Kvinnan som talade med hundar đŸ«ŁđŸ˜¶đŸ˜Š

Kollade in bygget pĂ„ Östra Station igĂ„r, det gĂ„r framĂ„t

Men det var inte dÀrför jag var dÀr, utan jag hade en kaffedejt med Katarina uppe pÄ Nybro. Vi satt och pratade om allt möjligt och jag tycker ÀndÄ att det Àr lite roligt, att ju mer vi pratar, desto mer inser man hur lik man kan vara i tycke och smak.

Inte bara dĂ„ det gĂ€ller Ă„sikter eller hur man tĂ€nker i vissa, specifika situationer. Utan Ă€ven vad man gillar och ogillar. Hon diggar, pĂ„ tal om det, lampor. Gissa vad jag gillar
jomen lampor, förstĂ„s. Haha
berĂ€ttade att jag ville ha en liten fönsterlampa och hade suttit och googlat pĂ„ nĂ„n lĂ€mpligt frĂ€n lampa, bara dagen innan.

Jag hittade en jag vill ha, fast, priset bestÀmde att jag INTE alls kommer att genomföra ett köp, finns inte pÄ min vÀrldskarta.

 

Den finns Ă€ven i större format
gissa om jag hoppas att jag snubblar över en sĂ„n, nĂ„nstans pĂ„ en loppis, för en billig peng, haha.

Efter lunchfikat tog vi hennes hund Thompson och gick en, nĂ€stan 5 kilometers promenad i omgivningarna. Thompson Ă€r ju en underbart fin kille. HĂ€r lĂ„nar jag av bild av tagen av Ă€garinnan, Katarina Tengman 🧡

Vi pratade en hel del om hundar ocksÄ. Jag gick och funderade pÄ det idag, pÄ min och Winstones morgonsvÀng. Vi kostade pÄ oss en lite lÀngre prommis idag, han verkade pigg och pÄ.

Jag vÀnder mig om och inser hur maskerad han Àr i denna omgivning

Det blev lite drygt 2 kilometer, pÄ ett behagligt underlag, Àven om asfalt inte Àr optimalt ur flera synvinklar. Men det ger bra fÀste!

NÄ, jag tÀnkte pÄ hur vi formar vÄra djur efter vÄrt beteende. Sen Àr alla djur individer, inte att förglömma. En del Àr enmans hundar och andra gillar och lyder alla i en familj. Winstone kan lÀtt hÀnga med oss men jag tror mig ha mest att sÀga till om. Ibland behöver jag inte anvÀnda ord heller utan bara en blick eller nick.

Skrev ju det förut ocksÄ, att det kÀnns som om han hÄller pÄ gubba till sig. Han bryr sig inte lika mycket om andra hundar, vid hundmöten. Han gruffar inte alls Ät alla som han gjorde förut. Det enda som Àr sig absolut likt Àr skÀllandet dÄ nÄgon plingar eller knackar pÄ dörren. Och han vÀnjer sig aldrig med att hyresgÀsterna kommer och gÄr.

Om jag ser att dom Àr pÄ vÀg in sÄ kan jag distrahera honom, och ibland hinner jag bli sÄ glad över att han tyst sitter och vÀntar, tittar pÄ mig, vÀntar men lik förbenat vill han ha sista voffen och avrundar inlÀrnings sessionen med ett

*SUCK*

Har sĂ€kert skrivit om detta förut men
 Jag jobbade en period i mitt liv hos den fantastiska kvinnan Annika CollĂ©n. Företaget hade hon hemma i sin villa pĂ„ Marieberg. Hon hade Ă€ven en hund, Lufsen, som var en Cavalier King Charles. HĂ€r lĂ„nad bild frĂ„n nĂ€tet.

Hon införde en daglig rutin. Lufsen tog med oss ut pÄ en promenad. Vi fick allihop frisk luft och lite paus frÄn stillasittandet. Vi trÀffade ofta pÄ en kvinna som hade en liten grÄ/vit toypudel. Kvinnan skulle jag vilja beskriva som aningens högljudd, det hördes nÀr hon pratade. Hon puttade rollatorn framför sig och hunden var alltid vid hennes sida

JĂ€ttetrevlig, sĂ„ vĂ„ra ”-Hej”, började sakta men sĂ€kert bli lite mer. Hon kunde stanna och berĂ€tta nĂ„n fadĂ€s, eller en liten anekdot frĂ„n förr. Det blev nĂ€stan som att vi sĂ„g fram emot dessa möten. Hon var rolig!

Julen nĂ€rmade sig och Annika pyntade hela taket i köksregionen med hĂ€ngande julkulor i olika höjder. Det sĂ„g fantastiskt ut, pĂ„ riktigt. Hon hade Ă€ven nylagt ett golv som strĂ€ckte sig frĂ„n ytterdörr Ă€nda in i köket. Kan tillĂ€gga att hon hade halvöppen planlösning, sĂ„ hallen flöt in till köksbordet som stod avsides frĂ„n sjĂ€lva köket. Det var MÅNGA kulor som hĂ€ngde i taket.

DÄ vi skulle ut en morgon sÄ frÄgade Annika om vi skulle bjuda in kvinnan pÄ fika, ifall vi skulle trÀffa pÄ henne. Oh ja, det tyckte jag kunde bli en intressant eftermiddags fika. Sagt och gjort, vi trÀffade kvinnan och Annika frÄgade om hon ville komma pÄ en kaffe. Hon tackade ja och vi bestÀmde en tid hon kunde komma.

Kvinnan hade lite rörelse problem, sÄ dÄ hon kom och steg in genom ytterdörren blev vi varse att hon hade vÀrsta broddarna pÄ sig

Jo ja, jag överdriver lite, men bara lite. Ni fattar skrÀcken i Annikas ögon dÄ kvinnan sÀger att hon inte kan ta av sig skor eller dobbar. Annika sÄg nog hennes nylagda golv, rivas upp i flisor. Fast, Annika Àr inte den som kan komma pÄ lösningarna i stunden. Hon stoppar kvinnan, springer och hÀmtar 2 trasmattor, och vi lÀgger dom framför kvinnans fötter och flyttar mattorna vartefter stegen hon tar. Haha, vilken syn för gudarna, dÀr vi niger och knÀ och ryggböjer inför kvinnan.

Men fram kom hon och kunde parkera sig sjĂ€lv i en köksstol. Oj vad vi skrattade och hĂ€pnande, samt sĂ„g dessa julkulor snurra och Ă„ka fram och tillbaka eftersom kvinnan inte bara pratade med rösten utan Ă€ven med armar och hĂ€nder. Hon klatschade till kulorna med jĂ€mna mellanrum och vi duckade dĂ€r vi satt, i tron om att kulorna skulle lossna frĂ„n taket. Men
dom satt kvar, wohoo!!

Nu till det jag verkligen ville berÀtta, som var sÄ otroligt och ofattbart. Fast enligt utsago, en helt sann historia.

Kvinnan hade förlorat sin syster (hĂ€r lĂ€mnar jag det öppet, för jag kan minnas fel), eller sin svĂ€gerska, nĂ„gra Ă„r innan den hĂ€r underhĂ„llande december dagen. ”Systern”, för enkelhetens skull, namnger jag henne till Asta, hade en hund. Och plötsligt började hunden komma upp i sĂ€ngen varenda kvĂ€ll och dĂ€r, lĂ€gga sig bakom Asta.

Hon tyckte det kÀndes sÄ konstigt och hon började undra om hunden var sjuk pÄ nÄt sÀtt. SÄ fick hon höra talas om en kvinna, som kunde prata med hundar. PÄ den tiden det begav sig, sÄ fanns den kvinnan belÀgen nÄgra mil utanför UmeÄ. Asta bokade in en tid hos kvinnan.

PĂ„ plats fick hon lĂ€mna över hunden och sjĂ€lv sitta utanför och vĂ€nta till ”samtalet” var över. Hundprataren tog sedan in Asta pĂ„ rummet och sa att hunden vill, Ă„ det bestĂ€mdaste att du ringer och fĂ„r en lĂ€kartid. Hunden Ă€r orolig över dig, och det Ă€r brĂ„ttom.

Asta ringer givetvis och fÄr en tid. Hon hinner dock inte fÄ nÄgon behandling utan dör efter 3 veckor. Hon hade fÄtt Cancer, och hunden kÀnde av detta och dÀrför hade den velat visa henne att nÄgot var fel.

NÀr Astas syster, kvinnan hemma hos Annika, (nu döper jag henne till Karin, för att göra det enkelt hÀr ocksÄ) berÀttat detta sÄ slutar det inte dÀr. Med grÄten, fortfarande i rösten efter minnet med Asta, sÄ talar hon om att hon ville Äka dit med hennes hund ocksÄ. Ifall den kunde ha nÄgot att förtÀlja.

HÀr mina vÀnner, sÄ avslutar jag dagens inlÀgg, med löfte om en fortsÀttning pÄ den berÀttelsen imorgon. Jisses, jag mÄ ju hinna göra annat idag Àn bara skriva, haha. Ha en fin lördag, allihop!

 

Maria Lundmark HĂ€llsten