Marja

Den långa resan.

Den långa resan (17). Ölsupa, kokt kolja och egen ost.

Har ni ätit ölsupa nån gång?
Maten hos Tanterna var alltid god, förutom ölsupan, som vi åt till kvällsvard de dagar Tant Anna hade varit ovanligt kinkig. Det var nämligen hennes favoritmat.
Tant Anna låg oftast tyst i sin säng, men vissa dagar klagade hon och var lite grälsjuk. Jag vet inte om hon hade ont, eller var allmänt less på sin tillvaro. Efter en sån dag serverades det som sagt ölsupa till kvällsvard. Det är en soppa gjord på svagdricka, redd med lite mjölk och mjöl, sötad med socker eller sirap och kryddad med ingefära.

Jag har googlat på recept och det finns ett här:
http://menumo.se/recept/311/olsupa-svagdricka-mjolk-aggulor-socker 

och ett annat ur en gammal kokbok här:
http://www.kokaihop.se/recept/olsupa-2  

Receptet i den gamla kokboken säger att ölsupan ska serveras ’fradgande’. Precis så serverades den hos tanterna. Jag tjejis när jag tänker på den. En varm, ölsmakande, sötsliskig soppa med fradga, som fastnade i gommen. Jag var ju tvungen att äta den och lyckligtvis var det inte ofta den serverades.

För övrigt var maten Tanterna lagade god och rejäl. Vanlig husmanskost. Jag fick inte gå till skolan utan att äta en portion havregrynsgröt med ’krösamos’(lingonsylt) och mjölk och en ostsmörgås. Eftersom jag bodde granne med skolan, kunde jag springa hem under lunchen och äta ett mål lagad mat.

På tisdagar kom fiskbilen och Tanterna köpte oftast kolja och serverade den kokt med äggsås. Det var min favoriträtt.

Till jul gjorde Tanterna ost. Nån gång under hösten fick jag följa med till ett mejeri och köpa löpe. Sen togs den stora badbaljan fram och fylldes med varm mjölk. Löpen hälldes i och så rörde man om tills mjölken skar sig och bildade stora klumpar. Hur ostarna formades kommer jag inte ihåg, men det blev 3-4 st runda ostar på 2-3 kg, som Hushållsostar ungefär.

Det var ett himla pysslande med dessa ostar. De stod på kanten vid vedspisen inlindade i långa glesvävda trasor, som hela tiden byttes till torra. Sen skulle ostarna vändas och vridas och granskas så att de mådde bra. Resultatet blev alltid gott. Jag minns inte om vi åt alla ostarna själva eller om tanterna gav bort några i julklapp.

Forts. i morgon…

8 kommentarer

 1. Babs

  Svagdricka fanns det jämt hemma men den där soppan låter blääää!
  Kokt fisk med äggsås däremot är smaskens!
  Låter spännande att få ha varit med om när ostar blir till, förstår att det måste varit ett pyssel.
  Fick du någon gång reda på vad det var för fel på Tant Anna?
  Kram

 2. Ka

  Fantastiskt gott tycker jag att det är med svagdricka…fick det som barn till middagen hos mormor o morfar.
  Men soppan du beskriver låte väldigt märklig men hade nog beskrivits annorlunda av TantAnna Ha ha!
  Vad betyder ”tjejis”? Ryser eller?
  Höres imorgon då igen 🙂
  Kramar

 3. Marja Granqvist

  Svar till Babs (2010-03-29 15:39)
  Alla sa att Tant Anna var gammal och svag. Jag har tänkt att hon kanske var deprimerad… har ingen aning. Hon dog senare på ålderdomshem och blev ju ganska gammal.
  Jag tyckte Tanterna var duktiga med sina ostar. De blev som gräddiga Hushållsostar,mycket goda.
  Kram

 4. Sus

  Jag har hört talas om ölsupa men aldrig ätit det, tack och lov, låter det som 🙂

  Också till min far kom fiskbilen på tisdag, jag undrar om det kan ha något samband…? Mmm, jag gillade fisk och äggsås jag med, fast hade dåligt samvete, för var man barn skulle man inte gilla fisk! Grupptrycket var stort!

  Att vara med om hur man gör ost låter så spännande, det skulle jag vilja ha varit.

  Så bra att du fick bra mat. Fast undrar även jag över ordet ”tjejis”!

  Kram

 5. Marja Granqvist

  Svar till Sus (2010-03-29 19:28)
  Förstår inte hur man överhuvudtaget hittat på en maträtt som ölsupa.
  Jag vet inte varifrån ’tjejis’ kommer,om det är finlandsvenskt eller ett uttryck häruppe. Det är som det låter… man får kväljningskänslor och ruskar på sig.:)
  Kram

 6. Helena Nilsson Springare

  Ölsupa?? Haha.. nu fick jag genast en flashback.. men det handlar om att dricka öl.. tills man blir FULL… Hmm.. ÖLsupa? 😀 *skrattar* nae.. nu är jag trött. Bäst att inte tänka på öl då kanske!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.