Skolmaten

Läser på media den debatt som uppstått ang. den skolmat som serveras i Lycksele såväl som Vilhelmina och med snart 20 år som pedagog och med pedagogiska måltider med våra elever så kan även jag inte annat än lägga mig i denna debatt och då med fokus på MATSEDEDELN. Jag vill även påpeka att jag som bl.a jägare och fiskare är en stor konsument av kött och fisk, men uppskattar ALL mat oavsett om den är vegetarisk eller animalisk och ”dålig mat” harr inget med detta att göra.

Kvaliteten på maten (förutom på skolan i Saxnäs där den är ypperlig) har jag ingen aning om och vare sig ids eller vill uttala mig om.

Ett litet axplock:

Det är allt från att ansvariga är ”gröna vågare” som tvingar på barnen att äta vegetariskt till att det är ”grismat” som serveras. –

”Servera mat som barnen äter”.

”ska våra barn behöva vara vegetarianer”….

etc, etc, etc. Kommentarerna är många och ofta trångsynta på snudd till otrevliga.

Vad många inte verkar veta är att skolmaten är styrd från lagar, regler och policys ända upp från nationell till kommunal nivå och som ska följas.

Vad är det då som är så hemskt?

Ja ska man tro en del så är det detta att barnen ”tvingas” äta vegetariskt och att de inte äter den vilket får till följd att de inte äter alls alt. går ned på ”byn” och äter skräpmat.

Eftersom jag äter några dagar i veckan har jag ganska bra koll på matsedeln, men för den som nu inte har det så kan du gå in och kolla in höstterminens matsedel här.

Efter en titt på den så kan jag konstatera att det är förvånansvärt LITE vegetariskt som serveras och normen kan sägas vara ”animalisk” och den som föredrar kött får nog sina behov tillgodosedda.

Jag undrar vad för ansvar föräldrarna har och vad för slags matkultur många barn får med sig ut i livet då jag ser vad deras föräldrar skriver?

Lyft debatten och våga prova något nytt.

Etiketter: ,

7 kommentarer

 1. Björn

  Kanonmat, inget att klaga på den matsedeln. Många av dagens unga är så förbannat bortskämda och har alldeles för mycket veckopeng om man väljer att äta utemat istället för den mat som serveras i skolrestaurangen.

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Ja även jag har slagits av hur ungdomar har råd att handla det dom gör under skoldagarna. Gäller även på vår lilla skola med elever som går ned på affärn och handlar trots en skolmat som får toppbetyg år ut och år in av eleverna själva.
   Såg nu på morgonen ett inslag på VästerbottensTv om hur man tom nu hotade skolmatspersonalen i Lycksele. Är folk förvridna totalt?

   • Drutten

    Ja många föräldrar är förvridna nuförtiden, för det är från föräldrarna barnen får galenskaperna.
    Allt börjar i hemmet. Inget fel på skolmaten. Önskar att jag fick gå å äta den skolmaten varje dag så slapp kökspersonalen skicka den till tippen eller grisarna. Huvaligen så bortskämda vissa familjer är idag de borde skämmas. Som sagt allt börjar i hemmet men vissa föräldrar pratar dynga om skolan när dom istället skulle prata väl om skolan och lärarna och inte dra upp sin egen skolgång ifall dom inte känner att den var så lyckad. Föräldrar, prata väl om skolan för den är barnens framtid. Som förälder har man ett ansvar att tänka en bit längre än näsan räcker.

 2. ivar

  Jag har sett bättre matsedlar med mer variation. Ingen palt och 2 dagar som är internationella Tacodagen. Viltklämma med quornfärs. Var är viltet? Den följer inte den gamla svenska matsedel traditionen med lite kraftigare mat i början av veckan och lite finare i på fredag. Namnen på maträtterna verkar vara tagit från en matgrossists hemsida med färdiga halvfabrikat.

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   Jag måste skratta då jag ser din kommentar Ivar, men du har så rätt ang. Viltklämman och jag bugar mig för att någon faktiskt läser länkarna jag lägger ut och hur viltet och Quornfärsen går ihop kanske någon kan reda ut? Men visst kan man undra ang. denna rätt?
   Då det gäller traditioner så tror jag däremot att de fått stå tillbaka för annat, men visst verkar ändå fredagarna vara lite festligare?
   Då det gäller namnen så låter jag det stycket stå…

 3. Magnus Johansson (inläggsförfattare)

  Jag får in kommentarer från folk som tidigare inte lyckats hålla sig inom ramarna för min blogg vilket fått mig att bannlysa dem från MIN blogg. Då tycker jag att det är synd att då de för en gångs skull kommer med något vettigt (med det kan jag inte säga att jag håller med dem) inte bryr mig om att lägga ut deras kommentarer.
  NI kanske borde tänka på det innan ni lägger energi på att knattra ned era kommentarer.
  Vi ser väl vad som händer framöver. Inget är skrivet i sten….
  Keep up the good work!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.