Bensinskatten

Nu i semestertider höjs bränslepriserna som vanligt. I år ovanligt mycket och vad detta beror på verkar i bland vissa borgerliga/SD-företrädare bero på den förda politiken från den rödgröna regeringen. Det här är en fråga som är ytterst påtaglig för oss som bor i den landsdelen där kollektivtrafiken lyser med sin frånvaro.

Detta har bemötts av Erik Ezelius (S) och jag tycker han skriver det så bra och tåls att funderas på i den snedvridna debatt som nu pågår om bränslepriserna.

Artikeln i korthet:

* Den sk. indexeringen man hänvisar till har pågått sedan 1994 och ökat bensinpriset i år med ca 16,25 öre/litern.

* Bränsleskatten har historiskt höjts av såväl borgerliga som socialdemokratiska regeringar.

* Svag krona (och penningpolitiken sköts av riksbanken) och höjt oljepris står för lejonparten av denna höjning av bränslepriset.

* En utredning är inledd av den Socialdemokratiskt ledda regeringen för att utreda och se över och stärka avdragsrätten för arbetsresor och jobbpendling.

Och här följer hans artikel i sin helhet:

”När Cecilia Widegren, gruppledare i Skatteutskottet för moderaterna, gå till storms mot höjda drivmedelspriser bör hon kanske vara mer försiktig. Den som studerar Näringslivets Ekonomifakta finner att Alliansregeringen höjde skatten på bensin från 4,99 kronor 2006 till 5,63 kronor 2014.

Dessutom har Cecilia Widegren klädsamt nog ”glömt” vems budget som togs inför 2015. Hon nämner själv att då höjdes bensinskatten med 28 öre, men det var ju Alliansens budgetförslag som antogs av riksdagen med Sverigedemokraternas stöd!

I all populistisk politik, vare sig den kommer från (M) eller (SD) är det bra att ha en kombination av dåligt minne och ett ansvarslöst förhållande till statsbudgeten. Fyra år efter den åttaåriga borgerliga regeringsperioden uppträder de borgerliga politikerna som guldfiskar, de har glömt allt!

Indexering av energi- och koldioxidskatten på bensin och diesel är inget nytt utan har pågått sedan 1994 för att realvärdesäkra skatteinkomsterna. Även knytningen till konsumentprisindex existerade under de borgerliga åren. Det moderaterna och Widegren bör svara på är om de helt tänker ta bort indexeringen och hur detta går ihop med de klimatmål som ändå partiet ansluter sig till.

Pumppriset har ökat med ca två kronor sen förra sommaren och det känns verkligen för vanligt folk som behöver sin bil. Av det förklarar den ändrade indexeringen bara 16,25 öre. I övrigt handlar det till viss del om den försvagade kronan, men huvudsakligen om oljepriset. Vi kan även se att våra nordiska grannländer har drivmedelspriser som ligger på samma nivå som i Sverige. Det här är alltså inte bara ett problem för svenska bilägare, utan det märks runt om i hela världen. När oljepriset sjönk efter den senaste ”toppnoteringen” så sänktes också bensinpriset.

Vi vet att många arbetspendlar och därför är den utredning regeringen har tillsatt för att se över avdragsrätten för arbetsresor jätteviktig.

Moderaternas lust efter regeringsmakten driver partiet att tala tyst om sin egen politik och på ett populistiskt sätt kritisera regeringen för en situation som inte hade varit en annan med en moderatledd regering. Dessutom pratar både Centern och Liberalerna om ”gröna” skatter som ska möjliggöra inkomstskattesänkningar. Någonstans går den borgerliga agitationen inte ihop. Men det gör den sällan för populister!

 

Erik Ezelius

Riksdagsledamot (S)

Skaraborg”

Ha det gott med en fortsatt skön helg!

Etiketter: , , ,

12 kommentarer

 1. Bergis

  2014 gick sossarna till val på att inte höja drivmedelsskatten. Miljöpartiet tvingade igenom indexeringen ett år senare. Folk känner sig lurade och röstar på SD istället.

 2. Kjell Nilsson

  Vi minns alla att både Magdalena Andersson och Stefan Löven lovad att det inte skulle bli några höjningar av bränsle skatten före valet 2014. Att nu försöka släta över med att andra länder och andra politiker har gjort samma höjningar . Vad jag kan konstanters är ni politiker är inget att lita på. Ni tänker bara på ersjälva och försöker tillskansa er själva förmåner . Vi är många som ser detta, och politiker föraktet bara ökar. Jag vet att sossarna har tappat många röster på detta svek. Att SD skördar framgångar är ju tyvärr inte så underligt.

 3. Magnus Johansson (inläggsförfattare)

  Jag vet ärligt inte vilka förmåner det skulle vara Kjell?
  Det jag först kommer att tänka på är jobbskatteavdragen som gynnar de rikaste och där vill ju Moderater och SD införa ett 6:e så då kan ju iaf jag undra varför man röstar på dessa två högerpartier.

 4. C Kristoffersson

  Avdragsrätt för pendling och arbetsresor har vi pensionärer inte stor nytta av. I inland och fjälltrakter tror jag att andelen pensionärer är ganska så stor?

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej!
   Nej. Så är det.
   Under denna mandatperiod har vi (Socialdemokraterna tillsammans med V och MP) succesivt börjat ta bort den orättvisa beskattningen mellan arbete och pension (som är uppskjuten lön) och höjt bostadstilläggen. En ”billigare” tandvård för pensionärer är en annan sak som även genomförts under mandatperioden. Det brukar bemötas med att det är ”småpengar”, men det är i regel av dem som redan har sitt på det torra och framförallt av de i företrädare opposition som nu denna mandatperiod tävlar om vem som gynnar pensionärer mest. Min fråga är var de reformer och förslag som skulle underlätta för pensionärerna var för fyra år sedan?
   Och framförallt: Varför vill man (Moderater och Sverigedemokrater) återigen spä på denna orättvisa med ett 6:e jobbskatteavdrag där skillnaderna återigen blir större mellan lön och pension.
   Jag är fullt medveten om bilens nödvändighet för oss i glesbygden, och det slår ännu hårdare för de svagaste i vårt samhälle, tex pensionärer, men just därför ska vi jobba och hoppas på en fortsatt Sosseledd regering där pensionärsskatten hålls i schack och reformarbetet för tex pensionärerna får fortsätta.
   Om jag sedan får önska skulle en total översyn av pensionssystemet göras, men det är en helt annan historia.

   • Bergis

    Frågan är väl egentligen vilka man vill prioritera. Fattiga pensionärer – eller afghanska män utan asylskäl

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

     Då argumenten tryter tar du och dina gelikar till det klassiska att ställa två svaga grupper mot varandra. Annat duger du/ni inte till och visar också på vilket enfrågeparti du tillhör. Likt repiga skivor hakar ni upp er på en och samma fråga, Invandring/integration är det enda ni tycker er kunna diskutera, dörädd att debatten ska börja handla om vår välfärd. Och jag tycker att det är dags för den debatten.
     Men nu tar ”vi” hand om bägge grupperna och för information så var de barn när de kom till Sverige.

     • Bergis

      Stefan Löfvens vallöfte om 600 kronor extra i pension är en klen tröst för pensionärerna eftersom en väsentlig del av höjningen äts upp av skatten. Politik handlar alltid om prioriteringar. Om en grupp får mer pengar måste en annan få mindre. Eller inga pengar alls. Jag hoppas du blir nöjd med de argumenten.

     • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

      Jättenöjd.
      Det bevisar min tes om att sådana som du föraktar och fnyser åt 600 kr/månaden som tillsammans med andra lättnader, bostadstillägg och höjt tandvårdsbidrag kan göra sitt till för den som har små inkomster.
      Det bevisar även att du inte kan presentera något från din borgerliga/Sverigedemokratiska sida som skulle underlätta för en pensionär med låg inkomst
      Slut på diskussionen.

     • Bergis

      Ledsen att behöva det men utan kostnader för invandringen hade vi kunnat lyfta de aldrig fattigaste pensionärerna över EUs fattigdomsgräns. Pensionärerna och arbetarna som nu ser sin strejkrätt försvagas fattar ett och annat vad som pågår mellan Svenskt Näringsliv och LO.

 5. Zallie

  Jobbskatteavdraget betyder mer i plånboken, även för en Socialdemokrat, eller hur? Hur många drar inte nytta av det? Det är säkert fler människor som tycker det är bra med högre lön. Arbetare som tjänstemän, liksom chefer och andra. Problemet är vem ska betala skatten i de långtgående satsningarna som nu S gör? Pengarna till vården räcker redan inte till och det utlovas jättesatsningar i det så kallade samhällsbygget. Varifrån ska de pengarna tas? Höginkomsttagarna tycker redan de betalar för mycket skatt. Blir det det gamla vanliga. Höjda drivmedels och energiskatter och ytterligare skatter på allt vi behöver i vår vardag. När alla som det är tänkt kör elbil, varifrån ska bortfallet av drivmedlet då tas? Det ser inte bra ut hur vi än vrider och vänder på det. De privata alternativen kommer att röstas igenom och den som har råd väljer bort de svenska landstingen. Varför skulle jag rösta på S om jag har ett bra jobb och tjänar bra?
  Ni bygger själva bostäder för pensionärer som kostar 8000 kr/mån. Det är inga småsummor i Vilhelmina för en fattigpensionär. Vart ska de bo, i något vindsutrymme bland kråkorna?

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hur kommer det sig Zallie att det ALLTID är så att det är de som har minst/ingenting får minst/ingenting i Moderaternas/Sverigedemokraternas Sverige?
   De jobbskatteavdrag som infördes har gett 10 000-tals kronor till höginkomsttagare, medan låginkosttagare fått nöja sig med hundralappar och några tusenlappar?
   Nästa (nr:6 i ordningen) som Moderater och Sverigedemokrater kommer att ge de med månadsinkomster över 100 000 kr/månaden 9 000 kr/månaden i mindre skatt. Den som tjänar 25 -30 000 kr/mån får i princip ingenting. ”Lika för alla” i Moderaternas Sverige.
   Eftersom du vurmar om Vilhelmina undrar jag hur många det är av Vilhelmina medborgare som kommer att få del av detta 6:e jobbskatteavdrag? Inte många kan jag säga. Till Kjell som skrev tidigare kan jag säga att jag som är kommunalråd kommer att tjäna på detta avdrag, men kom ihåg vilka det är som driver denna linje. Inget rött parti.
   Vad du och fler med dig inte verkar förstå är att det är med en rättvis fördelningspolitik man når framgång i ett samhälle. Klassisk Socialdemokratisk politik där fler får vara med och dela på kakan precis som nu gjorts under denna mandatperiod:
   * Höjt Barnbidrag
   * Höjd A-kassa
   * ”Borttagen” pensionärsskatt
   * Glasögonbidrag
   * Fri medicin till barn upp till 18 år

   Etc, etc

   Små saker som var för sig inte är mycket, men som tillsammans ger en slant i plånboken för den som tjänar lite.
   På detta ett byggande av bostäder tex som vida översiger det som gjorts tidigare.
   Hur ska det betalas då?
   * 300 000 färre arbetslösa sedan 2014 på bidrag som nu går till jobbet och ist. för olika bidrag betala skatt.
   * Europas högsta sysselsättningsgrad
   * Lägsta bidragsberoendet sedan 80-talet
   * Avbetalning av statsskulden, den lägsta sedan 1977.

   Siffrorna talar sitt tydliga språk än vad dina kråkor kraxar. Socialdemokratisk politik ger positiv effekt.

   För övrigt kommer hyran på nya trugghetsboendet att ligga på mellan 6-8 tusen enligt uppgift.
   Jag har en mor (som nog kan betecknas som fattigpensionär) i Lycksele som flyttade tidigare till en av de nyrenoverade lägenheterna på Smedsberget och det kan jag tala om att det är saftiga hyror, men tack vare bostadstillägg (som nu höjdes av den Socialdemokratiskt ledda regeringen) fixar hon sin hyra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.