Politik för hela slanten

I helgen var jag på distriktskongress i Lycksele och igår var det KS nere på Plass`n och för den som vill läsa om det kan jag rekommendera Z:as blogg som beskriver det hela på ett bra sätt.

För egen del hamnade jag på mitt företagsbesök med min partikollega Ingela Gustavsson (S), Mattias Ihrström (C) och Ronny Svarto (PA) på Granngården där butikschef Jörgen berättade om möjligheter och utmaningar för ”deras” företag. Mycket bra information med en viktig aktör som finns i vårt samhälle. Man ska komma ihåg att inte ta dem för givna och med dagens konkurrens från stormarknader och E-handel som är stenhård, är varje krona de kan få in på sin försäljning viktig. Samtidigt vet jag att alla är vi vår plånbok närmast och att ”handla lokalt” inte alltid är så lätt, speciellt om denna plånbok inte är så tjock och man får vända på varenda lite slant som ligger där och skramlar.

Jag ser en viss skillnad i butiker/företag som är lokala och dem som tillhör en kedja. De lokala har trots allt sina ägare på samhället medans kedjornas öde för det mesta bestäms av höga chefer på annat håll (Stockholm) och som inte har samma hjärta för bygden och orten de verkar på. De har heller inte samma överblick över bygden som en lokal aktör. Sedan har vi detta med ”vinstmarginaler” som ska tjänas in till aktieägarna. Det räcker liksom inte med att man kan tjäna sitt uppehälle, ha en hygglig inkomst och kunna bo där man vill bo. Det ska generera en vinst och den är obönhörlig. Men så ser det ut i vårt samhälle.

Men ska man då verka på ett samhälle som Vilhelmina blir då sortiment och framförallt service mycket viktiga och vi tackar Jörgen för ett informativt och trevligt möte och att han tog sig tid att berätta för oss om deras företag.

Ikväll ska jag ned igen då vi har repskap inom Socialdemokraterna och Vilhelmina arbetarekommun och det ska bli intressant att ta del av detta också. Men efter det blir det lite lugnare på politikfronten. Tror jag?

Den som lever får se.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.