag menar DE företag som undanhåller skattemedel, inte ATT ALLA företag gör det. När man kritiserar delar av näringslivet blir man ofta slagen i huvudet med att man är företagsfientlig. Detta är inte fallet utan endast en försvarsstrategi från de som vill bevara detta system som de tjänar bra på.

  Så jag önskar att alla dessa ”sanningssägare” där ute använde sin till synes outtömliga energi till att gräva om och kritisera dessa samhällsomstörtande aktörer. Där finns det verkligheter som vida överstiger myterna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.