Odemokratiska krafter. Var finns de?

Det har varit lugnt med bloggandet för min del under denna julperiod och uppe i Saxnäs har julefrid rådigt. Något man inte kan säga om hur det ser ut i vår omvärld och jag funderar på vad vi har att vänta av 2021?

2020 var ett turbulent år både på det lokala planet i Vilhelmina, men känns ganska futtigt om man jämställer det med pandemi och med allt som hänt (och händer) i det stora landet långt borta i väst, USA.

Men även om det känns långt borta kan jag tycka att det känns skrämmande nära då hela den situation som råder i USA i mångt och mycket direkt kan skrivas över till vårt lilla Sverige.

Ifrågasättande av allt från statliga institutioner och verk till press och media. Sverige har världens äldsta tryckfrihetslag, men som från ifrågasätts och ständigt angrips från högerkonservativa med en hel palett av olika grupperingar från våra partier och människor på högerkanten.

Public service är det man främst siktar in sig på, men även ”gammelmedia” får sig regelbundna kängor till förmån för ”alternativmedia” och social medieplattformar förordas utan möjligheter till kontroll och pressetiska regler.

Precis samma tillvägagångssätt har Donald Trump använt under hela sin presidentperiod och skapat en känsla av misstro. Misstro mot allt som är etablerat. Känslor är viktigare än faktan. Känslan hos miljoner amerikaner av att ett val blev ”stulet” har fått full genomslagskraft. Att det sedan är granskat ut in i minsta detalj och befunnits varit i stort ett rent val spelar ingen roll. Konspirationsteorierna flödar och makteliten lurar ”folket”. Till slut blir det ett självspelande piano som leder till mer polarisering för att till slut brista ut i våld och folk får sätta livet till. Och var kommer det att sluta? Skulle det kunna hända här i Sverige?

I vår närhet inskränks fri och rättigheter i tex Polen med våra inhemska nationalisters hurrande och bifall.

Hur vi ser på demokrati är en fråga om människovärde och Olof Palme uttryckte det så bra och som Socialdemokrat skriver jag under dessa ord:

”För oss är demokratin en fråga om människovärde. Och människovärde, det är de politiska friheterna, rätten att fritt få uttrycka sin mening, rätten att få kritisera och bilda opinion. Människovärde – det är rätten till hälsa och arbete, utbildning och social trygghet. Människovärde – det är rätten och den praktiska möjligheten att tillsammans med andra forma framtiden. Dessa rättigheter, demokratins rättigheter, kan inte få vara förbehållna ett visst skikt av samhället. De måste vara hela folkets egendom.”

Under det gångna året har jag tyvärr fått se och höra sådant som jag tror skulle ha varit otänkbart för ett antal år sedan, men visar på hur snedvriden vår samhällsdebatt håller på att bli, men främst på hur vissa i vårt samhälle ser på sina medmänniskor.

Men om man nu ska lyfta blicken och se något positivt så innebar ju faktiskt 2020 att Trump förlorade valet och att det nu, i början av 2021 verkar som att de högerkonservativa kristna och nationalisterna tappar ännu mer makt i det stora landet i väster.

Vi hoppas nu alla på att det stabiliserar sig i USA och att vi får en fredlig övergång i presidentämbetet, men jag ser framtiden med tillförsikt. Det finns hopp.

Etiketter: , ,

10 kommentarer

 1. Fredrik

  Människovärde, jag håller fullständigt med dig om detta. Men alla rättigheter kräver också ett ansvar. T ex kan rätten till en åsikt vara att någon annan inte får ha en åsikt eller min åsikt kan inte vara att andras åsikter är fel.

  Rätt och fel regleras i lagar, förordning, föreskrift och regel eller genom att vetenskapen ger oss det rätta svaret. Så rätt och fel går att bevisa.

  Så, jag kan tycka att FHM gör fel när man inte prioriterar de äldre först för vaccinering utan istället vaccinerar personal i vården först. Däremot kan jag inte hota med att namnge alla som står på andra sidan om utfallet inte blir ”som jag vill”.

  Så rättigheter är inte givna ståendes ensamma utan följs av skyldigheter som många, även i ditt parti, glömmer bort. Många gånger kanske omedvetet, men de farliga gör det medvetet.

  Som t ex en partikollega till dig i min hemstad Umeå som tydligen aldrig har fel, inte får kritiseras, man får inte heller kritisera statsministern eller någon annan i partiet S. Personen menar också att journalister inte gör sina jobb korrekt när de skriver något negativt om statsministern eller andra personer i S. Medvetet. Helt klart medvetet.

  Detta är extremt farligt. Men ingen i ditt parti står upp mot detta. Öppet och offentligt alltså. På samma sätt som du räknar upp vad som ingår i en demokrati så ingår också en fri media. Fri från politisk styrning. Att då kräva att journalister ”lär sig rätt” från kollegor i ditt parti känns direkt motsatt till vad Palme sa och menade.

  Så varför står ni inte upp offentligt mot detta i ert parti?

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Hej Fredrik

   Jag och mina kamrater har våra möten med ”högt i tak” och om folk fick höra de diskussioner vi har skulle de nog förvånas. Vi tar våra fighter inom partiet, men sedan efter dessa manglingar sluter vi upp för varandra med en enad front. Funkar bra för det mesta. Hur de gör i Umeå har jag ingen erfarenhet av, men de är nog inte så olika oss i Vilhelmina. Det blir nog så då man tillhör ett parti som stått uppe och slagits på barrikaderna för de demokratiska fri och rättigheterna och är inget som vi tar lätt på.
   I övrigt?
   Ja vad tycker du att jag ska svara på detta?
   Eftersom du själv anser att man inte får kritisera personer inom Socialdemokraterna och att man inom partiet inte ”står upp” för dem som isf skulle tordas göra det…
   Antingen ”står jag upp” och ger dig rätt i din kritik eller så motsatsen och ger dig också rätt enligt ditt resonemang…
   Men jag anser nog att vi nu är på väg bort från mitt ursprungsinlägg, men som är enligt mig på ett typiskt sätt där man (du Fredrik) i detta fallet på typiskt manér flyttar över fokus på just hur media inte gör sitt jobb i att kritisera tex Socialdemokraterna och dess politiker.
   Det finns enl. mig nog inga politiker i Sverige som blir så uthängda/utskällda som just Socialdemokrater och vår nuvarande statsminister är absolut inget undantag. Räcker med att slå upp i princip vilken valfri tidning och läsa vad som skrivs.
   Enligt mig är det så att tillhöra ett statsbärande parti med en lång historia av att ha lånat den demokratiska makten och är absolut inget sätt att dra på ngn offerkofta.

   • Fredrik

    Högt i tak? Internt ja, dit ingen har tillträde förutom de som redan är medlemmar. Men det är ju det som är problemet. Ni ska lösa saker internt. Med andra ord tyst.

    Att inte stå upp emot människor som medvetet är farliga, oavsett politisk tillhörighet, är detsamma som att hålla med. Denne person, din kollega i min hemstad, skriver inte för er internt i partiet utan för alla. I hela samhället. För tänk om, hypotetiskt, att någon värjer sig för att yttra sig därför att denne kommer att bli uthängd av din kollega. Då faller demokratin. Direkt.

    Högt i tak? Ja så säger alla dem som inte behöver visa detta höga tak. Tänk på det. Ditt ord är inget värt om du är tyst utåt och bara pratar inåt.

    Fråga. Var socialdemokrater också mest uthängd mellan 2006 och 2014? Jag tror att svaret blir nej där. Makten ska inte ha fripass från kritik, framför allt inte från media. Sverige har valt den extremt gynnsamma modellen för alla politiker genom att ni kan gömma er bakom partiflaggan för att undvika kritik, åtminstone på riksplanet. Så länge ni har makten så kommer ni att hängas ut/kritiseras/berömmas/belönas. Ni har valt att stå i strålkastarljuset. Egen fri vilja. Att stå där och sedan kräva att man inte får lysa på er sänder farliga signaler i en demokrati.

    Men då har jag fått mitt svar. Medvetet farliga människor ska inte tystas, om de inte är medlemmar i något gäng eller andra partier än S.

    Vad händer om ni får som ni vill? Stå oemotsagda? Är vi en demokrati då eller?

    • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

     Jag förstår mer och mer vad du är för en typ då du nu refererar Socialdemokrater som ”farliga” politiker.
     Politiker från ett parti som slagits och verkat på den demokratiska arenan i mer än 100 år och jag är trygg i mitt parti och roll som politiker i ett parti med demokratiska socialister. En roll jag, som du själv skriver valt där jag vågar vara offentlig och gömmer mig inte bakom anonymitet.
     Var och en som läser detta får dra sina egna slutsatser om vem de tror är farlig. Du eller jag.

  • Alfons

   ”I vår närhet inskränks fri och rättigheter i tex Polen med våra inhemska nationalisters hurrande och bifall.”
   Vilka rättigheter inskränks i Polen? I Polen finns inga åsiktskorridorer, alla kommer till tals och regeringen kritiseras från morgon till kväll.

   • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

    Om Polen och dess ”demokratiska rättigheter” (eller snarare brist på) kan var och en läsa om här. Dock hyser jag ingen tilltro att vare sig du eller dina gelikar ids göra det då ni verkar vara vaccinerade mot etablerade medier och institut, men bjuder på ett smakprov direkt från Europaportalen:

    ”Rapportförfattarna menar att utvecklingen i Polen, där det nationalkonservativa regeringspartier Lag och rättvisa kom till makten 2015, är på samma väg som Ungern.

    ”Polen utmärker sig fortsatt för den systematiska, målinriktade och aggressiva karaktären på regeringens attacker på rättsväsendets oberoende”, heter det.
    Regeringen pekas ut för att ha brutit mot Polens författning, lagt fram lagar som begränsar domstolars oberoende, riggat utnämningen av domare, skapat mekanismer för att öppna slutgiltiga domar och straffa enskilda domare som kritiserat regeringen.

    ”Om Polen fortsätter på den inslagna vägen kommer landet att ansluta sig till de hybridregimer och auktoritära stater som rutinmässigt utmäter politiserad rättvisa.”

 2. Bergis

  Nu är frågan. Tänker Stefan Löfven verkligen försämra LAS och provanställa alla svenskar? En attityd som tom Sverigedemokraterna ser som absurt.

  ”Vilket parti ligger ni längst ifrån?

  – Centerpartiet. Ingen tvekan. De vill ­luckra upp arbetsrätten helt. Det är en hyperliberal politik. Centern är ett extremt parti när det gäller arbetsmarknadspolitik.” Magnus Persson, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna. https://www.lag-avtal.se/arbetsratt/i-arbetsratten-ar-vi-ibland-narmast-vansterpartiet-6994231

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.