Ondska och hat

Det första jag gör med mina elever på morgonen är att hälsa välkommen. Prata om lite ditt och datt och sedan brukar vi gå över till läsning. Igår blev det inte så.

Torsdagens våldsdåd nere i Trollhättan av en högerextrem terrorist skakade hela vårt samhälle och chockvågen kändes ända upp till våra avkrokar och lilla Saxnäs skola.

Att läsa av barnen är en av de viktiga uppgifterna en lärare kan ha och det märktes tämligen omgående att det låg något i luften när vi började gårdagens skoldag. Det var som att öppna en port och det forsade ut frågor, funderingar och kommentarer från barnen. Nära en halvtimme satt vi i ring, där jag berättade vad som hade hänt: De frågade, de berättade. Av olika anledningar kom detta terrorattentat väldigt nära oss.

Kan samma sak hända här i Saxnäs skola? Varför hade han klätt ut sig? Varför, varför, varför…… och sist; hur kan man göra något sådant här?

Ja vad svarar man på sådant?

Att det finns folk bland oss med ett sådant hat mot våra medmänniskor att man beväpnar sig med kniv och svärd, marscherar runt på en skola och medvetet väljer ut vilka som ska leva och vilka som ska dö.

Du är vit och svensk: Du får leva.

Du är mörkhyad och kommer från ett annat land: Du ska dö.

Att det finns dom som anser att ”vi är bättre än dom”?

Att det finns folk som propagerar krig, ”vi mot dom”?

Det är precis vad jag svarade på den frågan.

Nästa steg blev att försöka förklara hur man går vidare. Att man aldrig får ge upp mot sådan här ondska och att livet går vidare. Att det även finns kärlek och glädje i livet.

I slutändan blev det ett bra samtal, men jag hoppas att jag slipper fler.

6 kommentarer

 1. Bergis

  Du behöver inte visa din ”godhet” bara för att du har en blogg. Det går bra att sitta i Saxnäs och oja sig när du inte bor i utanförskapsområden i södra Sverige och ser de stora problemen.

 2. Göran Jonzon

  När ”godhet” blir ett skällsord och dessutom från en anonym, då har det blivit mörkt och otäckt att leva.
  Jag menar att det är samma normlöshet som skapat förraktet mot det normala och goda, som det usla sättet att ta sig friheten att kritisera andra, men själv gömma sig bakom anonymitet.
  Jag är så in i helvete less på alla ynkryggar som inte duger nåt till !

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Göran!
   Här står vi på samma barrikad.
   Enda anledningen att jag lägger ut ”Bergis” är för att vanligt hederligt folk med sunt förnuft ska få se vad det finns för ena typer som hellre rackar ned på en bloggare från fjället som förfäras över ett hemskt terrordåd med två oskyldigt döda, än på terrordådet i sig.
   Ha det gott!

 3. edor.a

  Instämmer helt med er båda (Göran, Magnus). Jag ser namnet på den här kommentatören lite varstans. Men han vågar inte sätta ut sitt namn. Verkar vara en bedrövlig typ.

  Ha det gott båda 2!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.